yuro 08.12.2013 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 WitamCzy ktos moglby doradzic gdzie najlepiej umiescic czerpnie i wyrzutnie w takim domkuhttp://www.wybieramydom.pl/projekty_domow/5294-dom-w-lubczyku-2-g2.htmlCzerpnie myslalem umescic na scianie szczytowej od zachodu a wyrzutnie od wschodu. Sciana wschodnia to ta miedzy domem a garazem. i nie wiem czy mozna tam,miedzy dachami umiescic wyrzut powietrza.Wejscie jest od poludnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 08.12.2013 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Chopie, ale na tej ścianie wschodniej (to ta z wykuszami, nie?) To tam masz same okna prawie. Tam nie ma bardzo gdzie umieścić tej wyrzutni wg mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 08.12.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 a któż to wie która w/g niego jest wschodnia? Tam jedyne ściany gdzie da się coś zrobić to de dwie elewacyjne garażu - o reszcie zapomnij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yuro 08.12.2013 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 wschodnia to ta gdzie garaz. Dach garazu jest nizszy od tego na domu i myslalem zeby tam , miedzy tymi dachami wscianie szczytowe domu umiescic wyrzutnie. Ale czy tak mozna, moze macie lepsze pomysly.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 08.12.2013 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 wschodnia to ta gdzie garaz. Dach garazu jest nizszy od tego na domu i myslalem zeby tam , miedzy tymi dachami wscianie szczytowe domu umiescic wyrzutnie. Ale czy tak mozna, moze macie lepsze pomysly.. Hehe, dziwnie to patrzysz jakoś, no ale niech będzie. Wg mnie na ścianie między domem a garażem nie bardzo da sie cokolwiek umieścić. A juz na pewno nie wyrzutnie. Bo jak bedziesz miał otwarte okno, to będziesz sobie wrzucał powietrze zużyte nad garaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 09.12.2013 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 wschodnia to ta gdzie garaz. Dach garazu jest nizszy od tego na domu i myslalem zeby tam , miedzy tymi dachami wscianie szczytowe domu umiescic wyrzutnie. Ale czy tak mozna, moze macie lepsze pomysly.. To już lepiej pionową z dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal. 20.03.2016 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Temat trochę stary ale się podepnę. Dostałem projekt wentylacji z takim umiejscowieniem czerpni i wyrzutni, wydaje mi się że trochę za blisko siebie. Z drugiej strony nie bardzo jest jak wyprowadzić te rury. Na rysunku zaznaczyłem gdzie jest północ.Możecie coś doradzić? No chyba że tak też będzie ok. Sprawa pila mam mało czasu na dokonanie zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 20.03.2016 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2016 Człowiek i zwierzęta mają wspólną czerpnię połączoną z wyrzutnią i jakoś się nie duszą z tego powodu. A tak na poważnie, to uważam że zaplanowanie czerpni i wyrzutni jest prawidłowe. W Polsce przeważają wiatry zachodnie (80%), więc będą omywać północną ścianę i dostarczać świeżego powietrza, tam gdzie jest czerpnia. Natomiast wyrzutnia na wschodniej ścianie będzie wspomagana ssaniem wiatrów zachodnich. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafal. 21.03.2016 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Dzięki cezary.pl Niemniej jednak zmieniłem trochę lokalizację wyrzutni, teraz powinno być lepiej mam nadzieję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mejmirem 21.03.2016 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 A jaka powinna byc odległość pomiędzy nimi jeśli obie są zaprojektowane na wschodniej elewacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkat 22.03.2016 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2016 U mnie w projekcie. Czerpnia od strony zachodniej, wyrzutnia przez dach. Rekuperator w PG na parterze. Budynek jednopiętrowy z dachem płaskim.Projektantowi tak najbardziej pasowało ale czy to dobrze to śmiem wątpić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 28.03.2016 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 W tej chwili prawdopodobnie bym zrobił czerpnię na dachu. Dlaczego? Mam czerpnię około 2,5m nad ziemią. Gdy sąsiedzi oddaleni o około 150 metrów palą w piecu świństwem, mam za parę sekund smród w domu. BYć może gdyby czerpnia była na dachu smrodu by nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 29.03.2016 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Nie możesz zmienić umiejscowienia czerpni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 29.03.2016 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Raczej ciężka sprawa w zamieszkałym domu. Myślałem o podpięciu czerpni do kominka wentylacyjnego ale przy takim obrocie powietrza ten z pionu wentylacyjnego zrobiłby zimą lodówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 09.04.2016 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2016 W tej chwili prawdopodobnie bym zrobił czerpnię na dachu. Dlaczego? Mam czerpnię około 2,5m nad ziemią. Gdy sąsiedzi oddaleni o około 150 metrów palą w piecu świństwem, mam za parę sekund smród w domu. BYć może gdyby czerpnia była na dachu smrodu by nie było. byłby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pit77 17.04.2016 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2016 Witam,Chciałbym sie zapytać gdzie najlepiej w moim przypadku umieścić czerpnie i wyrzutnie.Mam do wyboru ściane południowa i północna, od strony północnej mam dwóch sąsiadów co maja kotły na paliwo stałe.mam jeszcze wolne 2 kanały wentylacyjne 14x14 i moge je wykorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 01.07.2016 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2016 Plan jest taki: Reku będzie na poddaszu. Czerpnia w dachu odpada (nasłonecznienie), dach czterospadowy. Planuję czerpnię ulokować w podbitce, rurą przejść pomiędzy deskowaniem a murłatą (18cm luzu - trochę spłaszczę rurę fi 200) i dalej wspomniania rura od czerpni będzie ulokowana pomiędzy krokwiami - pod deskowaniem dachu. Krokwie 18cm. Rura tego typu: KLIK Izolacja dachu - albo piana albo wełna. Pytanie brzmi: Czy na w/w rurze będzie wykraplać się woda? Rura jak widać na powyższym zdjęciu jest zaizolowana. Dodatkowo pod karton gips będzie ułożona wełna 10cm, albo piana pur) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkat 21.08.2016 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2016 No cóż zmieniła się trochę koncepcja. Czerpnia od strony północnej będzie. Problem mam z wyrzutem. Chciałbym przez ścianę. Ale jest przepis że odległość musi być 3m od okna. Coś niesamowitego. Wyrzut spalin z kotła gazowego przez ścianę to 0,5 m od okna a tu aż 3 m. Projektant instalacji powiedział że to wynik braku rozróżnienia WM dla budynków użytkowych, usługowych od domów jednorodzinnych. Dlatego tak rygorystycznie jest. Mało prawdopodobne żeby się przyczepili do tego przy ewentualnej kontroli ale nie będę ryzykował i chyba puszcze przez dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boncalski 04.10.2016 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2016 Witam, chciałbym odświeżyć. Potrzebuję informację odnośnie minimalnej odległości od czerpni do wyrzutni. Wg. rozporządzenia z 2002 odległość ta definiowana jest na minimum 1,5 metra. Taka sama informacja jest w instrukcji rekuperatora (AERIS). Dlaczego więc można usłyszeć o 5 czy też 8 metrach jako minimalnych odległościach ? Vaillant podobno w instrukcji ma 8 metrów. Czy mógłby ktoś podzielić się praktyczną wiedzą na ten temat ? Jestem na etapie podjęcia decyzji odnośnie umiejscowienia czerpni i wyrzutni. Najbardziej pasują mi na ścianie północnej w odległości ok 2-3 metrów od siebie. Słuchając o tych 5 czy 8 metrach zacząłem się jednak zastanawiać. Czy ktoś mógłby rozwiać moje wątpliwości ? pozdrawiamDJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
the_anonim 06.10.2018 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2018 WitamOdświerzam temat trochę z innej strony. Interesuje mnie jaka jest minimalna odległość czerpni od reku. Sytacja jest taka że czerpnia wychodzi mi po prostej ze ściany i od razu do reku. Odległość czerpnia-reku 1,5m. Jakieś przeciwwskazania? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts