Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dovre 2180 CBS - pęknięta szyba

majki

Recommended Posts

Witajcie

Tytułem wstępu : użytkuję ten wkład od 5 lat, 4 intensywne sezony, pierwszy początkowy delikatnie.

Do tej pory chwaliłem sobie ogromnie ten wkład. Nie mam dużego porównania z innymi wkładami, ale wygląd wkładu + to jak się w nim pali było dla mnie bardzo dobre.

Pierwsze rozpalenie w tym wkładzie w tym sezonie, drzewo sezonowane 2 lata jak zawsze, pod koniec palenia szyba strzeliła w prawym dolnym rogu "odłamując" się jakby na 5 cm z każdej strony. Taki "utrącony róg" jest teraz, choć nadal się trzyma przyklejona do ramy drzwiczek.

Wiem, ze trzeba wymienić, nie dyskutuję, ale :

- mam ofertę na oryginalną za 1400 i zamiennik za 800 - podobno o tych samych parametrach - jakieś wskazówki ... ?

- podobno trzeba wymieniać co powiedzmy 2 lata uszczelki między szybą a ramą. Trzeba ... ?

- podobno gwarancja nie obejmuje szyby - prawda ... ?

Znalazłem wątek :

http://www.forumbudowlane.pl/vt/10665/72/wklad-kominkowy-dovre-2180-cb-problem-z-eksploatacja

Chyba nie tylko ja miałem takie problem ...

pozdrawiam, majki

Z perspektywy lat poświęconych branży, stwierdzam że nieliczne są przypadki korzyści wynikajacych z gwarancji. Dla klienta oczywiście. Wiekszośc producentów nie obejmuje gwarancją tego co się może naprawdę zepsuć. Wyłączenia dotyczą szyby, deflektora, okładzin, rusztów, uszczelek. Co jeszcze zostaje we wkładzie co może się popsuć? Klamka...

Chętnie też wszelkie roszczenia przerzuca się na nas, sprzedawców i budowniczych kominków. To nas próbuje się wrobić w obsługę gwarancyjną produkowanych urządzeń. Świetny interes!

Pierwszy raz słyszę o konieczności wymiany uszczelki co 2 lata. Chyba, że to nowy chwyt o którym nic jeszcze nie wiem.

A co do reszty moich pytań ? Szczególnie jeśli chodzi o tą szybę. Ciekawi mnie, czy można "zaufać" w zapewnienia, że szyba tańsza będzie ok.

Jak to wynika z Twojego doświadczenia. Innych specjalistów w tej branży ... ?

pozdrawiam, majki

• 2 months później...
A co do reszty moich pytań ? Szczególnie jeśli chodzi o tą szybę. Ciekawi mnie, czy można "zaufać" w zapewnienia, że szyba tańsza będzie ok.

Jak to wynika z Twojego doświadczenia. Innych specjalistów w tej branży ... ?

pozdrawiam, majki

Witaj majki

Mam dokładnie ten sam wkład kominkowy i

miałem ten sam problem co ty.

Rozwiązałem go i opisałem w wątku-

Pękające szyby w kominkach

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?214073-P%C4%99kaj%C4%85ce-szyby-w-kominkach

Minęło trochę czasu i pewnie już zamontowałeś jakąś szybę?

Napisz jaką?

Pozdrawiam :bye:

jwak

• 8 months później...

Trochę czasu upłynęło .. ;)

Szyba wymieniona, koszt w robax.pl : 330 zł

Wymieniłem samemu, dość prosty sposób. Jedynie nowa szyba nie ma tej "czarnej obwódki" dookoła, przez co widać przez nową szybę uszczelkę, ale ponieważ wzrok mi sie pogarsza na starość to tego już nie zauważam ;) :D:yes:

pozdrawiam, majki

Witam.

Szkło kominkowe cięte "z metra" nie jest drogie ... drogie jest to robione na zamówienie z nadrukiem ceramicznym. Kosztuje 5-6 razy więcej.

Ale ... jak byś miał od nowości ten wkład bez takiego ładnego właśnie przeszklenia, tylko tak jak piszesz - z tą "widoczną uszczelką" na wierzchu, to ... za cholerę byś tego wkładu nie kupił ...

Raziło by Cię w oczy od razu ...

Taka to prawda ... :D

Pozdrawiam.

Szkło kominkowe cięte "z metra" nie jest drogie ... drogie jest to robione na zamówienie z nadrukiem ceramicznym. Kosztuje 5-6 razy więcej.

Witam

Można obejść tę cenę opisałem to w ostatnim poście wątku

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?214073-P%C4%99kaj%C4%85ce-szyby-w-kominkach/page2

za pasek zapłaciłem 100zyla wyszedł jak oryginał.:D

Użytkuję już drugi sezon i nic się z paskiem i szybą nie dzieje.

Sąsiad,który ma ten sam model kominka, też nie widzi różnicy.

Pozdrawiam

Ale ... jak byś miał od nowości ten wkład bez takiego ładnego właśnie przeszklenia, tylko tak jak piszesz - z tą "widoczną uszczelką" na wierzchu, to ... za cholerę byś tego wkładu nie kupił ...

Raziło by Cię w oczy od razu ...

Taka to prawda ... :D

Pozdrawiam.