Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

VSC ecoCOMPACT/2 - VRC430f + VR61 + mieszacz - 2 obiegi - jak wyregulować

djwheele

Recommended Posts

Witam.

Na wstępie chciałbym przeprosić za powielanie tematów, jednakże dla mnie jest to sprawa bardzo ważne, a wszelkich poprzednich wątków na tym forum jak i na innym, nie rozumiem.

Otóż posiadam piec VSC ecoCOMPACT + moduł VR 61 + VRC430f + mieszacz, no i mam dwa obiegi.

Mam w pokojach kaloryfery z ręcznymi termostatami na nich oraz system ogrzewania podłogowego w innych pomieszczeniach.

Regulator CalorMATIC wisi sobie w otwartym salonie gdzie jest podłogówka.

Po ostatniej wizycie serwisanta (awarii uległa jakaś elektronika w piecu i pompa - przepięcie podczas burzy) mój calorMATIC został totalnie rozregulowany przez owego Pana. Miałem wrażenie, że to skoro specjalista to się zna, ale jak zwykle wyszedłem na tym jak przysłowiowy zablocki.

Z moich starych ustawień, pamiętam jedynie nastawy krzywych 0,75 i 0,75. Nic poza tym. Proszę pomóżcie mi z innymi nastawami (przy okazji oświecając mnie nieco), gdyż mam wrażenie, że ten serwisant był totalnym amatorem przy Vaillancie i jedynie co potrafił zrobić to wyjąć, włożyć, pokręcić coś i pójść sobie.

Zacznijmy od tego - jakie wartości ustawić na piecu ?

Jaką temp CO i jaką WODY ?

Na poszczególnych stronach calorMATIC`a mam tak:

str 2,3,4,5 mam ustawienia temperatur i godzin pracy pompy cyrk...

str 7 urlop - mam ustawione przedział czasowy i zadana temp - Och. zamarz

str 8 - KALORYFER - mam temp obniżoną 18 stopni i krzywą 0,70 - waszym, zdaniem jaką powinienem ustawić ??

str 9 - PODLOGOWE - mam Temp. Obniżona 19,0 i krzywa 0,75 - waszym, zdaniem jaką powinienem ustawić ??

str 10 - Zad temp. c.w.u - mam ustawione 55stopni i chyba też tak miałem

str 14 - nazwy HK1 - KALORYFER HK2 - PODLOGOWE Zasobnik: Zasobnik

str. C1, C2, C3, C4 informacje których nie mogę zmienić

str C8 - KALORYFER tutaj zaczyna się problem - mam tak - typ obiegu: Obieg grz, włącz. temp. pok - BRAK, Offset trybu lato 1K

str C9 Temp obniżona 18.0, Krzywa grzewcza 0,75, Temperatura minimal 18,0

str 10 - PODLOGOWE, typ obiegu: Obieg grz, włącz. temp. pok - TERMOSTAT, OFFSet trybu lato <5K

C11 - PODLOGOWE Temp obniżona 19,0, Krzywa grzewcza 0,75, Temp. minimalna 18, temperatura maksymalna 45 stopni

C15 ładowanie równoległ: WYŁ

C16 - Och przed legion - Wył, Start Legionella 4:00

C21 - Tryb Auto-wył: ECO - czy to jest ok ??, opóźniona ochr. zamr 4h, Czas blokady pompy: 15 min

C22 - Maks wczesne nagrz: o min, Maks, wyprzedz wył. 0 min, ciągłę grzanie WYŁ, podwyżenie temp 0K

C23 - Funkcja specjalna - suszenie jastrychu - PODŁOGOWE Dzień 0, TEMP 0

C25 - Narzędzia - korekta temp zewnętrznej - temp zewnętrzna 0.0K, temp pokojowa jest 0,0K, kontrast ekranu 12

Totalnie nie pamiętam, czy na układzie z kaloryferami powinienem mieć w pkt C8 temostat, czy brak, czy korektę - a jeśli już to jaką?

Nie pamiętam też ustawień pkt C10 - czy w typie obiegu mieć brak, czy termostat, czy korekta. Mój calorMATIC jest tam, gdzie jest podłogówka

Jak rozumieć te nastawy - czy ręczny termostat na kaloryferze i ustawienie tupu termostat na obiegu kalofera jest ok.?

Czy też może calorMATIC działą jako termostat dla podłogówki? Pomóżcie proszę!

Jak też ustawić pkt C21? ECO?

Proszę o pomoc - poświęcenie chwilki czasu. Jest to dla mnie o tyle ważne, że mam 2 letniego synka, który z żoną lub babcią całe dnie spędza w domu i żona skarży się, że w domu jest zimno, że mój Kubuś marznie itd. A mamy dopiero temp. około 0 stopni na dworzu!

W zeszłym roku, przed wizytą tego magika (a był on niestety tydzień temu przy piecu) wszystko było dobrze.

Proszę o sprawdzenie tych moich nastaw i zaproponowanie korekt, tak bym miał szanse je zrozumieć.

Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za pomoc.