Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokrycie membraną do oceny.

JejoX

Recommended Posts

Witajcie,

Właśnie ekipa budowlana zakończyła kłaść membranę dachową i chciałbym się Was zapytać co sądzicie o wykonaniu.Mnie strasznie nie podobają się miejsca na jaskółkach-wygląda jak by tych zakładów było za dużo, tak jak by były powsadzane kawałki tej membrany.Nie wygląda to dobrze moim zdaniem ale może tak powinno być.

Jak macie jakieś uwagi to bardzo proszę o ich przekazanie bo za parę dni kładę dachówkę i jest jeszcze czas na poprawki.

Link do zdjęć membrany:

https://www.dropbox.com/sh/imty0b3rqixw4f5/wPAufREwS_

Więźba dachowa

https://www.dropbox.com/sh/rk4nhl9ydfeckiv/MGlW9gHFbJ

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Ekspertem nie jestem to napisze błądy które ja widze:

Za wysoka podmurowna sciana sczytowa jaskółek - bedzie mostek.

Brak ocieplecia na bocznych scianach jaskółek przed połorzeniem dachu - w miejscu gdzie dach dochodzi do sciany bedzie kolejny mostek cieplny i cieżko bedzie te boczki teraz ocieplić

brak dodatkowego pasa membrany w miejscach załamań dachu

Podłączę się pod wątek. Na dachu jest od góry: dachówka, membrana wysokoparoprzepuszczalna, pełne deskowanie. W kalenicy jest wentylacja tzn. deski nie dochodzą do samej góry (po 10 cm z każdej strony). Membrana jest rozcięta na górze (schodzi się z dwóch połaci). Przy okapie też jest przerwa wentylacyjna o wysokości jakieś 2/3cm.

Moje pytanie czy w kalenicy powinna być jeszcze położona membrana tak aby przykryć to rozcięcie? Na połowie dachu mam przykryte na drugiej części nie. TAm gdzie nie jest przykryte w czasie ostatnich wiarów nawiało mi śniegu. Stało się pewnie tak, bo poderwało taśmę kalenicową.

Proszę o radę co z tym zrobić.

Mam rozumieć , że wszystko jest ok?

Czy uważasz, że nie mamy nic lepszego do roboty tylko czekamy na Twoje pytania? Jak Ci się spieszy to wezwij kierownika budowy niech oceni. Problem w tym, że jemu będziesz musiał zapłacić.

Masz źle wykonane kosze. W kilku miejscach dziwny chaos z folią. Jak są mocowane łaty w koszach? Pozdrawiam.

"if22" sam sobie odpowiedziałeś należy to poprawić. Nie ma potrzeby rozcinania w kalenicy folii wysokoparoprzepuszczalnej. Nie ma też żadnej potrzeby pozostawiania szczeliny przy okapie bo nie wentylujemy desek od spodu. Pozdrawiam.

Ekspertem nie jestem to napisze błądy które ja widze:

Za wysoka podmurowna sciana sczytowa jaskółek - bedzie mostek.

Brak ocieplecia na bocznych scianach jaskółek przed połorzeniem dachu - w miejscu gdzie dach dochodzi do sciany bedzie kolejny mostek cieplny i cieżko bedzie te boczki teraz ocieplić

brak dodatkowego pasa membrany w miejscach załamań dachu

Jest papa na bokach jaskółek ale strasznie powtykana zamiast ładnie ułożona-niestety nie wszystko dało się skontrolować.Za wysoko podmurowana sciana szczytowa?Nie rozumiem-mnie sie zawsze wydawało , że im wyżej tym lepiej.

Ne za mocno naciągnięta ta membrana? Powinna byc z lekkim luzem że skropliny szły miej więcej środkiem miedzy krokwiami a nie po krokwiach bo będzie zaciekać i gnic drewno. Ten styropian wyrzuć i kanały spalinowe oklej wełna skalna prasowana-styropian to słaby temat na komin spalinowy.

Hmmm....membrana wydaje sie faktycznie naciągnieta az sie do niej nie podejdzie.Tworza sie jednak łukowate kształy.

Czy uważasz, że nie mamy nic lepszego do roboty tylko czekamy na Twoje pytania? Jak Ci się spieszy to wezwij kierownika budowy niech oceni. Problem w tym, że jemu będziesz musiał zapłacić.

Masz źle wykonane kosze. W kilku miejscach dziwny chaos z folią. Jak są mocowane łaty w koszach? Pozdrawiam.

Jeśli odebrałeś mój post z zapytaniem czy wszystko w porządku jako ponaglanie , to wybacz ale nie miałem takiej intencji.Mam kierownika budowy ale sęk w tym ,że Wasza wiedza i pomoc jest dla mnie stokroć ważniejsza niż słowa kierownika "będzie dobrze"

Co znaczy , że są źle wykonane kosze?Jak są mocowane łaty?Nie wiem dokładnie o co pytasz:(

"if22" sam sobie odpowiedziałeś należy to poprawić. Nie ma potrzeby rozcinania w kalenicy folii wysokoparoprzepuszczalnej. Nie ma też żadnej potrzeby pozostawiania szczeliny przy okapie bo nie wentylujemy desek od spodu. Pozdrawiam.

Panie Andrzeju,

a jak teraz można to porpawić? Trzeba zdejmować gąsiory i najwyższy pas dachówek?

Nieprecyzyjnie napisałem, pod deskowaniem będzie wełna, folia i g-k, stąd wentylacja pod deskami. W takim przypadku chyba jest wskazane aby była taka szczelina? Krokwie mają 20cm dlatego zakładam 15cm wełny aby była wentylacja.

Edytowane przez if22

Co znaczy , że są źle wykonane kosze?Jak są mocowane łaty?Nie wiem dokładnie o co pytasz:(

Brakuje desek, do których można przykręcić łaty. Zobacz jak teraz masz przybite łaty. Zapewne są przybite gwoździami w koszu, albo bardzo blisko kosza przez co dziurawią membranę. Zobacz dokładnie jak to wygląda u Ciebie.

http://dachy.info.pl/technika/z-teczki-bieglego-cz-18/

Dziś dopiero zwróciłem uwage na wykonanie okapu.Z tego co sie dowiedziałem juz, to jest to błędnie wykonany okap.Membrana chyba nie powinna isc na tą ostatnią łatą i wpadać do rynny?Tworzy sie przecież taka górka , której woda nie pokona i nie będzie wpadać do rynny.Dodatkowo na tej ostatniej łacie ma być Wróblowka zamontowana więc spływająca po membranie woda będzie zatrzymywać się na wróblówce?!Nie mówiąc już o UV degradującym membranę

okap.jpg

Jak to teraz naprawić?Ja na swój mało budowlany rozum widzę takie opcje:

jak to zrobic.jpg

Trzeba to zrobic albo sposobem numer 1 albo 2 lub 3.Kolor czerwony to folia a czarny do blacha.

Opcja nr 2 najłatwiejsza ale tak:

-Wróblowka ma byc przytwierdzona do tej ostatniej łaty wiec kurcze i tak ta woda zatrzyma sie na wroblowce i rozejdzie się nie wiadomo gdzie.

- Membrana ze spadku idzie nieco w góre nad ostatnia łatą wiec silny strumień wody ją pokona ale krople juz nie i beda sie zbierac jak w basenie i woda tam w koncu bedzie stac.

Reasumjac- beznadziejne rozwiazanie a raczej rozwiązanie żadne.

Opcja nr 1 i 2 wydaja sie jedynym w tym momencie sensownym rozwiązaniem.

-folia idzie pod ostatnia łatą i może ewentualnie zostać przytwierdzona do krokwi nawet przed tą ostatnią łatą dodatkową jakąś listewką na całej długosci.

Wtedy pas blachy moglby zaczynac sie wczesniej .

- membrana nie ma kontaktu ze światłem słonecznym

- jest spadek

-nie ma syfiastej folii w rynnie

- wroblowka nie bedzie stanowic tamy dla splywajacej wody bo bedzie zupelnie nad pasem membrany

To tak na chłopski rozum rozkminiałem

Okap jest źle wykonany. Nie ma żadnego uzasadnienia wykładanie folii na ostatnią łatę bo i tak najwyższy punkt rynny jest poniżej wierzchu krokwi. Twój dekarz po prostu nie rozumie dachu. Być może potrafi go tylko pokryć. W tej chwili należy to zrobić tak jak napisał Jan: "2 pasy nadrynnowe" a folia oczywiście pod pierwszą łatą. Pozdrawiam.

... jak teraz można to porpawić? Trzeba zdejmować gąsiory i najwyższy pas dachówek?

Oczywiście trzeba bo inaczej się nie da. Kalenica powinna być tak wykonana aby nie było możliwości zawiewania śniegu na warstwę izolacji cieplnej. Szczelina pod deskami to jak najbardziej poprawne wykonanie. Pozdrawiam.

Wczoraj gadałem z wykonawcą dachu, powiedział, że jest to porawnie wykonane (tzn, że w kalenicy jest niezabezpieczone rozcięcie), bo tak jest w instrukcji dla dekarzy zakładania dachówek.

Przejrzałem instrukcję creatona, w wersji PL jest jak zakładac gąsiory ale nie ma nic na temat membrany. niemieckiego nie znam, ale po przejrzeniu rysunków też na nic nie natrafiłem.

Trafiłem na instrukcję montażu dachówek Braas, tam jest już folia, ale nie ma przypadku gdzie jest zostawiona taka szczelina jak u mnie. W instrukcji jest pokazana kalenica zamknięta (gdzie membrana przechodzi przez kalenice na drugą połac i klenica otwarta gdzie membrana jest rozcięta w kalenicy ale jest założna membrana na kontrłaty.

W instrukcji od membrany też jest napisane aby przełożyc folię przez kalenicę.

Są jakieś ogólnopolskie instrukcje dotyczące kładzenia dachówki? Wystawione np. przez izbę dekarzy?

Mam dawie częsci dachu (jedna nad garażem druga trochę wyżej nad częścią mieszkalną). Nad częścią mieszkalną jest założona membrana i ona przykrywa rozcięcie w kalenicy, więc przynajmniej częsc zrobiona jest poprawnie.

Dekarz powiedział, że moża założc/wpiąc membrane nad czescia garazową od wewnątrz budynku. Zastanawiam sie czy da sie to od tej strony poprawnie zrobic, wg Pana Andrzeja trzeba robic od zewnątrz. Ciekawe jak cieśla zamierza to zrobic.

Żadna instrukcja nie jest nakazem a tylko informacją. Nic nie zwalnia dekarza od myślenia! Ma tak zrobić aby dach nie przeciekał i nie było możliwości zawiewania śniegu na izolację cieplną. Dekarz musi udzielić gwarancji na swoją robotę i nie może zasłaniać się instrukcjami. Takiego zabezpieczenia od wewnątrz nie da się poprawnie wykonać! Niestety konieczne jest zdjęcie gąsiorów i po jednym rzędzie dachówek. Można to robić fragmentami. Pozdrawiam.

Mam umowę na papierze podpisaną, tam jest napisane, że dekarz udziela gwarancji, ale co z tego? Co w przypadku gdy nie będzie chciał poprawić tego od zewnątrz tylko uprze się, że da się to poprawić od środka budynku? Mam wzywać jakiegoś eksperta ds dachów? Straszyć dekarza sądem?

Rozmawiałem z kierownikiem budowy, jego zdaniem też nie da się tego poprawić od środka.

Kierownik taką uwagę powinien wpisać w dziennik budowy i nie odebrać roboty. Będzie to podstawą do wstrzymania wypłaty ostatniej transzy i pisemnego wezwania dekarza do wykonania poprawek zgodnie z zaleceniami kierownika budowy. W piśmie należy wyznaczyć rozsądny termin wykonania poprawek i zaznaczyć, że w przypadku odmowy prace te zostaną zlecone innej firmie a on będzie obciążony kosztami. Dobra skutki przynosi gdy takie pismo wysyła kancelaria adwokacka. Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
Zastanawiam sie tylko czy jak zdejmie gąsiory, oderwie taśmę kalenicową, zdejmie pas dachówek, założy membranę na kontrłaty to czy potem bez problemu będzie dało się przykleic nawą taśme. Na dachówkach zostaną ślady starej. Trzeba to jakoś czyścic? Pytam bo nie chciałbym aby w przyszłości taśma odchodziła.