Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WOLF CGS24/200 - Częste załączanie grzania c.w.u.

metylek

Recommended Posts

Witam,

Temat częstego grzania c.w.u. to cykl rzędu 1 minuty (max 2 min).

Temperatura cwu nie zdąży podnieść się nawet o 1 stopień (nie mówiąc już o osiągnięciu zadanej) i palnik się wyłącza (wcześniej spadają powoli obroty wentylatora, jakby kocioł wchodził na modulację mocy aż do zupełnego wyłączenia palnika). Mija kolejna minuta (max dwie) i palnik znów się odpala i znów minuta, dwie i się wyłącza. I tak z dziesięć razy, aż do uzyskania temperatury zadanej na c.w.u.

Dwa pytania:

1. czy grzanie c.w.u. jest modulowane mocą? Myślałem, że c.w.u. zawsze daje na maxa mocy (bez żadnej modulacji) po to właśnie, żeby jak najszybciej uzyskać zadaną temp.

2. Czy to normalny stan? Po jakiego groma kocioł pyka po minucie dziesięć cykli załącz/wyłącz zamiast raz odpalić grzanie i wyłączyć dopiero po uzyskaniu temp. zadanej? Nota bene, ten stan (żeby nie nazwać go jeszcze usterką bo nie jestem pewien) ukazał mi inny problem. Słynny błąd 024 (dmuchawa nie startuje). Powysychały mi elektrolity i musiałem je wymienić. Teraz dmuchawa chodzi ale przy takim obciążeniu (kilkanaście cykli załącz/wyłącz na jeden podgrzew c.w.u.) znów niedługo padnie.

Moim podejrzeniem było:

Wyłączenie palnika może być spowodowane przekroczeniem jakiegoś innego parametru (np. temp. na wyjsciu) bo jest za słaby przepływ w wymienniku po stronie c.w.u. (zapchany jakiś filtr, uszkodzona pompka c.w.u., etc)

Tak było 3 mies. temu (lato 2013).

Teraz (grudzień 2013):

W dalszym ciągu podgrzew cwu od chwili załączenia palnika jest realizowany nie w jednym cyklu (tzn. palnik załącza się tylko raz i wyłącza w chwili osiągnięcia zadanych parametrów automatyki) tylko w co najmniej 10 cyklach po ok. 1 min każdy.

Czasami włączy się nawet awaria z błędem nr 007 (zadzialał czujnik STB). Wtedy trzeba resetować kocioł.

Takie częste włączanie i wyłączanie raczej nie jest normalne (?) Boję się że to wykończy mi szybko mój ulubiony kociołek :)

Co zrobiłem:

1. odkamieniłem wymiennik płytowy

2. przeczyściłem pompę cwu (znalazlem jakiś kawałek pianki czy silikonu w wirniku)

3. przeczyściłem filtr siatkowy w obiegu CO

4. przeczyściłem zawór zwrotny cwu

5. przeczyściłem zawór zwrotny na wymienniku po str. CO

Niby pomogło na tydzień i znów wróciło.

Co ciekawe, problem tylko z grzaniem cwu. Na CO kocioł pracuje bez takiego przerywania.

Błąd 007, który czasami wyskoczy przy takiej akcji, jest tłumaczony w instrukcji kotła jako "nadmierna temperatura STB" a w opisie Przyczyna, podali: "Wyłączył się czujnik temperatury STB".

Dla mnie ewidentnie wygląda jakby strona wtórna miała za niską sprawność odbioru ciepła z wymiennika i przez to przekraczana jest jakaś temperatura po stronie pierwotnej wymiennika, która wyłącza w ogóle kocioł z pracy, żeby go nie przegrzać.

Pytanie tylko co powoduje taki niski odbiór ciepła?

- pompa cwu (czy może spaść jej wydajność aż tak?)

- zakamieniony wymiennik (tylko teoretycznie bo odkamieniałem go solidnie)

- jakaś niedrożność w przewodach cwu

- zakamieniony zawór zwrotny cwu (też go czyściłem)

A może naczynie wzbiorcze? Np. za niskie ciśnienie? Czy to ma sens?

No i został jeszcze trójnik (tzn. zawór trójdrożny do przełączania CO/cwu). Kurde może to?

Dodam, że nie jestem serwisantem lecz szczęśliwym (na razie) użytkownikiem kociołka WOLF (już szósty rok).

I tak chciałbym pozostać. Tylko muszę rozwiązać ten problem.

Proszę o porady.

Dzięki z góry

• 1 year później...

Miałem identyczny problem więc mogę pomóc. W kotle jest taki stalowy cylinder z białym denkiem, zdaje się,że nakrywa palnik - to denko ulega wypaleniu w rezultacie czego dochodzi do przekroczenia dopuszczalnej temperatury i palnik zostaje wyłączny. Ma to miejsce przy najwyższej mocy potrzebnej do pogrzania cwu a grzanie co nie powoduje takiego efektu. Serwis Wolfa był zaskoczony informacją o takiej przyczynie awarii a mój serwisant stwierdził,że mój przypadek nie jest pierwszym - kotły Wolfa tak mają. Jedyne rozwiązanie to wymienić ten cylinder.

Pozdrawiam.