duduś 13.05.2004 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Poszukuję opini za i ( lub) przeciw zlewozmywakowi umieszczonemu pod oknem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ALF 13.05.2004 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 U mnie też będzie pod oknem. Ale nie wiem czy to jest dobrze czy źle. Poprostu tak chce moja ukochana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 13.05.2004 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Na forum był bardzo dlugi i owocny wątek na ten temat. Wpisz "zlewozmywak pod oknem" w SZUKAJ, a na pewno to znajdziesz. U nas zlew będzie w rogu, obok okna, a przy oknie blat roboczy. Studiowanie różnych wątków na forum miało wpływ na "usunięcie" zlewozmywaka spod okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dyletant 13.05.2004 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Ja robię pod oknem, ale rzeczywiście pociąga to za sobą pewne komplikacje. Trzeba było rozwiązać kilka problemów typu: otwieranie okna a bateria, parapet a zlewozmywak etc. Wariant, który wybraliśmy jest dość nietypowy: 1 - blaty robocze o wysokości metra przechodzące płynnie w parapety (nie jesteśmy mali i taka wysokość wyszła nam z pomiarów ergonomicznych, a szczęściem w projekcie okna były na właściwej wysokości), 2 - bateria jest cofnięta od okna (dzięki temu, że blaty mają 70 cm szerokości), a na dodatek znajduje się idealnie centralnie w stosunku do okna (a więc każde ze skrzydeł ją omija)Zaletą tego rozwiązania jest urozmaicenie czasu zmywania (widoki) oraz możliwość tęsknego wyczekiwania żony na męża połączonego z pożytecznym zmywaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dyletant 13.05.2004 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Jeszcze małe uzupełnienie. W kontekście wątku o wc dla budowlańców pierwsze zdanie mojego ostatniego postu może być dwuznacznie odebrane. Wyjaśniam - to skrót myślowy, a brakujące słowo między "robię" a "pod oknem", to zlewozmywak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia Łódź 14.05.2004 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Moim zdaniem, za zlewem w rogu a nie przy oknie przemawia:1. w domku chyba częściej sa zmywarki, a w zlewie się płucze warzywa2. nie chlapie się szyba3. nie ma problemów z otwieraniem okna4. jest blat-miejsce na sałatki i inne -oraz ogladanie zycia za oknem Osobiście będe miała w rogu -narożny zlew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Wiśniewska 14.05.2004 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Z tymi zmywarkami to różnie. Jasne, że są coraz bardziej popularne, ale chyba wiele osób przy końcówce budowy domu i wyposażaniu kuchni staje przed takim problemem jak my- z czegoś trzeba zrezygnować i przełożyć zakup na później, bo nie starczy pieniedzy. I tym "czymś" staje się zmywarka. Dlatego my będziemy jednak zmywac naczynia, które we dwójkę zabrudzimy w sposób klasyczny- w zlewozmywaku. A jest on usytuowany centralnie pod oknem bo tam najbardziej pasuje, tam najładniej wygląda. Wpuszczony w blat, który podchodzi aż pod okno- stanowi i blat i parapet. Kuchnia jest otwarta na salon, który jest w dużym stopniu przeszklony więc okno kuchenne będziemy otwierać tylko od góry i zniknie problem zahaczania o baterię. Mnie osobiście bardzo podoba się umieszczanie zlewozmywaków pod oknem. Ale to kwestia indywidualnych upodobań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 14.05.2004 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Moim zdaniem wiele zależy od układu kuchni. Starałam się tak zlokolizować zlewozmywak aby z obu jego stron były wygodne blaty robocze. I wyszedł mi w rogu pod oknami (dwa okna spotykające się w rogu kuchni). Problem baterii i otwierania okna nie występuje - okno ma parapet na wys 110 ( blat tradycyjnie 85). Poza tym w narożnym wykoniu zlewozmywaka bateria jest prawie po środku blatu.Mam nadzieję, że w tej kuchni będzie można wygodnie "urzędować we dwoje". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 14.05.2004 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Mam pytanie do tych co maja juz blat na wysokosci parapetu. Tez zamierzam tak zrobic w kuchni tylko zastanwailem sie nad jednym.Standardowa szerokosc blatu to 60 cm czasami jest do 70Moj parapet w kuchni ma obecnie szerokosc 25 cm wraz z szafkami daje szerokosc 85 cm Wiec moje pytanie : czy sa takie szerokosci blatów kuchennych???A druga rzecz to jezeli sa tzn ze trzeba obciac te 25 cm na calej jego dlugosci poza oknem oczywiscie???Czy tez kupuje sie blat taki jak szerokosc szafek i doklada sie kawelek tam gdzie ma byc parapet laczac go jakims specjalnym polaczeniem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w.rob 14.05.2004 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Mieliśmy wybór: zlewozmywak pod oknem, z dobrą komunikacją i funkcjonalnym dostępem oraz obszernym blatem po obydwu stronach - lub zlew narożny, z konieczności gorzej doświetlony i adresowany raczej do pojedynczej obsługi...Decyzja była więc szybka - będzie pod oknem... Myślę, że temat baterii i chlapania skutecznie rozwiąże róźnica wysokości okno/blat - okno kuchenne zaczyna się u nas 30 cm wyżej niż pozostałe "dziury w ścianie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S.P. 14.05.2004 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Zlew pod oknem wygląda fajnie, ale korzystanie z niego to wiecznie zachlapane okna no i problem z bateria. Mam tak w obecnym mieszkaniu a w domku na pewno nie ustawię zlewu pod oknem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 14.05.2004 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 ...Standardowa szerokosc blatu to 60 cm czasami jest do 70 Moj parapet w kuchni ma obecnie szerokosc 25 cm wraz z szafkami daje szerokosc 85 cm Wiec moje pytanie : czy sa takie szerokosci blatów kuchennych???... Są blaty 80cm. na zamówienie. To na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trapp 14.05.2004 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Standard blatów to:Dł. 3055 lub 4100mm,szer. 595mm, 600mm, (800mm, 1200mm - trudniej dostępne ale jednak produkowane) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts