Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Różna wielkość ocieplenia na każdej ze ścian? Założenie dom "prawie" pasywny

Recommended Posts

Witajcie,

Kombinuję czy różna wielkość ocieplenia każdej ze ścian przysporzy mi jakiś problemów? I tak:

- ściana wschodnia (wejściowa) - 24 cm BK 600 + 25 cm STYRO. Ograniczona ilość okien. Okna wysunięte na kotwach w izolację aby zrównać odległości z oknami z południa i zachodu. Ściana długości około 13 m

- ściana południowa - 24 cm BK 600 + 20 cm STYRO. Dużo okien. Okna montowane w połowie w warstwie ocieplenia i w połowie w murze. Ściana długości 8m.

- ściana zachodnia - 24 cm BK 600 + 20 cm STYRO. Dużo okien. Okna montowane w połowie w warstwie ocieplenia i w połowie w murze. Ściana długości 12m. Od tej strony jest widok na ogród, stąd tyle okien.

- ściana północna - 24 cm BK 600 + 30cm STYRO. Brak okien. Do tej ściany przyklejony jest garaż.

- garaż, 24cm BK 400 brak STYRO!. Garaż przyklejony do ściany północnej. Odizolowany i nieogrzewany. Jedne drzwi prowadzą z domu do garażu.

Dodatkowe informacje:

- Płyta fundamentowa 20cm XPS, 10cm EPS w podłogę, część pod garażem odizolowana

- Nie planuje kołkować styropianu, tylko klej

- Dom piątrowy, pełne piętro, izolacja położona na stropie, 50cm czegoś do ustalenia

- Brak wykuszy, balkonów itp.

- Okna bez rolet

- ściany wewnętrze silikat

Moi Drodzy, proszę jaśniej gdyż nie bardzo rozumiem, co może przysporzyć problemów na ścianie północnej?

A jak Wam się podoba garaż bez STYRO przy takiej kombinacji? Tu nie widzicie jakiś zagrożeń w kwestii połączenia w całość z pozostałą elewacją, która w końcu będzie miała ścianę wielkości 24cm BK + 20/25 cm STYRO, co daje minimalnie 44cm ścian domu vs przylegające i zlicowane z nimi ściany garażu o szerokości 24cm?

wymyślasz rozwiązania i zadajesz złe pytania.

Koledzy już ci odpowiedzieli jak ze ścianą północną w obrysie przytulonego garażu.

Ja dopowiem - nie wiem, bo nie powiedziałeś jak będziesz "przytulał" ten garaż i tutaj czy nam się to podoba czy nie nie ma znaczenia, ale...

taka niezaizolowana ściana połączona ze ścianą konstrukcyjną, zaizolowaną północną elewacją domu to OLBRZYMI mostek cieplny i jednocześnie proszenie się o kłopoty z izolacją na elewacji - "punkt rosy" w grubości izolacji. zastanów się czy nie lepiej docieplić ten garaż choć 15cm i zrobić żeby izolacja była ciągła, bo w innym wypadku to tylko garaż przytulony do izolacji ci zostaje, konstrukcję trzeba przemyśleć - ktos tu na forum już tak budował

Edytowane przez gentoonx

Możliwe iż zadaje złe pytania. Wielu rzeczy nie rozumiem, głównie tych związanych z fizyką budowli.

Np. cytat kolegi nydara "Możliwą komplikacją może okazać się ściana północna. Albo farba-paroizolacja albo niższa lambda izolacji" - OK, ale z jakiego powodu?

Jeśli dobrze rozumiem, to właśnie myślałem o takim garażu przyklejonym do izolacji (bo gdzie niby ten mostek?). To jest ściana konstrukcyjna (północna) domu 24cm BK + 30cm STYRO. W miejscu gdzie jest STYRO mamy też dyletację płyty fundamentowej. Następnie ściana garażu 24cm BK przyklejone do elewacji.

Ewentualnie zastanawiam się jeszcze nad jak w poniższym rysunku. Czyli bez ściany z BK garażu w miejscu gdzie ściany łączą się z domem.

DOM.jpg

To rozwiązanie podpatrzone u kilku forumowiczów, pewnie i u Ciebie. Zastanawiam się tylko czy ma jakieś wady?

Jedną z wielu zalet tego rozwiązania dla mnie - nie muszę ładować STYRO już na etapie budowy SSO, kiedy to powstała by ściana BK dom, STYRO dom, BK garaż. Mniejsze przejście przez drzwi, a nie śluza która miała by dodatkowe 24cm.

generalnie wadą osobnych fundamentów może być nierównomierne osiadanie. nie wiem jak masz zamiar wykończyć elewację, ale w miejscu styku dwóch brył może pojawić się rysa. ja się tym nie martwię, bo bryła domu będzie tynkowana, a bryła garażu chyba pokryta drewnem, więc nic nie będzie u mnie widać. ale tu nie ma znaczenia czy w środku będzie ściana dwu- czy trójwarstwowa.

wadą tej ściany dwuwarstwowej jest fakt, że ciężko będzie na niej coś powiesić.

No to brzmi niestety logicznie - że na ścianach pomiędzy bryłami mogą pojawiać się rysy (pęknięcia?!). A jak zamierzasz to łączyć, lub może bardziej uszczelniać?

Brak możliwości powieszenia na ścianie mam już wkalkulowany :) Podniosę dach garażu, pod sufitem będą specjalne kasetony na składowanie rzeczy.

• 3 weeks później...
Witajcie,

Kombinuję czy różna wielkość ocieplenia każdej ze ścian przysporzy mi jakiś problemów? I tak:

- ściana wschodnia (wejściowa) - 24 cm BK 600 + 25 cm STYRO. Ograniczona ilość okien. Okna wysunięte na kotwach w izolację aby zrównać odległości z oknami z południa i zachodu. Ściana długości około 13 m

- ściana południowa - 24 cm BK 600 + 20 cm STYRO. Dużo okien. Okna montowane w połowie w warstwie ocieplenia i w połowie w murze. Ściana długości 8m.

- ściana zachodnia - 24 cm BK 600 + 20 cm STYRO. Dużo okien. Okna montowane w połowie w warstwie ocieplenia i w połowie w murze. Ściana długości 12m. Od tej strony jest widok na ogród, stąd tyle okien.

- ściana północna - 24 cm BK 600 + 30cm STYRO. Brak okien. Do tej ściany przyklejony jest garaż.

- garaż, 24cm BK 400 brak STYRO!. Garaż przyklejony do ściany północnej. Odizolowany i nieogrzewany. Jedne drzwi prowadzą z domu do garażu.

Dodatkowe informacje:

- Płyta fundamentowa 20cm XPS, 10cm EPS w podłogę, część pod garażem odizolowana

- Nie planuje kołkować styropianu, tylko klej

- Dom piątrowy, pełne piętro, izolacja położona na stropie, 50cm czegoś do ustalenia

- Brak wykuszy, balkonów itp.

- Okna bez rolet

- ściany wewnętrze silikat

Na temat izolacji budynku nie podałeś jednej ale b. ważnego punktu tj.: w jakiej strefie klimatycznej mieszkasz. W niektórych strefach klim. nie można łączyć BK ze Styro. bo wystąpi punkt rosy. podsyłam Ci mapkę gdzie są pokazane wszystkie pięć stref w Polsce, abyś mógł się określić w jakiej strefie mieszkasz.

http://www.hvacr.pl/vademecum/strefy-klimatyczne-polski-i-temperatury-obliczeniowe

Pozdr.

Janek