Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zlewozmywak

Recommended Posts

Ja robię pod oknem, ale rzeczywiście pociąga to za sobą pewne komplikacje. Trzeba było rozwiązać kilka problemów typu: otwieranie okna a bateria, parapet a zlewozmywak etc.

Wariant, który wybraliśmy jest dość nietypowy: 1 - blaty robocze o wysokości metra przechodzące płynnie w parapety (nie jesteśmy mali i taka wysokość wyszła nam z pomiarów ergonomicznych, a szczęściem w projekcie okna były na właściwej wysokości), 2 - bateria jest cofnięta od okna (dzięki temu, że blaty mają 70 cm szerokości), a na dodatek znajduje się idealnie centralnie w stosunku do okna (a więc każde ze skrzydeł ją omija)

Zaletą tego rozwiązania jest urozmaicenie czasu zmywania (widoki) oraz możliwość tęsknego wyczekiwania żony na męża połączonego z pożytecznym zmywaniem.

Moim zdaniem, za zlewem w rogu a nie przy oknie przemawia:

1. w domku chyba częściej sa zmywarki, a w zlewie się płucze warzywa

2. nie chlapie się szyba

3. nie ma problemów z otwieraniem okna

4. jest blat-miejsce na sałatki i inne -oraz ogladanie zycia za oknem

Osobiście będe miała w rogu -narożny zlew

Z tymi zmywarkami to różnie. Jasne, że są coraz bardziej popularne, ale chyba wiele osób przy końcówce budowy domu i wyposażaniu kuchni staje przed takim problemem jak my- z czegoś trzeba zrezygnować i przełożyć zakup na później, bo nie starczy pieniedzy. I tym "czymś" staje się zmywarka.

Dlatego my będziemy jednak zmywac naczynia, które we dwójkę zabrudzimy w sposób klasyczny- w zlewozmywaku. A jest on usytuowany centralnie pod oknem bo tam najbardziej pasuje, tam najładniej wygląda. Wpuszczony w blat, który podchodzi aż pod okno- stanowi i blat i parapet. Kuchnia jest otwarta na salon, który jest w dużym stopniu przeszklony więc okno kuchenne będziemy otwierać tylko od góry i zniknie problem zahaczania o baterię.

Mnie osobiście bardzo podoba się umieszczanie zlewozmywaków pod oknem. Ale to kwestia indywidualnych upodobań :wink:

Moim zdaniem wiele zależy od układu kuchni. Starałam się tak zlokolizować zlewozmywak aby z obu jego stron były wygodne blaty robocze. I wyszedł mi w rogu pod oknami (dwa okna spotykające się w rogu kuchni). Problem baterii i otwierania okna nie występuje - okno ma parapet na wys 110 ( blat tradycyjnie 85). Poza tym w narożnym wykoniu zlewozmywaka bateria jest prawie po środku blatu.

Mam nadzieję, że w tej kuchni będzie można wygodnie "urzędować we dwoje".

Mam pytanie do tych co maja juz blat na wysokosci parapetu. Tez zamierzam tak zrobic w kuchni tylko zastanwailem sie nad jednym.

Standardowa szerokosc blatu to 60 cm czasami jest do 70

Moj parapet w kuchni ma obecnie szerokosc 25 cm wraz z szafkami daje szerokosc 85 cm Wiec moje pytanie : czy sa takie szerokosci blatów kuchennych???

A druga rzecz to jezeli sa tzn ze trzeba obciac te 25 cm na calej jego dlugosci poza oknem oczywiscie???

Czy tez kupuje sie blat taki jak szerokosc szafek i doklada sie kawelek tam gdzie ma byc parapet laczac go jakims specjalnym polaczeniem???

Mieliśmy wybór: zlewozmywak pod oknem, z dobrą komunikacją i funkcjonalnym dostępem oraz obszernym blatem po obydwu stronach - lub zlew narożny, z konieczności gorzej doświetlony i adresowany raczej do pojedynczej obsługi...

Decyzja była więc szybka - będzie pod oknem...

Myślę, że temat baterii i chlapania skutecznie rozwiąże róźnica wysokości okno/blat - okno kuchenne zaczyna się u nas 30 cm wyżej niż pozostałe "dziury w ścianie"