Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Głowa mała! odmówił posłuszeństwa piec

girlbot

Recommended Posts

Witam serdecznie!

Szukałam podobnego tematu ale nie znalazłam wiec założyłam oddzielny. Więc

Do domu wprowadziliśmy się ok 10 lat temu. Dom ocieplony. Do dnia wczorajszego piec jeszcze był na chodzie:) Okazało sie, że po prostu jest dziurawy i z pieca się zaczęła lać.

Był to piec na miał 23KW o ile dobrze pamiętam coś tego typu tylko starszy model http://www.sas.busko.pl/pl/produkty/sas-mi.html. Powierzchnia do ogrzania to 240m2. do ogrzania piwnica/parter/piętro I tu pojawia się problem... Co robić?

Jakiego dokonać zakupu? Czy kupić piec dalej na miał? Czy może piec gazowy? Czy jeszcze coś innego Kolejnym problemem w przypadku instalacji gazowej są grube rurki. Wymiana ich w tym momencie jest nie możliwa ze względu na okres zimowy i brak dyspozycji pieniędzy.Aa może rurki nie stanowią tutaj problemu?

Wiadomo jak w większości przypadkach rozchodzi się też o koszty... co było by tańsze w użytkowaniu?

Nie wiem czy podałam wszystkie informacje do tego by zapoznać się z sytuacją ... czekam na Waszą odpowiedź, rady i pytania

.

Przy gazie te rurki to nie problem, ale instalacja jest pewnie wysokotemperaturowa (zasilanie 60-80C) a nie nisko (zasilanie <50C) - więc nie bardzo pasuje do nowoczesnych kotłów kondensacyjnych. Z kominem też mógłby być problem.

Są na forum tematy o wyborze kotła, poczytaj i w tamtych tematach pytaj. Brałbym kocioł górnego spalania albo coś z podajnikiem.