Janekk1234 11.05.2019 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2019 są rozdzielacze dedykowane do instalacji wody , a nie ogrzewania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 11.05.2019 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2019 Mosiądz, oraz stal nierdzewna są dedykowane do CWU, szukasz konkretnie produktu który posiada atest PZH? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 11.05.2019 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2019 Mosiądz, oraz stal nierdzewna są dedykowane do CWU, szukasz konkretnie produktu który posiada atest PZH? atest mile widziany, czemu by nie. patrze po internecie ale rozdzielacza do wody użytkowej w domu, nie widzę. można pewnie użyć takiego do podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 11.05.2019 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2019 Akurat jak szukałem rozdzielaczy do ©WU, to nie zalazłem żadnego ze stali nierdzewnej z atestem PZH. Co innego mosiężne. Kan-therm ma takie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 12.05.2019 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 A jakby użyć takiego z nierdzewki od podłogówki?Czy rotametry coś będą przeszkadzać? Usunąć może je? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 12.05.2019 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 A w jakim celu? Żeby więcej zapłacić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 12.05.2019 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 A w jakim celu? Żeby więcej zapłacić? Jakoś znaleźć nie mogę rozdzielcza z nierdzewki bez rotametrow dlatego pytam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 12.05.2019 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 (edytowane) Ten wygląda dobrze. https://www.avien.pl/rozdzielacz-8-drogowy-ze-stali-nierdzewnej-do-grzejnikow/ I ten https://hydromix.pl/system-pex/5664-rozdzielacz-pojedynczy-do-rur-pex-4-odejscia-16-pa-18-008-invena.html Edytowane 12 Maja 2019 przez Janekk1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 12.05.2019 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 Ten drugi to na ocynk wygląda. Na pewno nie na stal nierdzewną. Ze stali nierdzewnej bez rotametrów ma rehau. 2-12 obwodów. Tylko jak jakiś czas temu szukałem, to nie udało mi się znaleźć informacji aby nadawał się do wody pitnej. Tutaj kolejny przykład rozdzielacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 12.05.2019 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 (edytowane) Valvex też ma i to od razu z podejściem na pex. Techniprot wygląda sensownie. Polska produkcja a nie jakiś noname... Edytowane 12 Maja 2019 przez Janekk1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 12.05.2019 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 W castoramie mają takie rozdzielacze z mosiadzu Nie wiem czy z atestem, można sobie łączyć najmniejsza ilość sekcji 2ob. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 13.05.2019 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 mam tu argumenty hydraulika przeciw takiemu systemowi brak skutecznej cyrkulacji ciepłej wody , zwiększenie zużycia wody zwłaszcza ciepłej , nagrzewanie się rur z zimną wodą na skutek złej izolacji w okolicach rozdzielacza , często zdarza się że w dużych domach istnieją punkty nie używane np na pralkę czy drugi prysznic woda z rozdzielacza do tych punktów pozostaje przez długi czas bez wymiany co powoduję rozwój bakterii a te przechodzą na całą instalacje , jest dużo droższy w wykonaniu wymaga też miejsca co w małych domach bywa trudne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 13.05.2019 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 brak skutecznej cyrkulacji ciepłej wody Cyrkulację robi się od belki rozdzielacza. Czyli niby gorsza ta cyrkulacja, ale znów założenie jest takie, że rozdzielacz jest możliwie blisko punktów czerpalnych, które obsługuje. A od niego podejścia do tych punktów są krótkie. Czyli w teorii żaden problem dla skuteczności cyrkulacji zwiększenie zużycia wody zwłaszcza ciepłej Jak wyżej. Rozdzielacz możliwie blisko punktów czerpalnych, a od niego krótkie podejścia. I nie ma wtedy problemu nagrzewanie się rur z zimną wodą na skutek złej izolacji w okolicach rozdzielacza W czym problem? Rurki od rozdzielacza w otulinie. Otuline można odsunąć prawie do belki rozdzielacza. Poza tym są osobne rozdzielacze na ciepła i zimna wodę. często zdarza się że w dużych domach istnieją punkty nie używane np na pralkę czy drugi prysznic woda z rozdzielacza do tych punktów pozostaje przez długi czas bez wymiany co powoduję rozwój bakterii a te przechodzą na całą instalacje Bzdura. Wyobraź sobie, że w systemie trojnikowym wszystkie trójnik przesuwasz obok siebie. Wychodzi właśnie rozdzielacz.Można też mieć taki układ punktów czerpalnych w systemie trojnikowym, że bakterie też się będą namnazac. jest dużo droższy w wykonaniu wymaga też miejsca co w małych domach bywa trudne Byc może. Kwestia policzenia kosztów i analiza konkretnej rozważanej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pioter620 18.05.2019 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2019 Stosowanie rozdzielacza do wody użytkowej jak na moje to wyrzucone pieniądze w błoto , a dość sporo wykonuje takich systemów w pracy .wystarczy zastosować trójniki i przejścia na pex w zależności od stosowanego systemu taniej i pewniej .Co do średnic rur to w zależności od ujęcia i ciśnienia panującego w instalacji stosuje się 16mm i 20 mm , 16mm umywalki prysznice itp 20mm zmywarki pralki .U siebie wykonałem taki sam system z cyrkulacją i wszystkie rozdzielacze zrobiłem z trójników mosiężnych 1 cal. rozdzielacz cyrkulacji z rotametrami aby odpowiednio wysterować przepływ w każdym układzie, wiadomo nie każda rurka jest tak samo długa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 18.05.2019 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2019 Nie wiem co może być pewniejszego niż brak łączenia w podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pioter620 18.05.2019 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2019 kto pisał o łączeniu w podłodze całość mam sprowadzone do kotłowni i wszystko połączone na ścianie nad podłogą blisko zasobnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 18.05.2019 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2019 To gdzie te trójniki? Rozdzielacz z trójników? To ile będzie, o ile będzie, taniej z trójników mosiężnych + zapewne nyple, od gotowej belki kan-a, która kilkadziesiąt zł kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 19.05.2019 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2019 Zastosowanie jednego rozdzielacza głównego ma tą wadę że jest wbrew zasadzie że układ powinien być tak zbudowany że zapewnia ruch wody w rurach. Zgadza się? Chodzi o zapobieganie rozrodu bakterii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesio1712 19.05.2019 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2019 Z reguły zwyczajny pobór wody z punktów czerpalnych zapewnia ten ruch. Teoretycznie problem zaczyna występować jak się wyjedzie na urlop dwutygodniowy. Cyrkulacja zapewnia właśnie ten ruch wody. Np. W budownictwie mieszkaniowym zalecane jest przegrzanie ciepłej wody do 75*C raz na tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 19.05.2019 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2019 Nie wiem co może być pewniejszego niż brak łączenia w podłodze. Pewnie robota hydraulika na trójnikach, za którą weźmie furę dolarów, bo to tyle !!!!!!!!!! roboty, że masakra... Ja zamawiam gotowy rozdzielacz pod moją instalację (nie robię cyrkulacji, obecnie nie mam i jakoś mi to nie przeszkadza) i mam zamiar sam rozciągnąć pexa. Potem wypożyczę mechaniczną lub kupię ręczną zaciskarkę. I wszystko w temacie. Nie ma prostszego i bardziej pewnego systemu. Do tego odcięcie jednego obiegu, z którym coś się ewentualnie stało. Cała reszta chodzi. Jakiekolwiek naprawy przy rozdzielaczu - ergo - łatwy dostęp; albo przy punkcie poboru do którego jest łatwy dostęp lub extremalnie trzeba skuć jeden kafel. W porównaniu do poszukiwania wycieku pod posadzką....to pikuś. Gadanie o bakteriach i stojącej wodzie. No nie wiem, ja mam zamiar używać systematycznie wszystkich ujęć wody. Nie robię 6 umywalek dla 3 osób.... Poza tym brak cyrkulacji powoduje, że i tak większość stojącej wody, zimnej, w rurach się spuszcza.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts