Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian grafitowy na posadzkę na gruncie

mariusz242

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie czy ktoś ma styropian grafitowy na posadzce na gruncie? Zastanawiam się nad tym rozwiązaniem z uwagi na to iż mogę tam położyć 8 cm. Początkowo (kiedy jeszcze nie zauważyłem że mam o 4 cm okna niżej osadzone) planowałem dać 12 cm (2x6) styro EPS 100. Tak mi podpowiedzieli na składzie budowlanym żeby w posadzkę dać EPS 100. Tylko że te twardsze styropiany mają słaby współczynnik Lambda (ok 0,038). Zastanawiam się więc nad grafitem np :

Styropian Dach/Podłoga LAMBDA GRAFIT EPS 031

Styropian grafitowy Neographite Dach/Podłoga 031

Tylko że w nich naprężenia ściskające przy 10% odkształceniu względnym wynoszą ≥ 80 kPa.

Mam pytanie czy EPS 80 wystarczy i można brać grafit na posadzkę?

pozdrawiam

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak sobie myślę że chyba te 80 kPa jest wystarczające. wczoraj widziałem grafit na podłogę Austrothermu i był wg mnie ok. poza tym większość styro na posadzkę (tych zwykłych z lambdą ok 0,04) mają 80 kPa. Coś mi się wydaję że zamówię właśnie grafit na posadzkę.

Czekam tylko na choćby jedną opinię utwierdzającą mnie w tej decyzji.......

przy 8cm położyłbym grafitowy EPS80

to i tak lepiej niż EPS100 przy 20cm

wywołałeś wilka z lasu :D Pod chudziakiem mam dawać 20 cm styropianu, chciałbyś się dowiedzieć czy koniecznie musi to być EPS 200 tzw. parkingowy np. taki:

http://www.bausklep.pl/p,316,styropian-genderka-eps-200-036-dach-podloga-parking.html

Czy może wystarczy EPS 150 Taki jak ten:

http://styronet.pl/styropian-parking-austrotherm-eps035.html

Pozdrawiam :)

... współczynnik zgniatania ma na poziomi 60 co daje 1800kg/m2 czy to wystarczy ?

... styropian na podłogi ma o współczynniku zgniatania 80 co daje 2400 kg/m

10cm betonu to około 200kg na m2, 7cm wylewki to tak ok 150kg na m2b czyli teoretycznie wierząc parametrom każdy styropian wystarczy

mocno obładowana lodówka to tak max z 200kg, pralka około 80kg i drugie tyle jeśli postawi się na niej suszarkę

można zastosować twardszy styropian tylko w newralgicznych miejscach takich jak kotłownia, łazienka, kuchnia

tak sobie liczę i wychodzi mi, że EPS60 przy 8cm to jest to samo co EPS150 przy 20cm jeśli chodzi o ściśliwość, jeśli dobrze liczę ...

EPS60 8cm = EPS80 11cm = EPS100 13,5cm = EPS150 20cm

różnica pomiędzy najtwardszym i "najmiększym" styropianem to max 3mm ugięcia w najbardziej obciążonym miejscu

Edytowane przez Crisiano

to czy szkoda czy nie to pojęcie względne dla każdego pewnie inne, ja mam parterówkę więc nawięcej powierzchni ma strop i podłoga i zgodnie z OZC od Asolta warto było.

Jednak faktycznie nie konsultowałam takiej zmiany z projektantem, a w projekcie było 10cm zwykłego. jestem przed wylwkami i hydrauliką z powodu zimy temat zaparkował tak jak jest. jak się po tym chodzi to wiadomo lekkie ślady po butach zostaja, ale wylewka to chyba dociąży równomiernie. Powiedzcie mi czy w takim razie dzwonić do architekta żeby taką zmianę przeliczył? bo wydawała mi się ona nie ingerująca w konstrukcję....

dodam że planowałam jeszcze wannę stalową któa wiem że lekka nie jest a już z wodą i pacjentem w środku trochę będzie. mogę ratować miejscowo jakąś siatką z drutów w tej wylewce bo styro to już zrywać nie będę raczej

Nie zapominaj o tym, że im grubsza warstwa styropianu tym grubsza, mocniejsz musi być wylewka. Wiąże to się z wysokością całej posadzki-a potem płacz, skąd wziąć i za ile nietypowe drzwi....

http://www.cosgan.de/images/smilie/xmas/z700.gif

tak sobie liczę i wychodzi mi, że EPS60 przy 8cm to jest to samo co EPS150 przy 20cm jeśli chodzi o ściśliwość, jeśli dobrze liczę ...

EPS60 8cm = EPS80 11cm = EPS100 13,5cm = EPS150 20cm

różnica pomiędzy najtwardszym i "najmiększym" styropianem to max 3mm ugięcia w najbardziej obciążonym miejscu

Ładują zwykły ale na chudziaka, Ty chcesz pod chudziaka. Lekka różnica. Mimo wszystko inni ludzie dają EPS 200 pod płytę i też mają się dobrze.

Położysz styropian, wylejesz chudziaka, wylewkę itp i to co ma osiąść to osiądzie, nawet nie zauważysz bo to będzie w granicach krzywizny wylewki.

Tak wynika z danych styropianu i dokładności wykonania wylewek.

Nie zapominaj o tym, że im grubsza warstwa styropianu tym grubsza, mocniejsz musi być wylewka. Wiąże to się z wysokością całej posadzki-a potem płacz, skąd wziąć i za ile nietypowe drzwi....

Tak samo gruba wylewka powinna być na EPS60 przy 8cm jak i przy EPS150 20cm. Ugięcie takie samo więc po co grubsza wylewka?

Ładują zwykły ale na chudziaka, Ty chcesz pod chudziaka. Lekka różnica. Mimo wszystko inni ludzie dają EPS 200 pod płytę i też mają się dobrze.

Położysz styropian, wylejesz chudziaka, wylewkę itp i to co ma osiąść to osiądzie, nawet nie zauważysz bo to będzie w granicach krzywizny wylewki.

Tak wynika z danych styropianu i dokładności wykonania wylewek.

No w sumie jest różnica, ale EPS 150 powinien dać radę :)