Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Post nawiązuje częściowo do mojego pierwszego postu w tym dziale. W umowie z firmą A na wykonanie robót budowlanych w postaci budowy domu w stanie surowym zamkniętym. W umowie mieliśmy określony zakres prac. M.in. z takimi zapisami:

"Stan surowy (zakres jak w ofercie*)" - ofertę stanowił załącznik do umowy gdzie w punkcie stolarka okienna mieliśmy informację o: " Stolarka okienna drewniana wysokiej klasy. Otwierano-uchylna z mikrowentylacją firmy X lub Y" Załącznik był spięty razem z umową i podpisany przez dwie strony.

Tymczasem okna zostały zamontowane. Po moim przyjeździe na plac budowy w dniu montażu okien, większość z nich była już zamontowana. Okna okazały się być tragicznej jakości. Szybko zorganizowałem spotkanie z wykonawcą z firmy A i ustaliliśmy, że okna nie nadają się do użytkowania i wymieniają wszystkie (oprócz jednego) na nowe.

Po drugim montażu okien i przyjrzeniu się oknom okazało się, że nią są to okna firmy X lub Y a okna firmy Z (te z pierwszego montażu też były z firmy Z). Wg. mnie jeżeli w załączniku do umowy, który stanowi jej integralną część mamy literalnie wskazanego producenta okien to jego zmiana wymaga ustalenia tego z zamawiającym i zawarcia aneksu na piśmie.

Oczywiście ustnie temat był podnoszony ale okna zostały a informacja na piśmie poszła do wykonawcy dopiero gdy problemów było więcej.

Wykonawca nigdy w żaden sposób nie poinformował nas (pisemnie, mailowo, ustnie) o tym, że zmieniony będzie producent okien.

Wykonawca twierdzi, że okna są zgodne z umową, że zaakceptowaliśmy je przed montażem (co jest kłamstwem), i że nie widzi podstaw do wymiany okien.

Wykonawca twierdzi również, że okna firmy Z kosztowały go więcej niż miały kosztować okna X czy Y. Po rozeznaniu indywidualnym stwierdziłem, że okna Z są tańsze niż X czy Y. Ale wiadomo producenci dają firmom często duże rabaty itp. więc jak jest naprawdę z ceną dla firmy A ciężko powiedzieć.

Czy mam prawo żądać rekompensaty finansowej za okna wg. mnie niezgodne z umową?

https://forum.murator.pl/topic/185452-okna-niezgodne-z-umow%C4%85/

Problem jest taki, że odbiór już był. Okna niezgodne z umową zostały wpisane jako jedna z wielu uwag do wykonanych prac,

Wykonawca część rzeczy poprawił przy oknach napisał, że uwaga niezasadna - okna wg. niego są zgodne z umowa :/ Po protokole była jeszcze kilkukrotbna korespondencja pisemna z wykonawcą ale efekt ten sam.

https://forum.murator.pl/topic/185452-okna-niezgodne-z-umow%C4%85/#findComment-6226577