Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DGP czy p?aszcz wodny

Gość

Recommended Posts

Witam Forumowiczów

W lipcu zaczynam budowę domu i mam "zgryz": kominek z DGP czy z płaszczem wodnym (mam dzieci alergiczne). Jak Wy ten dylemat rozwiązaliście?

Dziękuję i pozdrawiam.

Przemo

Jeżeli masz dzieci alergiczne,to radziłbym z płaszczem wodnym.

Też tak myślę , ale czy to dużo droższe (a poza tym ponoć mniej estetyczne. Niewiwle wiem nba ten temat, czekam na nr 6 Muratora gdzie będą jakieś bliższe info

Pozdrawiam i dziękuję

Przemo

Jeżeli masz dzieci alergiczne,to radziłbym z płaszczem wodnym.

Też tak myślę , ale czy to dużo droższe (a poza tym ponoć mniej estetyczne. Niewiwle wiem nba ten temat, czekam na nr 6 Muratora gdzie będą jakieś bliższe info

Pozdrawiam i dziękuję

Przemo

Jeśli chodzi o estetykę jedynym minusem jest niekoniecznie idealny wygląd samego kominka (mało producentów). Tzn. nie są jakieś koszmarne, ale wybór jest mniejszy. I to jedyny poza kosztem paleniska minus. Kontynuując wątek estetyki reszta to juz plusy - nie ma na przykład kratek nawiewu, ciepło jest dystrybuowane przez kaloryfery, które i tak większość z nas montuje ze względu ogrzewanie gazowe.

A cena? Kominek firmy M kosztuje w komplecie ok. 6000zł, L jest trochę tańsza. Zwykłe (nie płaszczowe) kominki od 1000 (markety) do też kilku tysięcy + turbina i rozprowadzenie.

Arecki

Przy alergicznych dzieciach chyba nie masz wyboru - zdecydowanie z płaszczem wodnym. Do tego proponuję piec kondensacyjny [niższa temp. w grzejnikach]. Warto pomyśleć o rekuperatorze - filtruje przy okazji powietrze - do sypialni nie dostają się np. pyłki traw, ale to kosztuje trochę kasy.

Pozdrawiam Aishan