djwheele 10.12.2013 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Witam. Na wstępie chciałbym przeprosić za powielanie tematów, jednakże dla mnie jest to sprawa bardzo ważne, a wszelkich poprzednich wątków na tym forum jak i na innym, nie rozumiem. Otóż posiadam piec VSC ecoCOMPACT + moduł VR 61 + VRC430f + mieszacz, no i mam dwa obiegi. Mam w pokojach kaloryfery z ręcznymi termostatami na nich oraz system ogrzewania podłogowego w innych pomieszczeniach. Regulator CalorMATIC wisi sobie w otwartym salonie gdzie jest podłogówka. Po ostatniej wizycie serwisanta (awarii uległa jakaś elektronika w piecu i pompa - przepięcie podczas burzy) mój calorMATIC został totalnie rozregulowany przez owego Pana. Miałem wrażenie, że to skoro specjalista to się zna, ale jak zwykle wyszedłem na tym jak przysłowiowy zablocki.Z moich starych ustawień, pamiętam jedynie nastawy krzywych 0,75 i 0,75. Nic poza tym. Proszę pomóżcie mi z innymi nastawami (przy okazji oświecając mnie nieco), gdyż mam wrażenie, że ten serwisant był totalnym amatorem przy Vaillancie i jedynie co potrafił zrobić to wyjąć, włożyć, pokręcić coś i pójść sobie. Zacznijmy od tego - jakie wartości ustawić na piecu ? Jaką temp CO i jaką WODY ? Na poszczególnych stronach calorMATIC`a mam tak: str 2,3,4,5 mam ustawienia temperatur i godzin pracy pompy cyrk... str 7 urlop - mam ustawione przedział czasowy i zadana temp - Och. zamarz str 8 - KALORYFER - mam temp obniżoną 18 stopni i krzywą 0,70 - waszym, zdaniem jaką powinienem ustawić ??str 9 - PODLOGOWE - mam Temp. Obniżona 19,0 i krzywa 0,75 - waszym, zdaniem jaką powinienem ustawić ??str 10 - Zad temp. c.w.u - mam ustawione 55stopni i chyba też tak miałem str 14 - nazwy HK1 - KALORYFER HK2 - PODLOGOWE Zasobnik: Zasobnik str. C1, C2, C3, C4 informacje których nie mogę zmienić str C8 - KALORYFER tutaj zaczyna się problem - mam tak - typ obiegu: Obieg grz, włącz. temp. pok - BRAK, Offset trybu lato 1K str C9 Temp obniżona 18.0, Krzywa grzewcza 0,75, Temperatura minimal 18,0 str 10 - PODLOGOWE, typ obiegu: Obieg grz, włącz. temp. pok - TERMOSTAT, OFFSet trybu lato <5K C11 - PODLOGOWE Temp obniżona 19,0, Krzywa grzewcza 0,75, Temp. minimalna 18, temperatura maksymalna 45 stopni C15 ładowanie równoległ: WYŁ C16 - Och przed legion - Wył, Start Legionella 4:00 C21 - Tryb Auto-wył: ECO - czy to jest ok ??, opóźniona ochr. zamr 4h, Czas blokady pompy: 15 min C22 - Maks wczesne nagrz: o min, Maks, wyprzedz wył. 0 min, ciągłę grzanie WYŁ, podwyżenie temp 0K C23 - Funkcja specjalna - suszenie jastrychu - PODŁOGOWE Dzień 0, TEMP 0 C25 - Narzędzia - korekta temp zewnętrznej - temp zewnętrzna 0.0K, temp pokojowa jest 0,0K, kontrast ekranu 12 Totalnie nie pamiętam, czy na układzie z kaloryferami powinienem mieć w pkt C8 temostat, czy brak, czy korektę - a jeśli już to jaką? Nie pamiętam też ustawień pkt C10 - czy w typie obiegu mieć brak, czy termostat, czy korekta. Mój calorMATIC jest tam, gdzie jest podłogówka Jak rozumieć te nastawy - czy ręczny termostat na kaloryferze i ustawienie tupu termostat na obiegu kalofera jest ok.? Czy też może calorMATIC działą jako termostat dla podłogówki? Pomóżcie proszę! Jak też ustawić pkt C21? ECO? Proszę o pomoc - poświęcenie chwilki czasu. Jest to dla mnie o tyle ważne, że mam 2 letniego synka, który z żoną lub babcią całe dnie spędza w domu i żona skarży się, że w domu jest zimno, że mój Kubuś marznie itd. A mamy dopiero temp. około 0 stopni na dworzu! W zeszłym roku, przed wizytą tego magika (a był on niestety tydzień temu przy piecu) wszystko było dobrze. Proszę o sprawdzenie tych moich nastaw i zaproponowanie korekt, tak bym miał szanse je zrozumieć. Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts