Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

za niski komin?

Recommended Posts

Witam wszystkich. Jestem na ukończeniu domu (projekt Marcysia ze studia Dom na 5), opalam ekogroszkiem od ok 3 tygodni. Wczoraj zaczęło dość mocno wiać i okazało się ze dym jest wpychany do pieca i do kominka. Najpierw myślałem ze to wina pieca, kominka itp, ale okazało się po różnych próbach, ze nie. Prawdopodobnie komin jest za niski. Został wybudowany zgodnie z projektem. Projekt zakłada że kominy są przy zewnętrznej ścianie poniżej kalenicy. Pytałem na początku projektanta czy to nie przeszkadza, ale twierdził ze nie. Teraz jednak okazuje się, ze kominy nie spełniają swojej funkcji. Nie wiem co teraz. Dom w zasadzie ukończony a tu taka niespodzianka. Kominiarz radzi założyć "strażaka", ale nie gwarantuje sukcesu. Czytałem też, ze "strażak" to wcale nie jest dobre rozwiązanie (szczególnie przy piecu na ekogroszek - zacina się po jakimś czasie, niszczeje na skutek zanieczyszczeń - nie uśmiecha mi się co pół roku wchodzić na komin i wymieniać). Podnieść komin? ale o ile? zbyt wysoki moze się przewrócić - a i tak nie wiem czy to pomoże. No i te koszty ...

Pytanie do kolegi powyżej, czerpnie można stosować na kanale spalinowym? Orientujesz się może? Sam na szczęście żadnych cofek nie mam chociaż też mam wylot nieco poniżej kalenicy. Kominiarz powiedział mi, że zachowana jest wymagana odległość w poziomie od tejże i wszystko jest ok. A u Ciebie Yacky? Jaka jest ta odległość? U mnie na oko cztery metry w poziomie. Wyloty poniżej o jakieś pół metra.

A co do "strażaka" to rzeczywiście, mechanizm obracający może Ci się jednego pięknego dnia zablokować i wiatr Ci będzie walić prosto w kanał. Wtedy będzie zadyma. Czerpnie działają właściwie na takiej samej zasadzie, może z nieco mniejszym skutkiem tworząc podciśnienie ale nie wiem czy można montować je na kominowych.

Pozdrawiam!

jeśli chodzi o wysokość komina i odległość od kalenicy - mam kominy przy zewnętrznej ścianie - jakieś 4-5m od kalenicy, poniżej kalenicy ok 2m. Kominiarz stwierdził jednak że to nie problem. I to mnie ucieszyło, jednak sam zaproponował żeby założyć strażaka, co mnie zmartwiło - wszędzie czytam że przy opalaniu ekogroszkiem żaden strażak nie wytrzyma. A wszędzie są zastrzeżenia że "nie nadaje się do ekogroszku". Czerpni nie mam, ale mam uchylone okienko w piwnicy. Kominiarz stwierdził, że to nie to samo i kazał wykuć "Z". następny krok to "uszczelnić budynek" czyli wstawić drzwi, zakleić wszystkie szpary w drzwiach wejściowych z zewnątrz.

Nie wiem czy to pomoże - zrobię to bo i tak prędzej czy później muszę to zrobić, ale nie wiem czy to pomoże.Sąsiad też nie ma drzwi wewnętrznych do kotłowni, nie ma uszczelnionego wejścia, nie ma "Z" a dym mu się nie cofa. Ale ma wyżej postawiony komin, przy kalenicy.

Mam komin osobny do pieca i osobny (tej samej wysokości) do kominka. Jak mocno wieje wiatr od strony kominów to wtedy następuje cofka. Wywietrznikami wiatr wpycha powietrze do wewnątrz. Przy ładnej pogodzie jest ok.

No tak, nie pomyslałem, że sama czerpnia może mieć, dajmy na to, metr długości. Z drugiej strony, jeśli byłaby nieocieplona, będzie problem z wychładzaniem się spalin.

Nic nie kapujesz:D, czerpni nie zakłada się na komin:D

Czerpnia czyli tzw. zetka to np: rura o przekroju od fi 100 do fi 150, którą doprowadzone jest powietrze zewnętrzne do pomieszczenia z kotłem lub piecem.

A nazywa się ją "zetką", bo kształt ma zbliżony do litery "zet".

Edytowane przez M K

Mam jeszcze pytanie odnośnie komina systemowego - zauważyłem ze niektóre kominy mają otwór wentylacyjny pod skraplaczem. Do czego on służy i czy jest niezbędny?

Tak, jest niezbędny. Służy do prawidłowego wentylowania kominów.

• 1 month później...

Witam wszystkich

może mi ktoś pomoże i podpowie gdzie mam szukać pomocy?

Wszystko wskazuje na to że mam zbyt niski komin. Zgłosiłem to do projektanta (który w rozmowie przyznał że projekt zawiera zbyt niskie kominy), ale w kwestii ewentualnego podniesienia odsyła do architekta adaptującego projekt. Architekt z kolei twierdzi, ze jest to błąd na etapie projektowania i to projektant ponosi za to odpowiedzialność i to on powinien dokonać ewentualnych zmian i wydać w tym zakresie opinię. A ja teraz nie wiem kto ma rację i niestety nie mogę korzystać w pełni z ogrzewania domu. KTO powinien wydać decyzję o możliwości podniesienia komina i na jakiej podstawie?No i pytanie o ile będzie można podnieść komin?

Witam wszystkich

Wszystko wskazuje na to że mam zbyt niski komin. Zgłosiłem to do projektanta (który w rozmowie przyznał że projekt zawiera zbyt niskie kominy), ale w kwestii ewentualnego podniesienia odsyła do architekta adaptującego projekt. Architekt z kolei twierdzi, ze jest to błąd na etapie projektowania i to projektant ponosi za to odpowiedzialność i to on powinien dokonać ewentualnych zmian i wydać w tym zakresie opinię. A ja teraz nie wiem kto ma rację i niestety nie mogę korzystać w pełni z ogrzewania domu. KTO powinien wydać decyzję o możliwości podniesienia komina i na jakiej podstawie?No i pytanie o ile będzie można podnieść komin?

Witaj,

"wszystko wskazuje" to znaczy co konkretnie - ktoś zakwestionował (Urząd, Kominiarz? - jeśli tak, to na jakiej podstawie) czy tylko ktoś Ci podpowiedział? Architekt - autor projektu był zobowiązany do projektowania wg norm/wytycznych prawa budowlanego i innych obowiązujących przepisów, jeśli to zrobił a tylko warunki szczególne twojego budynku (np strefa wiatrowa) wymagają podniesienia komina wyżej, to na Twoje polecenie robi to projektant adaptujący, jeśli jest błąd w projekcie pierwotnym (zakładam, że mówimy o projekcie gotowym) to poprawi go architekt, ale i tak w Twoim egzemplarzu zmianę musi nanieść projektant adaptujący. Nie podajesz szczegółów projektu i komina, więc o wysokości nie wiele można powiedzieć (komin systemowy, murowany, odległości od połaci dachu, jaki dach itp) - o tym rozmawiaj z producentem komina (jeśli systemowy) oraz z projektantem i kominiarzem.

Edytowane przez przemo1

Witam wszystkich

Podnieś o tyle ile trzeba. Za dużo pytasz....

Nikt nie musiał kwestionować bo to widać gołym okiem. Skoro wchodzę do domu a w domu ciemno od dymu i gołym okiem widać jak z pieca nawiewa dym do wewnątrz to chyba wiadomo że nie ma cugu. Dodatkowo kratką wentylacyjną z kanału wentylacyjnego w kominie powietrze nawiewa do wewnątrz zamiast wyciągać. Ale to tylko przy większych wiatrach. Strefa wiatrowa 1, ale dom stoi na otwartej przestrzeni. Dach dwuspadowy, z poddaszem użytkowym. Komin ma wysokość ok 6,5m przy ok. 9m wysokości domu, a więc jego wylot jest usytuowany niżej niż kalenica o ok. 2,5m. Komin stoi przy ścianie zewnętrznej, ale biorąc pod uwagę kąt pochylenia dachu, odległość od poszycia dachu itp. - jest ok. Jedyny problem to taki, że wiatr odbija się od dachu i wpada do komina. Komin jest wg norm, ale widać że nie do końca projektant (do czego się przyznał) przewidział, ze wiatr może zakłócić działanie komina. Nie wiem czy można podnieść i o ile bo trwają przepychanki kto ma to wyliczyć.