Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o pomoc w wyborze pieca z podajnikiem.

zygi72

Recommended Posts

Witam Wszystkich.

Zakładam nowy temat choć jest bardzo dużo podobnych. Przeczytałem już bardzo dużo ale nadal nie jestem zdecydowany i nie mogę podjąć decyzji. Wiem że na końcu to ja będę musiał ją podjąć ale jak się nie ma w temacie zielonego pojęcia to trzeba zdać się na pomoc innych.

Piec potrzebny do nowego domu, jeszcze w trakcie wykańczania - projekt Julka 4 , dodatkowo podpiwniczony pod całością.

Parter 75m2 całość otwarta, bez drzwi. Wszystko w podłogówce, oddzielna skrzynka rozdzielcza z własną pompką + grzejnik w wiatrołapie i drabinka w łazience. Dodatkowo 2 grzejniki w garazu (27m2) ale tak będzie tylko dogrzewane. Grzejniki na parterze i garażu na oddzielnej skrzynce rozdzielczej.

Poddasze po podłodze 101m2 do wysokości 180 ok 83m2. 4 pokoje z grzejnikami + podłogówka w łazience i korytarzu (jedna pętla na RTL). Poddasze ma swoją skrzynkę rozdzielczą.

Dodatkowo piwnica ok100m2 , 5 grzejników ale też ma być tylko dogrzewana. Oczywiście piwnica na swojej skrzynce rozdzielczej.

Dom ocieplony 15 cm styropianem grafitowym. Dach ocieplony wełną 28cm , strych również.

W domu wentylacja mechaniczna z rekuperatorem.

Nie wiem czy wszystko podałem jeśli czegoś brak ro dopiszę. Czytam i czytam różne fora na ten temat i mam mętlik coraz większy. Miejscowi instalatorzy jeszcze co innego mówią (każdy co innego oczywiście).

Rozważałem Sztokera, Skam-p, RBR i dalej nic nie wiem.

Obecnie jestem niemal zdecydowany na Skam-p ale dalej mam dylemat co do wielkości - nie chciałbym przewymiarować ale za mały też nie będzie dobry. A jeśli chodzi już o palniki, sterowanie , czujniki...... całkowita magia. Pewnie po roku uzytkowania będę łapał co i jak i wiedział czego chcę ale to dopiero przy kolejnym piecu, teraz niestety nie mam bladego pojęcia.

Proszę wytłumaczcie, podpowiedzcie mi tak łopatologicznie co i jak.

Z góry dziękuję.

http://www.mgprojekt.com.pl/julka-4

to potrzebujesz w okolicy 7KW z wentylacją grawitacyjną a z mechaniczną będzie z 5,5KW

to wszystko gdy na dworze mróz 20st a jak ciepło to sporo mniej

szukaj najmniejszego kotła.

inaczej mówiąc każdy będzie za duży więc o to że mocy zabraknie się nie martw

martw się raczej jak nie marnować swoich pieniędzy przez większą część sezonu

ja bym zrobił jak już musi być węgiel instalację z buforem i 100% podłogówki

jak nie musi być węgla to pompa ciepła i nie bać się kosztów teraz bo w użytkowaniu będzie taniej niż węglem

bardziej łopatologicznie się nie da

jakbyś miał dwa razy tyle do ogrzania to jakiś kociołek mógbyś wstawić od biedy ale do małego domku się nie opłaca

będziesz marnował pieniądze- spróbuj spalić stówkę zapalniczką- zaboli

a będziesz tak robił całe zimy pchając się w węgiel na siłę

Grzejniki juz mam na górze dół w podłogówce, piec 5,5 czy 7kw to chyba troszkę mało. Nie rozważam pompy ciepła. Zastanawiam się tylko nad kotłem z podajnikiem ale mam za mało wiedzy aby wybrać. Druga wersja to piec zasypowy - wiem, że więcej przy takim roboty ale dużo tańszy.