Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jotul 570 czy dovre 2180

lewar1309

Recommended Posts

Witam.

Szukam jakiegoś dobrego wkładu. Do wydania ok. 8000zł.

Komin schiedel 200mm – wysokość od piwnicy ok. 10m.

Od wejścia kominkowego ok. 7m. Dopływ powietrza z zewnątrz.

Szukam wkładu który utrzyma żar 10 godzin – najlepiej żeliwny z popielnikiem.

Ogrzewany dom 150m2 – parter 80m2 i góra 70m2.

Rozprowadzenie DGP.

Wkład z szybą płaską najlepiej panorama – szeroki. Najlepiej 15kW.

Proszę o coś godnego polecenia.

Witam.

Szukam jakiegoś dobrego wkładu. Do wydania ok. 8000zł.

Komin schiedel 200mm – wysokość od piwnicy ok. 10m.

Od wejścia kominkowego ok. 7m. Dopływ powietrza z zewnątrz.

Szukam wkładu który utrzyma żar 10 godzin – najlepiej żeliwny z popielnikiem.

Ogrzewany dom 150m2 – parter 80m2 i góra 70m2.

Rozprowadzenie DGP.

Wkład z szybą płaską najlepiej panorama – szeroki. Najlepiej 15kW.

Proszę o coś godnego polecenia.

Dlaczego nie szamotowy (bez popielnika)?

Dlaczego nie szamotowy (bez popielnika)?

witam

Już miałem szamotowy firmy kratki - mile gilotyna i po 2 latach oddałem gwarancyjnie ze zwrotem kosztów.

Przez 2 lata kominek wydzielał zapach chemiczny który nie chciał zniknąć no i na minimalnym dopływie powietrza z zewnątrz i przydławieniu szybra żar gasł po 5 godzinach - dla mnie to nie do przyjęcia. Teść ma tarnave a znajomi dovre i żar utrzymuje się od 22 do 7 rano.

\Może to wina wkładu ale z tego co wiem to do DGP lepsze są żeliwne.

witam

Już miałem szamotowy firmy kratki.pl - mile gilotyna i po 2 latach oddałem gwarancyjnie ze zwrotem kosztów.

Przez 2 lata kominek wydzielał zapach chemiczny który nie chciał zniknąć no i na minimalnym dopływie powietrza z zewnątrz i przydławieniu szybra żar gasł po 5 godzinach - dla mnie to nie do przyjęcia. Teść ma tarnave a znajomi dovre i żar utrzymuje się od 22 do 7 rano.

Ja myślę, że największą rolę odgrywa konstrukcja paleniska. Rozwiązania sytemu (kanałów) rozprowadzających powietrze do spalania wewnątrz.

Ważne też jest dopracowany system regulacji i rozdziału powietrza podawanego do spalania, no i istotnym jest jakoś materiałów użytych do budowy kominka.

witam

Już miałem szamotowy firmy kratki - mile gilotyna i po 2 latach oddałem gwarancyjnie ze zwrotem kosztów.

Nie miałem na myśli blaszanek z kawałkami szamotu w środku. Własnie wymieniłem dwa Jotule na coś takiego: http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=10&cad=rja&ved=0CEwQFjAJ&url=http%3A%2F%2Fwww.kominki.org%2Fpiece-kaflowe-i-kuchnie%2Ftechnika-zdunska%2Fart%2C2778%2Cpaleniska-szamotowe-do-piecow-kaflowych.html&ei=y2-lUtvEK_OA7Qaq2IHICA&usg=AFQjCNEpMkrpr_7bIj-Nhh-J6lDaYyzGsA&bvm=bv.57752919,d.ZGU.

Powodem było właśnie podobnie jak u Ciebie nie najlepsze spalanie i trzymanie żaru, oraz konieczność wybierania popiołu co 3-4 dni. Tak więc punkt widzenia zależy od punktu siedzenia:) Oczywiście Brunner cenowo nie pasuje do Twojego budżetu, ale czy musi być zaraz Brunner?!

Nie miałem na myśli blaszanek z kawałkami szamotu w środku. Własnie wymieniłem dwa Jotule na coś takiego: http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=10&cad=rja&ved=0CEwQFjAJ&url=http%3A%2F%2Fwww.kominki.org%2Fpiece-kaflowe-i-kuchnie%2Ftechnika-zdunska%2Fart%2C2778%2Cpaleniska-szamotowe-do-piecow-kaflowych.html&ei=y2-lUtvEK_OA7Qaq2IHICA&usg=AFQjCNEpMkrpr_7bIj-Nhh-J6lDaYyzGsA&bvm=bv.57752919,d.ZGU.

Powodem było właśnie podobnie jak u Ciebie nie najlepsze spalanie i trzymanie żaru, oraz konieczność wybierania popiołu co 3-4 dni. Tak więc punkt widzenia zależy od punktu siedzenia:) Oczywiście Brunner cenowo nie pasuje do Twojego budżetu, ale czy musi być zaraz Brunner?!

A co jest złego we wkładach jotula czy dovre. Zbieranie popiołu co czy dni mi nie przeszkadza. To proszę polecic coś lepszego w cenie do 8000zł od jotula to na pewno to rozważe i będe bardzo wdzięczny ;)

A co jest złego we wkładach jotula czy dovre. Zbieranie popiołu co czy dni mi nie przeszkadza. To proszę polecic coś lepszego w cenie do 8000zł od jotula to na pewno to rozważe i będe bardzo wdzięczny ;)

Nie chodzi o szukanie co jest złego w tym czy innym produkcie. Są ludzie zadowoleni z Mili i z pewnością mają rację. Chodzi o szukanie lepszego do konkretnych oczekiwań. Sam zacząłeś. Choćby zbieranie popiołu co czy ;) tygodnie jest lepsze od zbierania co 3 dni. Czystość spalania i szyby też ma chyba znaczenie. Gdybyś mieszkał niedaleko, mógłbyś takich rozwiązań dotknąć.

Pewnie są ludzie którzy są zadowoleni z mili bo nigdy nie dotkneli czegoś lepszego. Tak jak ktoś jest zadowolony z kupna salonowego fiata ale nigdy nie siedział w mercedesie.

Mi mila nie pasowała od początku. Dlatego teraz szukam czegoś sprawdzonego i nie z najwyższej półki. Dlatego chciałem poznac opinie ludzi którzy użytkują jotula i dovre.

Witam.

Lewar ... mając do dyspozycji 8 tys. zł na samo palenisko masz tak szeroki wybór, że zaczął bym na Twoim miejscu od tego by Twoim kominkiem zajął się ktoś kto będzie wiedział jak dobrać palenisko do całej reszty ... może się zdziwisz ale wybór paleniska powinien być ostatnią rzeczą jaką dobiera się do kominka - jego wyglądu, funkcji jakie ma spełniać i sposobu użytkowania przez przyszłego posiadacza kominka oraz samego miejsca w którym ma stać kominek. Już raz przerabiałeś ten temat i zupełnie niedostosowanie paleniska do Twoich faktycznych potrzeb ... po raz kolejny idziesz w tym samym kierunku ... Możesz liczyć na przypadek albo znowu zaliczysz "skuchę".

Pozdrawiam.

dziękuje za podpowiedzi.

Już raz dałem zrobić kominek firmie i jakoś nie byłem zadowolony więc dlatego chciałem sam coś stworzyć ;)

Cięzko znaleźc kogoś kto sie naprawdę zna na rzeczy i doradzi coś konkretnego.

Teraz każdy zakłada interes i każdy mówi że jest fachowcem ;) więc jeszcze troszkę poczytam zanim coś kupie.

Witam.

Lewar ... mając do dyspozycji 8 tys. zł na samo palenisko masz tak szeroki wybór, że zaczął bym na Twoim miejscu od tego by Twoim kominkiem zajął się ktoś kto będzie wiedział jak dobrać palenisko do całej reszty ... może się zdziwisz ale wybór paleniska powinien być ostatnią rzeczą jaką dobiera się do kominka - jego wyglądu, funkcji jakie ma spełniać i sposobu użytkowania przez przyszłego posiadacza kominka oraz samego miejsca w którym ma stać kominek. Już raz przerabiałeś ten temat i zupełnie niedostosowanie paleniska do Twoich faktycznych potrzeb ... po raz kolejny idziesz w tym samym kierunku ... Możesz liczyć na przypadek albo znowu zaliczysz "skuchę".

Pozdrawiam.

WITAM

Wysłałem Panu info na priv - doszło bo nie ma odzewu?

• 3 weeks później...

A więc wybór padł chyba już na 90% na DOVRE 2180 CBBS.

Porównywałem go również do Tarnavy ale to już chyba inna jakość - ale może się mylę.

Teraz tylko pytanie odnośnie reszty. Czy warto zamontować dodatkowy radiator na rurze spalinowej i czy warto zbudować przednią ścianę ciepłą.

Jaka jest różnica między całą komorą grzewczą z płyt krzemianowo wapiennych a komorą gdzie przednia ściana jest tzw ciepła.