Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Termika słupków narożnych okien

Recommended Posts

Witam wszystkich

Przeszukałem (co prawda pobieżnie) FM w temacie, który mnie interesuje i nic. Dlatego zakładam nowy wątek.

W swoim nowo budowanym domu miał duże narożne przeszklenie tarasowe. Jedna strona FIX, druga RU. Pomiędzy stronami jest słupek łączący i dodatkowo poszerzenia ościeżnicy, ponieważ skrzynki rolet są montowane w świetle otworów okiennych (nadstawne). Żeby rolety narożnych przeszkleń "zeszły" się na rogu to trzeba przeszklenia odsunąć od siebie za pomocą poszerzeń ościeżnic. Producent (MS ze Słupska, okna MSLine) powiedział, że te elementy nie mają tzw. wzmocnień termicznych jak ramy okien. Po mojemu zapowiada się na mostek termiczny... Instalator powiedział, że można je wypełnić np. wełną lub pianą.

Pytanie: czym najlepiej wypełnić konstrukcję słupka narożnego i poszerzeń ościeżnic, żeby zmniejszyć przenikalność cieplną tych elementów.

Z góry dziękuję za porady.

Wypełnienie wełną czy pianą nie wiele da bo łącznik narożny ma zazwyczaj zamknięty stalowy profil który przewodzi zimno , wypełnienie go zatrzyma tylko konwekcję powietrza bo powietrze będzie uwięzione w piance czy innym wypełniaczu. Bardziej bałbym się nadstawnych rolet i tam upatrywał mostków czy nieszczelności...

Wypełnienie wełną czy pianą nie wiele da bo łącznik narożny ma zazwyczaj zamknięty stalowy profil który przewodzi zimno , wypełnienie go zatrzyma tylko konwekcję powietrza bo powietrze będzie uwięzione w piance czy innym wypełniaczu. Bardziej bałbym się nadstawnych rolet i tam upatrywał mostków czy nieszczelności...

teraz też zaczynam postrzegać to jako błąd, ale niestety już za późno. Stan surowy zadaszony już jest i wszystkie otwory okienne zostały wymurowane większe o wysokość skrzynek nadstawnych. Mam nadzieję, że styropian szary o grubości 20cm, który przykryje skrzynki w dużym stopniu ograniczy mostki. Coś muszę wymyślić z tymi słupkami :-)

Ciekawe czy "mój" producent ma takie rozwiązanie? Jak nie to tez trochę za późno, gdyż zapłaciłem już zaliczkę za okna MS Line od producenta "MS więcej niż okna" ze Słupska.

Z tego co wiem to oni dają taśmę, czy też jakąś uszczelkę rozprężną między ramę okna, a skrzynkę rolety.