Mikolaj5 07.12.2013 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Witajcie, Kombinuję czy różna wielkość ocieplenia każdej ze ścian przysporzy mi jakiś problemów? I tak: - ściana wschodnia (wejściowa) - 24 cm BK 600 + 25 cm STYRO. Ograniczona ilość okien. Okna wysunięte na kotwach w izolację aby zrównać odległości z oknami z południa i zachodu. Ściana długości około 13 m- ściana południowa - 24 cm BK 600 + 20 cm STYRO. Dużo okien. Okna montowane w połowie w warstwie ocieplenia i w połowie w murze. Ściana długości 8m.- ściana zachodnia - 24 cm BK 600 + 20 cm STYRO. Dużo okien. Okna montowane w połowie w warstwie ocieplenia i w połowie w murze. Ściana długości 12m. Od tej strony jest widok na ogród, stąd tyle okien.- ściana północna - 24 cm BK 600 + 30cm STYRO. Brak okien. Do tej ściany przyklejony jest garaż.- garaż, 24cm BK 400 brak STYRO!. Garaż przyklejony do ściany północnej. Odizolowany i nieogrzewany. Jedne drzwi prowadzą z domu do garażu. Dodatkowe informacje: - Płyta fundamentowa 20cm XPS, 10cm EPS w podłogę, część pod garażem odizolowana- Nie planuje kołkować styropianu, tylko klej- Dom piątrowy, pełne piętro, izolacja położona na stropie, 50cm czegoś do ustalenia- Brak wykuszy, balkonów itp.- Okna bez rolet- ściany wewnętrze silikat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.12.2013 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Możliwą komplikacją może okazać się ściana północna. Albo farba-paroizolacja albo niższa lambda izolacji.Źródło problemów po latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 07.12.2013 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 problem z północną, bo północna, czy dlatego że 30 cm styro? chodzi o wykraplanie wilgoci w styropianie? ja mam wszędzie naokoło silikat + 30 cm styropianu lambda 0,031 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.12.2013 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Lambda jest istotna jak izolacja jest sucha.Co zrobić aby izolacja na północnej ścianie była sucha?.Na innych i owszem bo słońce wysuszy.Zwłaszcza wiosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 07.12.2013 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 myślałem, że proponujesz zastosowanie izolacji o niższej lambda . mam nadzieję, że latem wyschnie, kiedy słońce świeci z zasadzie z każdej strony. ale zgadzam się, generalnie u siebie będę się starał stosować na ścianach zewnętrznych farby paroizolacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.12.2013 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Wewnętrznych. Albo coś między ścianą zewnętrzną a izolacją.Chodzi o stop wilgoci ale przed izolacją.Dobranoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 08.12.2013 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Chcesz 30 cm to dawaj. Ja tak mam - zero problemów. Także i od północy zimą wszystko ładnie wysycha. Mróz robi zimą swoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 08.12.2013 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Moi Drodzy, proszę jaśniej gdyż nie bardzo rozumiem, co może przysporzyć problemów na ścianie północnej?A jak Wam się podoba garaż bez STYRO przy takiej kombinacji? Tu nie widzicie jakiś zagrożeń w kwestii połączenia w całość z pozostałą elewacją, która w końcu będzie miała ścianę wielkości 24cm BK + 20/25 cm STYRO, co daje minimalnie 44cm ścian domu vs przylegające i zlicowane z nimi ściany garażu o szerokości 24cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 08.12.2013 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 (edytowane) wymyślasz rozwiązania i zadajesz złe pytania. Koledzy już ci odpowiedzieli jak ze ścianą północną w obrysie przytulonego garażu. Ja dopowiem - nie wiem, bo nie powiedziałeś jak będziesz "przytulał" ten garaż i tutaj czy nam się to podoba czy nie nie ma znaczenia, ale...taka niezaizolowana ściana połączona ze ścianą konstrukcyjną, zaizolowaną północną elewacją domu to OLBRZYMI mostek cieplny i jednocześnie proszenie się o kłopoty z izolacją na elewacji - "punkt rosy" w grubości izolacji. zastanów się czy nie lepiej docieplić ten garaż choć 15cm i zrobić żeby izolacja była ciągła, bo w innym wypadku to tylko garaż przytulony do izolacji ci zostaje, konstrukcję trzeba przemyśleć - ktos tu na forum już tak budował Edytowane 8 Grudnia 2013 przez gentoonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 08.12.2013 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Możliwe iż zadaje złe pytania. Wielu rzeczy nie rozumiem, głównie tych związanych z fizyką budowli. Np. cytat kolegi nydara "Możliwą komplikacją może okazać się ściana północna. Albo farba-paroizolacja albo niższa lambda izolacji" - OK, ale z jakiego powodu? Jeśli dobrze rozumiem, to właśnie myślałem o takim garażu przyklejonym do izolacji (bo gdzie niby ten mostek?). To jest ściana konstrukcyjna (północna) domu 24cm BK + 30cm STYRO. W miejscu gdzie jest STYRO mamy też dyletację płyty fundamentowej. Następnie ściana garażu 24cm BK przyklejone do elewacji. Ewentualnie zastanawiam się jeszcze nad jak w poniższym rysunku. Czyli bez ściany z BK garażu w miejscu gdzie ściany łączą się z domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 08.12.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 ja mam u siebie dokładnie takie rozwiązanie, wg mnie najlepsze z możliwych. tyle że ja jeszcze sam garaż też ocieplam, bo buduję akurat z silikatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 08.12.2013 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 To rozwiązanie podpatrzone u kilku forumowiczów, pewnie i u Ciebie. Zastanawiam się tylko czy ma jakieś wady?Jedną z wielu zalet tego rozwiązania dla mnie - nie muszę ładować STYRO już na etapie budowy SSO, kiedy to powstała by ściana BK dom, STYRO dom, BK garaż. Mniejsze przejście przez drzwi, a nie śluza która miała by dodatkowe 24cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 08.12.2013 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 generalnie wadą osobnych fundamentów może być nierównomierne osiadanie. nie wiem jak masz zamiar wykończyć elewację, ale w miejscu styku dwóch brył może pojawić się rysa. ja się tym nie martwię, bo bryła domu będzie tynkowana, a bryła garażu chyba pokryta drewnem, więc nic nie będzie u mnie widać. ale tu nie ma znaczenia czy w środku będzie ściana dwu- czy trójwarstwowa. wadą tej ściany dwuwarstwowej jest fakt, że ciężko będzie na niej coś powiesić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 11.12.2013 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 No to brzmi niestety logicznie - że na ścianach pomiędzy bryłami mogą pojawiać się rysy (pęknięcia?!). A jak zamierzasz to łączyć, lub może bardziej uszczelniać? Brak możliwości powieszenia na ścianie mam już wkalkulowany Podniosę dach garażu, pod sufitem będą specjalne kasetony na składowanie rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 11.12.2013 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Mam dylatacji 26 cm. zamierzam tam wepchnąć 25 cm płyty styropianu, docisnąć je do ściany i zapiankować szczelinę (1 cm), która zostanie między styropianem a ścianą garażu. u mnie tych pęknięć nie będzie widać, bo na garażu nie planujemy tynku, tylko elewację drewnianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 12.12.2013 22:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 OK dzięki. Będę się przyglądał w dzienniku budowy.W każdym razie kwestie łączenia muszę jeszcze przemyśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramelbud 01.01.2014 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 nie polecam styropianu wewnątrz ścian ze względu na wilgoć . Raczej zastosowałbym wełnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 09.01.2014 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Witajcie, Kombinuję czy różna wielkość ocieplenia każdej ze ścian przysporzy mi jakiś problemów? I tak: - ściana wschodnia (wejściowa) - 24 cm BK 600 + 25 cm STYRO. Ograniczona ilość okien. Okna wysunięte na kotwach w izolację aby zrównać odległości z oknami z południa i zachodu. Ściana długości około 13 m - ściana południowa - 24 cm BK 600 + 20 cm STYRO. Dużo okien. Okna montowane w połowie w warstwie ocieplenia i w połowie w murze. Ściana długości 8m. - ściana zachodnia - 24 cm BK 600 + 20 cm STYRO. Dużo okien. Okna montowane w połowie w warstwie ocieplenia i w połowie w murze. Ściana długości 12m. Od tej strony jest widok na ogród, stąd tyle okien. - ściana północna - 24 cm BK 600 + 30cm STYRO. Brak okien. Do tej ściany przyklejony jest garaż. - garaż, 24cm BK 400 brak STYRO!. Garaż przyklejony do ściany północnej. Odizolowany i nieogrzewany. Jedne drzwi prowadzą z domu do garażu. Dodatkowe informacje: - Płyta fundamentowa 20cm XPS, 10cm EPS w podłogę, część pod garażem odizolowana - Nie planuje kołkować styropianu, tylko klej - Dom piątrowy, pełne piętro, izolacja położona na stropie, 50cm czegoś do ustalenia - Brak wykuszy, balkonów itp. - Okna bez rolet - ściany wewnętrze silikat Na temat izolacji budynku nie podałeś jednej ale b. ważnego punktu tj.: w jakiej strefie klimatycznej mieszkasz. W niektórych strefach klim. nie można łączyć BK ze Styro. bo wystąpi punkt rosy. podsyłam Ci mapkę gdzie są pokazane wszystkie pięć stref w Polsce, abyś mógł się określić w jakiej strefie mieszkasz. http://www.hvacr.pl/vademecum/strefy-klimatyczne-polski-i-temperatury-obliczeniowe Pozdr. Janek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 09.01.2014 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Mieszkam w najbardziej popularnej III strefie klimatycznejPierwsze słyszę że nie można łączyć BK ze styro w związku z warunkami panującymi w danej strefie .. ?A co jeśli zmieni nam się klimat ?! Co jest wielce prawdopodobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts