JejoX 08.12.2013 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Witajcie Domek , który buduje widoczny poniżej .Nie należy do projektów energooszczędnych więc nie wiem czy warto płacić za drogie oszczędne okna.Z drugiej jednak strony okien jest mało ale maja spore wymiary więc straty cieplne mogà być spore.Dodatkowo pomieszcenia są tak porozrzucane, że w projekcie jest 11 kominków wentylacyjnych, które częściowo zlikwidowałem, dlatego dobrze by było zeby okna pełniły kiedy bedzie potrzeba role wetylacji pomieszcenia. Na forum dużo dobrego czytałem o profilach veki alphaline 90+, dako dbt-90, schuco si82.Nie wiem tylko czy okna przeznaczone raczej do pasywnych domów u mnie się sprawdzą.Co waszym zdaniem bedzie najodpowiedniejsze do takiej stolarki okiennej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 08.12.2013 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 W zestawieniu stolarki projektant podaje wymagania w zakresie przenikalności cieplnej kształtowników, szyb i okien. Co prawda wartość Uw max przy tych założeniach co do Uf i Ug jest chyba zawyżona, ale to on liczył, a przynajmniej podał, więc jego sprawa. Każdy kształtownik okienny spełniający wymaganie, co do wartości Uf złożeń rama/skrzydło i skrzydło/słupek będzie tu dobry, a czy mu będzie Burek, czy Reks to już jak wolisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JejoX 08.12.2013 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Ale czy w oknach przeznaczonych do domow energooszczędnych jest sens montowac wywietrzniki.Mam wentylacje grawitacyjna, mało kominków wentylacyjnych-chce w domu miec jednocześnie ciepło i mieć swierze powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 08.12.2013 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Ale czy w oknach przeznaczonych do domow energooszczędnych jest sens montowac wywietrzniki Nie ma sensu, bo są wyposażone w wentylację mechaniczną nawiewno-wywiewną. .Mam wentylacje grawitacyjna, mało kominków wentylacyjnych-chce w domu miec jednocześnie ciepło i mieć swierze powietrze. Nawiewniki nie muszą być montowane akurat na oknach. W wielu przypadkach nie ma ich w ogóle i ludzie jakoś żyją. Jeśli wiesz, jakie mogą być konsekwencje braku nawiewu, to sam zdecyduj czy nawiewniki są niezbędne w Twoim domu, a na wszelki wypadek okna zamontuj tak żeby nawiewniki założyć później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JejoX 08.12.2013 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Ale czy zamontowanie tych nawiewników okiennych to nie zniszczenie walorów cieplnych okien?W końcu przeciez trzeba je przewiercic?Moze juz lepiej zamontowac jakies bardziej wyszukane scienne nawietrzniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 08.12.2013 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Jednego nie rozumiem. Likwidujesz na własną ręką kominy wentylacyjne ale chcesz mieć świeże powietrze? Ja mam obawy, ze za pare lat pojawisz sie tu z problemem wilgoci w pomieszczeniach.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts