Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie,

Kombinuję czy różna wielkość ocieplenia każdej ze ścian przysporzy mi jakiś problemów? I tak:

- ściana wschodnia (wejściowa) - 24 cm BK 600 + 25 cm STYRO. Ograniczona ilość okien. Okna wysunięte na kotwach w izolację aby zrównać odległości z oknami z południa i zachodu. Ściana długości około 13 m

- ściana południowa - 24 cm BK 600 + 20 cm STYRO. Dużo okien. Okna montowane w połowie w warstwie ocieplenia i w połowie w murze. Ściana długości 8m.

- ściana zachodnia - 24 cm BK 600 + 20 cm STYRO. Dużo okien. Okna montowane w połowie w warstwie ocieplenia i w połowie w murze. Ściana długości 12m. Od tej strony jest widok na ogród, stąd tyle okien.

- ściana północna - 24 cm BK 600 + 30cm STYRO. Brak okien. Do tej ściany przyklejony jest garaż.

- garaż, 24cm BK 400 brak STYRO!. Garaż przyklejony do ściany północnej. Odizolowany i nieogrzewany. Jedne drzwi prowadzą z domu do garażu.

Dodatkowe informacje:

- Płyta fundamentowa 20cm XPS, 10cm EPS w podłogę, część pod garażem odizolowana

- Nie planuje kołkować styropianu, tylko klej

- Dom piątrowy, pełne piętro, izolacja położona na stropie, 50cm czegoś do ustalenia

- Brak wykuszy, balkonów itp.

- Okna bez rolet

- ściany wewnętrze silikat

Możliwą komplikacją może okazać się ściana północna. Albo farba-paroizolacja albo niższa lambda izolacji.Źródło problemów po latach.
problem z północną, bo północna, czy dlatego że 30 cm styro? chodzi o wykraplanie wilgoci w styropianie? ja mam wszędzie naokoło silikat + 30 cm styropianu lambda 0,031
Lambda jest istotna jak izolacja jest sucha.Co zrobić aby izolacja na północnej ścianie była sucha?.Na innych i owszem bo słońce wysuszy.Zwłaszcza wiosną.
myślałem, że proponujesz zastosowanie izolacji o niższej lambda ;). mam nadzieję, że latem wyschnie, kiedy słońce świeci z zasadzie z każdej strony. ale zgadzam się, generalnie u siebie będę się starał stosować na ścianach zewnętrznych farby paroizolacyjne.
Chcesz 30 cm to dawaj. Ja tak mam - zero problemów. Także i od północy zimą wszystko ładnie wysycha. Mróz robi zimą swoje

Moi Drodzy, proszę jaśniej gdyż nie bardzo rozumiem, co może przysporzyć problemów na ścianie północnej?

A jak Wam się podoba garaż bez STYRO przy takiej kombinacji? Tu nie widzicie jakiś zagrożeń w kwestii połączenia w całość z pozostałą elewacją, która w końcu będzie miała ścianę wielkości 24cm BK + 20/25 cm STYRO, co daje minimalnie 44cm ścian domu vs przylegające i zlicowane z nimi ściany garażu o szerokości 24cm?

wymyślasz rozwiązania i zadajesz złe pytania.

Koledzy już ci odpowiedzieli jak ze ścianą północną w obrysie przytulonego garażu.

Ja dopowiem - nie wiem, bo nie powiedziałeś jak będziesz "przytulał" ten garaż i tutaj czy nam się to podoba czy nie nie ma znaczenia, ale...

taka niezaizolowana ściana połączona ze ścianą konstrukcyjną, zaizolowaną północną elewacją domu to OLBRZYMI mostek cieplny i jednocześnie proszenie się o kłopoty z izolacją na elewacji - "punkt rosy" w grubości izolacji. zastanów się czy nie lepiej docieplić ten garaż choć 15cm i zrobić żeby izolacja była ciągła, bo w innym wypadku to tylko garaż przytulony do izolacji ci zostaje, konstrukcję trzeba przemyśleć - ktos tu na forum już tak budował

Edytowane przez gentoonx

Możliwe iż zadaje złe pytania. Wielu rzeczy nie rozumiem, głównie tych związanych z fizyką budowli.

Np. cytat kolegi nydara "Możliwą komplikacją może okazać się ściana północna. Albo farba-paroizolacja albo niższa lambda izolacji" - OK, ale z jakiego powodu?

Jeśli dobrze rozumiem, to właśnie myślałem o takim garażu przyklejonym do izolacji (bo gdzie niby ten mostek?). To jest ściana konstrukcyjna (północna) domu 24cm BK + 30cm STYRO. W miejscu gdzie jest STYRO mamy też dyletację płyty fundamentowej. Następnie ściana garażu 24cm BK przyklejone do elewacji.

Ewentualnie zastanawiam się jeszcze nad jak w poniższym rysunku. Czyli bez ściany z BK garażu w miejscu gdzie ściany łączą się z domem.

DOM.jpg

ja mam u siebie dokładnie takie rozwiązanie, wg mnie najlepsze z możliwych. tyle że ja jeszcze sam garaż też ocieplam, bo buduję akurat z silikatu.

To rozwiązanie podpatrzone u kilku forumowiczów, pewnie i u Ciebie. Zastanawiam się tylko czy ma jakieś wady?

Jedną z wielu zalet tego rozwiązania dla mnie - nie muszę ładować STYRO już na etapie budowy SSO, kiedy to powstała by ściana BK dom, STYRO dom, BK garaż. Mniejsze przejście przez drzwi, a nie śluza która miała by dodatkowe 24cm.

generalnie wadą osobnych fundamentów może być nierównomierne osiadanie. nie wiem jak masz zamiar wykończyć elewację, ale w miejscu styku dwóch brył może pojawić się rysa. ja się tym nie martwię, bo bryła domu będzie tynkowana, a bryła garażu chyba pokryta drewnem, więc nic nie będzie u mnie widać. ale tu nie ma znaczenia czy w środku będzie ściana dwu- czy trójwarstwowa.

wadą tej ściany dwuwarstwowej jest fakt, że ciężko będzie na niej coś powiesić.

No to brzmi niestety logicznie - że na ścianach pomiędzy bryłami mogą pojawiać się rysy (pęknięcia?!). A jak zamierzasz to łączyć, lub może bardziej uszczelniać?

Brak możliwości powieszenia na ścianie mam już wkalkulowany :) Podniosę dach garażu, pod sufitem będą specjalne kasetony na składowanie rzeczy.

Mam dylatacji 26 cm. zamierzam tam wepchnąć 25 cm płyty styropianu, docisnąć je do ściany i zapiankować szczelinę (1 cm), która zostanie między styropianem a ścianą garażu. u mnie tych pęknięć nie będzie widać, bo na garażu nie planujemy tynku, tylko elewację drewnianą.

OK dzięki. Będę się przyglądał w dzienniku budowy.

W każdym razie kwestie łączenia muszę jeszcze przemyśleć

• 3 weeks później...
nie polecam styropianu wewnątrz ścian ze względu na wilgoć . Raczej zastosowałbym wełnę
Witajcie,

Kombinuję czy różna wielkość ocieplenia każdej ze ścian przysporzy mi jakiś problemów? I tak:

- ściana wschodnia (wejściowa) - 24 cm BK 600 + 25 cm STYRO. Ograniczona ilość okien. Okna wysunięte na kotwach w izolację aby zrównać odległości z oknami z południa i zachodu. Ściana długości około 13 m

- ściana południowa - 24 cm BK 600 + 20 cm STYRO. Dużo okien. Okna montowane w połowie w warstwie ocieplenia i w połowie w murze. Ściana długości 8m.

- ściana zachodnia - 24 cm BK 600 + 20 cm STYRO. Dużo okien. Okna montowane w połowie w warstwie ocieplenia i w połowie w murze. Ściana długości 12m. Od tej strony jest widok na ogród, stąd tyle okien.

- ściana północna - 24 cm BK 600 + 30cm STYRO. Brak okien. Do tej ściany przyklejony jest garaż.

- garaż, 24cm BK 400 brak STYRO!. Garaż przyklejony do ściany północnej. Odizolowany i nieogrzewany. Jedne drzwi prowadzą z domu do garażu.

Dodatkowe informacje:

- Płyta fundamentowa 20cm XPS, 10cm EPS w podłogę, część pod garażem odizolowana

- Nie planuje kołkować styropianu, tylko klej

- Dom piątrowy, pełne piętro, izolacja położona na stropie, 50cm czegoś do ustalenia

- Brak wykuszy, balkonów itp.

- Okna bez rolet

- ściany wewnętrze silikat

Na temat izolacji budynku nie podałeś jednej ale b. ważnego punktu tj.: w jakiej strefie klimatycznej mieszkasz. W niektórych strefach klim. nie można łączyć BK ze Styro. bo wystąpi punkt rosy. podsyłam Ci mapkę gdzie są pokazane wszystkie pięć stref w Polsce, abyś mógł się określić w jakiej strefie mieszkasz.

http://www.hvacr.pl/vademecum/strefy-klimatyczne-polski-i-temperatury-obliczeniowe

Pozdr.

Janek

Mieszkam w najbardziej popularnej III strefie klimatycznej

Pierwsze słyszę że nie można łączyć BK ze styro w związku z warunkami panującymi w danej strefie .. ?

A co jeśli zmieni nam się klimat ?! Co jest wielce prawdopodobne.