Gość jurdyk 10.12.2013 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Witam.Mam taka zagwozdkę. Jest sobie domek 140m2 ogrzewany w 100% podłogówką. Ogrzewa to piec na ekogroszek który ma króciec zasilający 2". Zastanawiam się jakie powinny być średnice rur w kotłowni. Zakładam że skoro z kotła wychodzi 2" więc taką rurke poprowadzę jakieś 0,5m na ścianę na której będzie do niej podłączona już mniejsza rura a do niej rozwidlenia na podłogówkę, kaloryfery (2 drabinki w łazienkach i 1 w garażu) oraz c.w.u. I tu nasuwają mi się pytania: 1. Do jakiej średnicy powinienem zredukować rurę 2" z której będą rozwidlenia na podłogówkę, kaloryfery, c.w.u. ?2. Jaka powinna być średnica zaworu 4D ?3. Z rozwidlenia jakie powinny iść rury do rozdzielaczy ? Zakładam że zapewne 1" tak jak mają rozdzielacze (Kan-Therm) Wydaje mi się że powinno być tak:- rura z pieca na ścianę 2"- rura z której będą rozwidlenia 1 1/2 cala (a może 1 1/4) ?- rura do rozdzielaczy 1" Jak to powinno wyglądać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts