girlbot 08.12.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Witam serdecznie! Szukałam podobnego tematu ale nie znalazłam wiec założyłam oddzielny. WięcDo domu wprowadziliśmy się ok 10 lat temu. Dom ocieplony. Do dnia wczorajszego piec jeszcze był na chodzie:) Okazało sie, że po prostu jest dziurawy i z pieca się zaczęła lać.Był to piec na miał 23KW o ile dobrze pamiętam coś tego typu tylko starszy model http://www.sas.busko.pl/pl/produkty/sas-mi.html. Powierzchnia do ogrzania to 240m2. do ogrzania piwnica/parter/piętro I tu pojawia się problem... Co robić? Jakiego dokonać zakupu? Czy kupić piec dalej na miał? Czy może piec gazowy? Czy jeszcze coś innego Kolejnym problemem w przypadku instalacji gazowej są grube rurki. Wymiana ich w tym momencie jest nie możliwa ze względu na okres zimowy i brak dyspozycji pieniędzy.Aa może rurki nie stanowią tutaj problemu?Wiadomo jak w większości przypadkach rozchodzi się też o koszty... co było by tańsze w użytkowaniu?Nie wiem czy podałam wszystkie informacje do tego by zapoznać się z sytuacją ... czekam na Waszą odpowiedź, rady i pytania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 08.12.2013 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 Wymien kopciucha na drugi i po sprawie, bo na modernizacje instalacji na gaz nie masz czasu jak sam piszesz bo jest zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 09.12.2013 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Przy gazie te rurki to nie problem, ale instalacja jest pewnie wysokotemperaturowa (zasilanie 60-80C) a nie nisko (zasilanie <50C) - więc nie bardzo pasuje do nowoczesnych kotłów kondensacyjnych. Z kominem też mógłby być problem.Są na forum tematy o wyborze kotła, poczytaj i w tamtych tematach pytaj. Brałbym kocioł górnego spalania albo coś z podajnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts