lila i zbyś 10.12.2013 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 czescwczesniej pisalam ze zatkalo mi rury ale okazalo sie ze byly zatkane bialym, twardym jakby kamienien. ale to jest czesc problemu. mąz odkopał drenaze i okazalo sie ze nie ma zwiru ani na rurach ani pod rurami, firma twierdzi ze to nie ma wiekszego znaczenia poniewaz zwir jest tylko filtrem, a podloze jest piaskowe, wiec powinno dzialac. skoro nie dziala - drenaze nie odprowadzają wody , to jest wina piasku, ze niby ktos np. odpowadza wody pod w ziemie np dziurawe szambo. jakich uzyc argumentow ze zwir jest nieodlączna rzeczą do drenazu, bo chyba sie nie mylę. mam wrazenie ze te problemy sa z tego własnie powodu.prosze o pilna podpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gti11 10.12.2013 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Projekt albo DTR oczyszczalni i będzie wiadomo co ma być . Firma najprawdopodobniej zaoszczędziła na kruszywie i robocie i teraz masz problem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lila i zbyś 10.12.2013 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Ja wiem ze ma byc zwir tylko dlaczego - i to jest moje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 10.12.2013 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Jako filtr. Woda w rurze drenarskiej poplynie duzo szybciej niz w piasku. Wg ich toku myslenia, skoro jest piasek to po co dawali wogole rure drenarska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gti11 10.12.2013 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 W warstwie żwiru zachodzą procesy oczyszczania tlenowego , tyle wiem . Wykonawca powinien wykonać tak jak to producent zalecił a projektant zaprojektował i tego trzeba się trzymać jeśli oczyszczalnia ma działać prawidłowo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiochman 10.12.2013 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Oczyszczalnia zrobiona jest niezgodnie ze sztuką, żwir jest nieodzownym elementem doczyszczania ścieku. Jak ktos juz wspomniał rozwijają się w nim bakterie tlenowe. Po prostu bez żwiru nie działa (Mowa o drenażu rurowym) Żwiru też ma być ustalona illość i granulacja zwiru to 16-32mm.Serwisant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 10.12.2013 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Pomijając bakterie i końcowe oczyszczenie ścieku jest jeszcze hydraulika, która mówi nam w skrócie że przez ośrodek żwirowy nastąpi znacznie szybszy odpływ tej wody i potem dalej do piasku. Dodatkowo nie tylko objętość porów w żwirze jest dużo większa co jeszcze powierzchnia styku żwir-piasek też jest większa niż tylko rura (nawet w geowłókninie) - piasek. Co za tym idzie im większa ta powierzchnia tym szybsze wchłanianie się wody w piasek. Nie wiem czy tylko żwir rozwiązałby Wasze problemy z drenażem ale na pewno jego dodanie wpłynie na szybsze odprowadzenie wody. Nie prawda że żwir jest tylko filtrem. Poza tym piasek piaskowi nierówny. A w ogóle to jest jakieś kuriozum ze strony wykonawcy bo skoro twierdzą że "podloze jest piaskowe, wiec powinno dzialac. skoro nie dziala - drenaze nie odprowadzają wody , to jest wina piasku," to skoro jest to wina piasku więc musieli o tym wiedzieć kopiąc do drenażu to dlaczego nie dali żwiru skoro piasek tam taki kiepski??? Gdyby był piasek dobry (czt. gruboziarnisty) to może dawanie żwiru faktycznie nie potrzebne ale skoro piasek jest kiepski to żwir koniecznie. Po prostu pożałowali trochę kasy na kruszywo i tyle. Z całą surowością kazać poprawiać albo wysłać przedprocesowe wezwanie zapłaty za wykonanie poprawek albo sami niech poprawią a jak nie to sąd. To często pokazuje że poszkodowany nie żartuje a skoro wiadomo że to ich ewidentny błąd to raczej się nie wywiną. I tu już nie ważne jest nawet czy z tego powodu masz problemy z drenażem czy nie - po prostu wykonane jest niezgodnie z tym za co zapłaciłaś i za to należy ich ścigać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek5 26.12.2013 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 A jak wygląda sprawa głębokości zwierciadła wody gruntowej względem głębokości posadowienia rur rozsączających? Czy woda gruntowa nie występuje powużej posadowienia rur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts