Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czerpnia powietrza, a smród z kominów sąsiadów

Recommended Posts

Będę stosował filtr węglowy (25 kg węgla). Odpowiem czy się sprawdza za rok po następnym sezonie grzewczym. Umieszczę go za rekuperatorem na nawiewie do pomieszczeń w specjalnie do tego celu zrobionej "szafie". Filtr jest potężny fi zewnętrzne 40 cm wlot fi 20 cm długość 75cm.

Zobaczymy czy zadziała i jak długo będzie działał. Jego opory przy 300m3/h około 50Pa.

Pozdrawiam

Marek

Minął sezon i zaczął się następny. Jak tam filtr? Zbudowany? A jak tak, to jak się sprawuje?

Jest na tym forum trochę o filtrach z węglem aktywnym. Ja też mam problem z różnymi środkami dla tego zrobiłem taki filtr na wentylacji. 25 kg węgla to przesada. Wystarczy 3-4 kg. Ważne żeby grubość warstwy była przy najmniej 3cm lub więcej. Trzeba też pilnować żeby węgiel się nie zsunął. Jak zrobią się wolne przestrzenie, to filtr będzie przepuszczał smrody.

Jest na tym forum trochę o filtrach z węglem aktywnym. Ja też mam problem z różnymi środkami dla tego zrobiłem taki filtr na wentylacji. 25 kg węgla to przesada. Wystarczy 3-4 kg. Ważne żeby grubość warstwy była przy najmniej 3cm lub więcej. Trzeba też pilnować żeby węgiel się nie zsunął. Jak zrobią się wolne przestrzenie, to filtr będzie przepuszczał smrody.

Z tego co czytałem o filtrowaniu węglem, to liczy się czas kontaktu powietrza z warstwą filtracyjną. Musi wynosić znacznie dłużej niż ułamek sekundy. Ten filtr to prawdopodobnie placebo.

Gdybym miał taki filtr zrobić, to bym zastosował beczkę 100-200 litrów wypełnioną węglem aktywnym do końca. Koszty eksploatacyjne wyjdą podobnie. Powietrze będzie miało długi kontakt. Opory będą niskie.

Jeśli ktoś ma GWC i czerpnię pionową, to łatwo to zrobić. Stawiamy beczkę plastikową 200l na fundamencie z kilku cegieł bezpośrednio nad wlotem GWC. Na dnie beczki dystans, nad nim siatka metalowa, na niej jakaś włóknina filtracyjna żeby zatrzymać drobinki węgla. Nasypać prawie do końca. Teraz siatka metalowa, włóknina filtracyjna kolejno M5, G4 i G3, na to znowu siatka trzymająca filtry w kupie, dystans żeby powietrze wlatywało całym przekrojem beczki i na to rura z daszkiem.

Węgiel aktywny jest od 150 zł/25 kg. Jeden zasyp beczki wystarczy pewnie na rok lub kilka.

Edytowane przez JanWerbinski