Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie grubści podłóg i wylewek

Robi25

Recommended Posts

WItam.

Dom aktualnie w stanie surowym zamkniętym. Chciałbym kupić styropian pod wylewki i tak zastanawiam się nad podłogami. Na pewno w łazience, kuchni, holu będzie glazura i ogrzewanie podłogowe, natomiast w pokojach chciałbym podłogi drewniane parkiet lub deskę podłogową. Od chudziaka do podłogi właściwej mam około 16cm czyli zakładałem 10 cm styro + 6cm wylewki i na to w planie był panel, ale teraz ma być tak jak napisałem wcześniej gres i drewno.

Nie wiem teraz jakie grubości styropianu mam kupić do poszczególnych pomieszczeń a raczej jakie ilości bo w planie było 2 x 5cm na przekładkę.

Podpowiedzcie mi jaką grubość po montażu ma parkiet (parkiet + klej + może coś się jeszcze daje), jaką podłoga na klej a jaką podłoga na legarach i co najlepiej zastosować. Z ogrzewania podłogowego w tych pomieszczeniach rezygnuję i zastanawiam się na ogrzewaniem ściennym, możliwe tylko, że pod podłogą w niektórych miejscach będą kanały ciepłego powietrza z kominka.

Pozdrawiam

WItam.

Dom aktualnie w stanie surowym zamkniętym. Chciałbym kupić styropian pod wylewki i tak zastanawiam się nad podłogami. Na pewno w łazience, kuchni, holu będzie glazura i ogrzewanie podłogowe, natomiast w pokojach chciałbym podłogi drewniane parkiet lub deskę podłogową. Od chudziaka do podłogi właściwej mam około 16cm czyli zakładałem 10 cm styro + 6cm wylewki i na to w planie był panel, ale teraz ma być tak jak napisałem wcześniej gres i drewno.

Nie wiem teraz jakie grubości styropianu mam kupić do poszczególnych pomieszczeń a raczej jakie ilości bo w planie było 2 x 5cm na przekładkę.

Podpowiedzcie mi jaką grubość po montażu ma parkiet (parkiet + klej + może coś się jeszcze daje), jaką podłoga na klej a jaką podłoga na legarach i co najlepiej zastosować. Z ogrzewania podłogowego w tych pomieszczeniach rezygnuję i zastanawiam się na ogrzewaniem ściennym, możliwe tylko, że pod podłogą w niektórych miejscach będą kanały ciepłego powietrza z kominka.

Pozdrawiam

W miejscach przechodzenia kanałów będzie zawsze cieplej a więc bardziej sucho. Drewno w tym miejscu będzie się kurczyć i powstaną szczeliny. Ich wielkość zależeć będzie od wilgotności drewna przed sezonem grzewczym, jak i temperatury drewna w tych miejscach. Im wyższa temperatura drewna tym niższa jego wilgotność.

Deski lub parkiet mają standardową grubość 22mm. Kleju właściwie się nie liczy, ponieważ: tak parkiet jak i deski są dociskane do podłoża.

Jedynie co bardzo ważne, potrzebujesz wylewki o wytrzymałości na ściskanie 20/25N/mm2 (MPa). Z opisu jest wszystko w porządku.

Na legarach jak na klej możesz kłaść parkiet i deski. Jeżeli na legarach to już na chudziaku. Na legarach deski i parkiet możesz kłaść na wkręty lub kleić do płyty OSB Na wylewce tylko klejenie.

• 3 weeks później...

Proszę o poradę. W posadzce na parterze i poddaszu pierwotnie planowałem dać 8 cm styropianu i 6 cm wylewki, na wierzch na parterze płytki ceramiczne, a na poddaszu panele. 8 cm styro dlatego, że to jest minimum żeby pochować płaskie kanały WM. Plany się nieco zmieniły i teraz zastanawiam się nad zwiększeniem grubości wylewki do 9 cm (+3 cm), dlatego, że dążę do jak największej akumulacyjności ciepła przez podłogę ponieważ zamierzam grzać dom pompą ciepła pracującą w II taryfie energii elektrycznej.

W projekcie mam 4 cm grubości jastrychu, projektant mówił, że spokojnie mogę zwiększyć grubość bez obawy o nośność stropu (teriva), ale chciałbym usłyszeć więcej opinii na ten temat, dlatego proszę forumowiczów o rady. Strop nad parterem jest trochę bardziej skomplikowany ponieważ wyjście na taras jest narożne bez filarka. Dodatkowo w salonie są schody na poddasze i otwór "schodowy" w stropie też jest na podciągach bez filarków wspierających.

20130913_120939(1).jpg

20131002_162558.jpg20131010_172401.jpg

Trzeba dodać, że dom jest podpiwniczony i w piwnicy na posadzce będzie 10 cm styro i około 6-7 cm wylewki. Zastanawiam się nad 15 cm grubości styro ponieważ piwnicę planuję ogrzewać podłogówką

Druga moja sprawa. Wychodzi na to, że wskutek nieprzemyślenia pewnych rzeczy w podwójnym garażu będącym w bryle domu będę musiał wylać 19 cm grubości wylewkę. Pytanie: czy są jakieś ograniczenia co do grubości wylewki? Dodam, że pod spodem jest chudziak około 10 cm, a pod nim zagęszczony piach. Chcę zrezygnować ze styropianu w podłodze i dlatego zrobiło się za dużo tej wylewki.

Proszę o poradę. W posadzce na parterze i poddaszu pierwotnie planowałem dać 8 cm styropianu i 6 cm wylewki, na wierzch na parterze płytki ceramiczne, a na poddaszu panele. 8 cm styro dlatego, że to jest minimum żeby pochować płaskie kanały WM. Plany się nieco zmieniły i teraz zastanawiam się nad zwiększeniem grubości wylewki do 9 cm (+3 cm), dlatego, że dążę do jak największej akumulacyjności ciepła przez podłogę ponieważ zamierzam grzać dom pompą ciepła pracującą w II taryfie energii elektrycznej.

W projekcie mam 4 cm grubości jastrychu, projektant mówił, że spokojnie mogę zwiększyć grubość bez obawy o nośność stropu (teriva), ale chciałbym usłyszeć więcej opinii na ten temat, dlatego proszę forumowiczów o rady. Strop nad parterem jest trochę bardziej skomplikowany ponieważ wyjście na taras jest narożne bez filarka. Dodatkowo w salonie są schody na poddasze i otwór "schodowy" w stropie też jest na podciągach bez filarków wspierających.

[ATTACH=CONFIG]232091[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]232092[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]232093[/ATTACH]

Trzeba dodać, że dom jest podpiwniczony i w piwnicy na posadzce będzie 10 cm styro i około 6-7 cm wylewki. Zastanawiam się nad 15 cm grubości styro ponieważ piwnicę planuję ogrzewać podłogówką

Czy ktoś może mi pomóc i coś doradzić w powyższym temacie? Pilnie muszę podjąć pewne decyzje związane z grubością wylewek....

belek12. Nie bardzo się to nadaje w temacie o PCi, ale żeby temat wykończyć to cytuję Kierownika Produkcji producenta mojej Terivy I:

"....Z dokumentacji wynika że obciążenia charakterystyczne (Pan musi swoje obciążenia zwiększyć przez wsp. bezpieczeństwa Y=1,5) nie może przekraczać 4,0 kN/m2 ponad ciężar własny konstrukcji..."

Po konsultacji z projektantem, tego stropu gość potwierdził, że w 4kN/m2 zawiera się obciążenie użytkowe 1,5kN/m2, czyli zostaje 2,5kN/m2.

i dalej:

"....Przyjmując:

folia

styropian

folia

wylewka (posadzka) - przyjmując bezpiecznie ciężar 21kN/m3 (2100 kg/m3) 0,07*21=1,47kN/m2 * Y=1,5=2,2kN/m2

terakota na kleju..."

po tym zadałem pytanie uzupełniające czy ciężar własny uwzględnia 3-4 cm nadbetonu. Odpowiedź: "....Ponad ciężar własny konstrukcji więc nadbeton nie jest do tego wliczany, a wiec 4,0kN/m2 ponad to co ma Pan teraz (pustaki belki i nadbeton)..."

Wynika z tego, że te 7 cm można wylać, nawet doliczając ciężar tynku od dołu, ciężar styropianu, ogrzewania podłogowego i siatki zbrojącej.

P.S. Wiem, że 1 m3 wylewki cementowej wazy max. 1800 kg

Witam. Mieszkam w kamienicy i chce założyc ogrzewanie podłogowe. Miejsca mam 10cm i obawiam sie że to za mało. Mieszkam na parterze pode mną jest nieogrzewana piwnica. Na podłodze będą położone płytki 50x50. Pomieszczenia z podłogówką (łazienka, przedpokój i kuchnia) są małe. Proszę o poradę.