Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja CWU w PEX na rozdzielaczu

pjuniewi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mam tu argumenty hydraulika przeciw takiemu systemowi

brak skutecznej cyrkulacji ciepłej wody , zwiększenie zużycia wody zwłaszcza ciepłej , nagrzewanie się rur z zimną wodą na skutek złej izolacji w okolicach rozdzielacza , często zdarza się że w dużych domach istnieją punkty nie używane np na pralkę czy drugi prysznic woda z rozdzielacza do tych punktów pozostaje przez długi czas bez wymiany co powoduję rozwój bakterii a te przechodzą na całą instalacje , jest dużo droższy w wykonaniu wymaga też miejsca co w małych domach bywa trudne

brak skutecznej cyrkulacji ciepłej wody

Cyrkulację robi się od belki rozdzielacza. Czyli niby gorsza ta cyrkulacja, ale znów założenie jest takie, że rozdzielacz jest możliwie blisko punktów czerpalnych, które obsługuje. A od niego podejścia do tych punktów są krótkie. Czyli w teorii żaden problem dla skuteczności cyrkulacji

zwiększenie zużycia wody zwłaszcza ciepłej

Jak wyżej. Rozdzielacz możliwie blisko punktów czerpalnych, a od niego krótkie podejścia. I nie ma wtedy problemu

nagrzewanie się rur z zimną wodą na skutek złej izolacji w okolicach rozdzielacza

W czym problem? Rurki od rozdzielacza w otulinie. Otuline można odsunąć prawie do belki rozdzielacza. Poza tym są osobne rozdzielacze na ciepła i zimna wodę.

często zdarza się że w dużych domach istnieją punkty nie używane np na pralkę czy drugi prysznic woda z rozdzielacza do tych punktów pozostaje przez długi czas bez wymiany co powoduję rozwój bakterii a te przechodzą na całą instalacje

Bzdura. Wyobraź sobie, że w systemie trojnikowym wszystkie trójnik przesuwasz obok siebie. Wychodzi właśnie rozdzielacz.

Można też mieć taki układ punktów czerpalnych w systemie trojnikowym, że bakterie też się będą namnazac.

jest dużo droższy w wykonaniu wymaga też miejsca co w małych domach bywa trudne

Byc może. Kwestia policzenia kosztów i analiza konkretnej rozważanej instalacji.

Stosowanie rozdzielacza do wody użytkowej jak na moje to wyrzucone pieniądze w błoto , a dość sporo wykonuje takich systemów w pracy .wystarczy zastosować trójniki i przejścia na pex w zależności od stosowanego systemu taniej i pewniej .

Co do średnic rur to w zależności od ujęcia i ciśnienia panującego w instalacji stosuje się 16mm i 20 mm , 16mm umywalki prysznice itp 20mm zmywarki pralki .

U siebie wykonałem taki sam system z cyrkulacją i wszystkie rozdzielacze zrobiłem z trójników mosiężnych 1 cal. rozdzielacz cyrkulacji z rotametrami aby odpowiednio wysterować przepływ w każdym układzie, wiadomo nie każda rurka jest tak samo długa .

Z reguły zwyczajny pobór wody z punktów czerpalnych zapewnia ten ruch. Teoretycznie problem zaczyna występować jak się wyjedzie na urlop dwutygodniowy. Cyrkulacja zapewnia właśnie ten ruch wody. Np. W budownictwie mieszkaniowym zalecane jest przegrzanie ciepłej wody do 75*C raz na tydzień.

Nie wiem co może być pewniejszego niż brak łączenia w podłodze.

Pewnie robota hydraulika na trójnikach, za którą weźmie furę dolarów, bo to tyle !!!!!!!!!! roboty, że masakra...;)

Ja zamawiam gotowy rozdzielacz pod moją instalację (nie robię cyrkulacji, obecnie nie mam i jakoś mi to nie przeszkadza) i mam zamiar sam rozciągnąć pexa. Potem wypożyczę mechaniczną lub kupię ręczną zaciskarkę. I wszystko w temacie.

Nie ma prostszego i bardziej pewnego systemu. Do tego odcięcie jednego obiegu, z którym coś się ewentualnie stało. Cała reszta chodzi.

Jakiekolwiek naprawy przy rozdzielaczu - ergo - łatwy dostęp; albo przy punkcie poboru do którego jest łatwy dostęp lub extremalnie trzeba skuć jeden kafel.

W porównaniu do poszukiwania wycieku pod posadzką....to pikuś.

Gadanie o bakteriach i stojącej wodzie. No nie wiem, ja mam zamiar używać systematycznie wszystkich ujęć wody. Nie robię 6 umywalek dla 3 osób....;)

Poza tym brak cyrkulacji powoduje, że i tak większość stojącej wody, zimnej, w rurach się spuszcza....