Dominik01 17.11.2014 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Można, ale to nie ma sensu. Jeśli oprawa nie jest fabrycznie wyposażona w taki zacisk, a producent dopuszcza jej używanie z zasilaniem 230V, to znaczy że jest wykonana w klasie izolacji nie wymagającej doprowadzania przewodu ochronnego. Jak to można? To mogę sobie zmieniać klasy ochronności urządzenia jak mi się podoba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 17.11.2014 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Nie możesz.Musiałbyś w takim przypadku wystawić nową deklarację zgodności wyrobu z wymogami, a to trudna i żmudna droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik01 17.11.2014 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Oczywiście że nie mogę. My to wiemy ale inni chyba nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 17.11.2014 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Jak to można? To mogę sobie zmieniać klasy ochronności urządzenia jak mi się podoba? ... dobrze. Na użytek formalistów: nie, nie wolno ci tego zrobić, bowiem musiałbyś wtedy od nowa robić certyfikację takiej oprawy na zgodność z CE i nanieść na nią odpowiedni znaczek, usunąwszy pierwej stary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mturdus 17.11.2014 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 (edytowane) Musiałbyś w takim przypadku wystawić nową deklarację zgodności wyrobu z wymogami, a to trudna i żmudna droga. On chyba nie chce tym handlować Może ktoś kumaty napisać, co jest złego w podpięciu dowolnej obudowy do żyły PE. Ale napisać jakie to może wnieść zagrożenia, a nie: "bo nie". Edytowane 17 Listopada 2014 przez mturdus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro09 17.11.2014 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 Przepisy przepisami W starym budownictwie istnieją przecież rozwiązania które z dzisiejszego punktu widzenia nie mają prawa działać. A jednak działają i jeszcze długo bedą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik01 17.11.2014 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2014 (edytowane) Może ktoś kumaty napisać, co jest złego w podpięciu dowolnej obudowy do żyły PE. Ale napisać jakie to może wnieść zagrożenia, a nie: "bo nie". Każde urządzenie w I klasie ochronności powinno być przyłączone do przewodu PE to oczywiste ale po co przyłączać przewód PE do urządzenia w II klasie? Przecież ochrona przeciwporażeniowa jest skuteczna bez niego. Poza tym gdzie podłączysz ten przewód? A z zagrożeń to np przywleczenie niebezpiecznego napięcia z innego obwodu. Edytowane 17 Listopada 2014 przez Dominik01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mturdus 18.11.2014 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Dzięki za odpowiedź. Właśnie tego nie bardzo czaję. Dlaczego przywleczenie niebezpiecznego napięcia z innego obwodu za pośrednictwem PE do sufitowej lampy wykonanej w II klasie jest zagrożeniem, a przywleczenie go do sufitowej lampy w I klasie jest dopuszczalne.I co się stanie, jeśli taka lampka w II klasie zostanie uziemiona w sposób przypadkowy, wkręt mocujący połączy ją z profilem pod karton-gipsem, który jest gdzieś tam połączony z innym uziemionym elementem. Aby było jasne, nie nawołuję do dorabiania złączy PE do wszystkiego, co jest, tylko nie bardzo widzę powody do tak stanowczego zakazywania takiego działania. Często widzę PE podłączone w sposób aż przesadny w budynkach biurowych (choć zapewne wymagany przepisami plus korzystny finansowo dla firmy wykonującej), a tu proponują człowiekowi robienie nowych deklaracji zgodności po podłączy do prywatnej lampki własny PE. Każdą cześć składową lampki można kupić za kilka złotych w elektrycznym za rogiem. Jak ktoś ma fantazję, to może sobie w godzinę bardzo oryginalną lampkę biurową czy też sufitową zmontować. I raczej nie będzie ganiał i robił do tego żadnej biurokracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 18.11.2014 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Dlaczego przywleczenie niebezpiecznego napięcia z innego obwodu za pośrednictwem PE do sufitowej lampy wykonanej w II klasie jest zagrożeniem, a przywleczenie go do sufitowej lampy w I klasie jest dopuszczalne. Proste. Dla lampy wykonanej w I klasie nastąpi zadziałanie zabezpieczenia (zwarcie L-PE) i odcięcie zasilania, dla tej drugiej faza będzie sobie "wisiała" na obudowie (mowa o sztucznym podłączeniu PE do obudowy odbiornika II klasy) i czekała na potencjalnego klienta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mturdus 18.11.2014 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Czekaj. Lampa ma mniej więcej taką budowę czerwone to dodatkowa izolacja, nie licząc tej, która jest na każdej z żył. Czarne to przewodząca obudowa. Nielegalnie podłączona do PE. Z-Ż to ta sama przewodząca obudowa, ale podłączona do PE. W jakiś sposób doszło do pojawienia się fazy na PE poza lampą, ale nie doszło do zadziałania zabezpieczeń (czy możliwe przy prawidłowych zabezpieczeniach?). Gdzie pojawi się zwarcie L - PE? Nawet w I klasie musiałoby pokonać izolację. Jeśli do tego zwarcia dojdzie, to dlaczego zadziałają zabezpieczenia, skoro nie zadziałały w momencie pojawienia fazy na PE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mt-instalacje 18.11.2014 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Jak masz urządzenie w I klasie ochronności to jako zabezpieczenei przy uszkodzeniu musisz stosować samoczynne wyłączenie.Ja masz urządzenie w II klasie to samoczynnego wyłączenia nie trzeba stosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mturdus 18.11.2014 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Co to jest "samoczynne wyłączenie"? Nadprądówka, różnicówka, jedno i drugie czy jeszcze coś innego? Czy w warunkach realnych domów i mieszkań wykonuje się instalacje bez tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 18.11.2014 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Jak masz urządzenie w I klasie ochronności to jako zabezpieczenei przy uszkodzeniu musisz stosować samoczynne wyłączenie. Ja masz urządzenie w II klasie to samoczynnego wyłączenia nie trzeba stosować. Naprawdę ? To co trzeba stosować, kolego mt-instalacje ? Może wcale nie potrzeba zabezpieczeń w tym przypadku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik01 18.11.2014 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2014 Co to jest "samoczynne wyłączenie"? Nadprądówka, różnicówka, jedno i drugie czy jeszcze coś innego? Czy w warunkach realnych domów i mieszkań wykonuje się instalacje bez tego? SWZ-samoczynne wyłączenie zasilania. Środek ochrony dodatkowej. Wyłącznik nadprądowy i różnicowoprądowy to elementy które służą właśnie do wyłączenia zasilania w przypadku uszkodzenia izolacji i pojawienia się napięcia na obudowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mturdus 19.11.2014 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Dziękuję za wyjaśnienie, tak podejrzewałem, że w mieszkaniówce to jest i nie ma znaczenia, w jakiej klasie jest odbiornik, nawet jeśli nie byłoby niezbędne dla określonej klasy odbiornika, co sugeruje mt-instalacje. Natomiast w żadnej lampie, jeśli pojawi się jakiś potencjał na PE, nie dojdzie do zwarcia L-PE, co sugeruje elpapiotr Proste. Dla lampy wykonanej w I klasie nastąpi zadziałanie zabezpieczenia (zwarcie L-PE) i odcięcie zasilania, dla tej drugiej faza będzie sobie "wisiała" na obudowie (mowa o sztucznym podłączeniu PE do obudowy odbiornika II klasy) i czekała na potencjalnego klienta. Jeśli na PE pojawi się faza to powinno zadziałać zabezpieczenie (SWZ), jeśli nie zadziała, to na każdej obudowie podłączonej do PE będzie "wisiała" faza. Nie jest to zagrożenie, którego należy szczególnie się obawiać, biorąc pod uwagę ile jest dostępnych obudów w zasięgu ręki . Czyli podłączenie "na siłę" obudowy urządzenia II klasy do PE niesie jakieś zagrożenie, czy jest tylko niewymagane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 19.11.2014 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Jeśli na PE pojawi się faza to powinno zadziałać zabezpieczenie (SWZ), jeśli nie zadziała, to na każdej obudowie podłączonej do PE będzie "wisiała" faza. Nie jest to zagrożenie, którego należy szczególnie się obawiać, biorąc pod uwagę ile jest dostępnych obudów w zasięgu ręki . Nie kolego, Jeśli w przypadku zwarcia fazy z obudową odbiornika wykonanego w I klasie ochronności nie zadziała zabezpieczenie to warunek SWZ nie jest spełniony i ta część instalacji nie nadaje się do eksploatacji. ...podejrzewałem, że w mieszkaniówce to jest i nie ma znaczenia, w jakiej klasie jest odbiornik...Nieprawda. Użytkowanie odbiornika wykonanego w II klasie ochronności zawsze jest bezpieczniejsze od używania odbiornika wykonanego w I klasie ochronności. Są kraje, gdzie np: nikt nie zamontuje oprawy czy innego odbiornika wykonanego w I klasie w łazience. Czyli podłączenie "na siłę" obudowy urządzenia II klasy do PE niesie jakieś zagrożenie, czy jest tylko niewymagane? Pod żadnym pozorem tego robić nie wolno. Kto tak postępuje jest głupcem. Ten co tak myśli również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro09 19.11.2014 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Skoro kwestia uziemienia jest wyjaśniona, to mam jeszcze jedno pytanie - nie wiem jakiej mocy kupić żarówki LED (do oczek halogenowych) i z iloma diodami.Mam pomieszczenie 4x4m. Na dwóch ścinach na suficie mam schodek i 7 halogenów, na pozostałej powierzchni sufitu mam 5 halogenów.Jakiej mocy halogeny LED radzicie zakupić? Chodzi mi o 230V. Chciałbym, aby kuchnia była dobrze oświetlona. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=289918&d=1416392282 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mturdus 20.11.2014 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 KKas, wyrywasz cytaty z kontekstu. To co cytujesz, ...podejrzewałem, że w mieszkaniówce to jest i nie ma znaczenia, w jakiej klasie jest odbiornik... było o obecności SWZ, który jest identyczny, niezależnie, jakie są odbiorniki. Ale dzięki za zainteresowanie tematem. Może jednak odpowiesz na zasadnicze pytanie: jakie zagrożenie niesie za sobą celowe bądź przypadkowe (przez system mocowania) uziemienie oprawy w II klasie. Bo Pod żadnym pozorem tego robić nie wolno. to nie jest odpowiedź na pytanie. Udzielić odpowiedzi próbował elpapiotr, (post 29), ale nie jest prawdą, co napisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro09 20.11.2014 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 ktoś odpisze mi w sprawie halogenów? Czy LEDy o mocy 5,5W i 460Lm w moim przypadku nie będą za mocne? Za jasno też nie może być, bo mam aż 13 punktów. Ale nie mam rozeznania, jak mocno taka ledówka świeci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 20.11.2014 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 (edytowane) było o obecności SWZ, który jest identyczny, niezależnie, jakie są odbiorniki.Bzdura. W odbiornikach w II klasie ochronności impedancji pętli zwarcia się nie mierzy jak i nie mierzy się ciągłości przewodów ochronnych co jest niedopuszczalne w przypadku odbiorników wykonanych w klasie I, gdzie przynajmniej jeden z tych pomiarów wykonany być musi. Przyłączanie przewodu PE do obudowy odbiornika wykonanego w II klasie ochronności jest niedopuszczalne gdyż jest ono jednoznaczne z wprowadzeniem potencjału ziemi tam gdzie go nie ma, być nie powinno a nawet być nie może. Czynnik BC (kontakt z potencjałem ziemi) może być zagrożeniem. A to, że odbiornik taki może zostać uziemiony przez posadowienie nie oznacza jego iż klasa ochronności uległa zmianie. Twoja beztroska w tym temacie jest równa krótkowzroczności a wręcz głupocie autorów wycofanego już zapisu rozporządzenia nakazującego obejmowanie połączeniami wyrównawczymi w wiec nadawanie potencjału ziemi armaturze i grzejnikom zamontowanych na nieprzewodzących rurociągach. Ale zadaj sobie trochę trudu i poczytaj co autorytety na ten temat piszą. Na tym forum linków do tych opracowań jest co najmniej kilkanaście. Edytowane 20 Listopada 2014 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts