Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie pustego domu jak i czy warto

Olek88

Recommended Posts

Witam

Chwilowo opiekuje się domem w którym nikt nie mieszka- potrwa to na pewno całą zimę

Dom 10 letni- termorex otynkowany bez dodatkowego ocieplenia.

W środku jest kominek bez płaszcza wodnego

Zakręciłem zawory za wodomierzem, spóściłem wodę z układu i z termy i zastanawiam się czy taki dom muszę ogrzewać w zimę żeby otrzymać temperaturę "na plusie"

Średnia temperatura w środku w ostatnich dniach to +4

Jeśli grzać to jak? grzejnik elektryczny? czy to bezpieczne rozwiązanie zostawić go bez nadzoru?

Z góry dziękuję za pomoc

...

Zakręciłem zawory za wodomierzem, spóściłem wodę z układu i z termy i zastanawiam się czy taki dom muszę ogrzewać w zimę żeby otrzymać temperaturę "na plusie"

...c

a sprzed wodomierza też spusciłeś? chyba że w piwnicy jest to jeszcze pół biedy

podłogi drewniane sa w tym domu? jak są to grzej do 10stC.

Skoro jak piszesz tylko sie opiekujesz to chyba nie ciebie będzie kosztowało utrzymanie domu w należytym stanie technicznym. Czy sie mylę?

NIe- spuściłem wszystko co było za wodomierzem ale właśnie dałeś mi do myślenia i muszę poszukać tego głównego zaworu który jest gdzieś na zewnątrz w ziemi i tam zakręcić a potem zdejmę wodomierz.

wodomierz jest na przedpokoju przy podłodze.

wszystkie podłogi w domu to płytki albo panele.

opieka to utrzymanie czegoś w takim samym a nie pogorszonym stanie więc niechcę komuś zaszkodzić :)