witu102 08.12.2013 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Witam, w przyszłym tygodniu ma do mnie przyjść elektryk zamontować skrzynkę z licznikiem i zabezpieczeniami.Póki co mam puszczony do miejsca gdzie ma być skrzynka arot 50/50 wraz z kablem 5x10mm2Elektryk twierdzi, że murek przygotowany pod skrzynkę trzeba rozkuć, bo norma/przepis mówi, że kabel do domu musi iść w arocie minimum 100mm (ja słyszałem jedynie coś o 1,5 krotności średnicy kabla, co daje w porywach 30mm) dodatkowo w murku wychodzą peszle z zasilaniem do bramy, oświetleń itd co wg niego też jest niezgodne z przepisami i należy je usunąć z okolic skrzynki.Czy ktoś z was ma pojęcie czy elektryk czepia się i chce jedynie zarobić dodatkowo za ekstra prace jak choćby przeciąganie peszla do domu itd czy też faktycznie wytyczne są takie. W zakładzie energetycznym nie słyszeli o żadnych tego typu przepisach...Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 08.12.2013 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 (edytowane) Pomału i po kolei : - jaka to ma być skrzynka ? Czy tzw. złącze pomiarowe wolnostojące termoutwardzalne ? Co murek ma podtrzymywać ? - jaki system sieci zasilającej ? - dlaczego kabel 5-żyłowy ? Gdzie ta piąta żyła zostanie podłaczona ? - skoro kabel ziemny, arot potrzebny jest tylko do przepustów. - sprawa peszli w murku do bramy i oświetlenia - tutaj nie wiemy, jak zostało zrealizowane, natomiast , skoro powyższe nie zostaną wprowadzone do skrzynki pomiarowej, to nie rozumiem, w czym rzecz. Zapytaj elektryka w takim razie, jaka jest wymagana, mninimalna odległość innych wypustów elektrycznych od skrzynki licznikowej. Niech podeprze przepisami, skoro nimi się posługuje Edytowane 8 Grudnia 2013 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 08.12.2013 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Zmień elektryka bo bredzi głupoty.Zostaniesz naciągnięty na niepotrzebne koszty. Za chwile się dowiesz że zawiasy bramy/furtki muszą być oddalone od licznika o 25m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 10.12.2013 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Dzięki za odpowiedzi..wiem, że bredzi głupoty, ale zmienić nie mogę bo na przyłącze do skrzynki elektrownia (Tauron) robi przetarg i wyznacza wykonawców.Porozmawiałem sobie z nimi po męsku i okazuje się, że przecież problemu nie ma a oni popełnili jedynie lapsus językowy (jakie to ostatnio popularne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts