Bartolomeo_ 10.12.2013 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Nowy kocioł + grzejniki aluminiowe (6-10 grzejników z głowicami termostatycznymi). Działa dobrze gdy rusza rano z ogrzewaniem. Jednak gdy temperatura podskoczy w pokojach (ale jeszcze za niska aby głowice odcięły dopływ) kocioł zaczyna taktować. Włącza się co trzy minuty, popracuje 20 sekund i to samo w kółko.Poodkręcałem wszystkie głowice termostatyczne na max (gdyby to głowice blokowały) – nic nie dało.Podwyższenie temperatury na kotle do np. 55 wydłuża czas pracy kotła, ale później też wpada w taktowanie.Ustawiłem ręczne opóźnienie zapłonu z 3 na 7 minut (maksymalne ustawienie) i teraz taktuje co 7 minut a nie 3 i tylko taki z tego pożytek.Chciałbym aby kocioł podgrzewał wodę do osiągnięcia danej temperatury, a potem wyłączył się i ponownie włączył dopiero jak temperatura opadnie i pracował w sposób ciągły bez wyłączania się po 20 sekundach. Jak to zrobić? W czym jest problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 11.12.2013 01:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 kocioł moduluje do 5,5kW, więc to trochę dziwne. Funkcję AUTO masz włączoną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartolomeo_ 11.12.2013 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Chodzi o "wybór trybu opóźnienia zapłonu ogrzewania"? Najpierw zmieniłem z automatycznego na ręczny i potem z 3 na 7 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.12.2013 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Nowy kocioł + grzejniki aluminiowe (6-10 grzejników z głowicami termostatycznymi). Działa dobrze gdy rusza rano z ogrzewaniem. Jednak gdy temperatura podskoczy w pokojach (ale jeszcze za niska aby głowice odcięły dopływ) kocioł zaczyna taktować. Włącza się co trzy minuty, popracuje 20 sekund i to samo w kółko. Poodkręcałem wszystkie głowice termostatyczne na max (gdyby to głowice blokowały) – nic nie dało. Podwyższenie temperatury na kotle do np. 55 wydłuża czas pracy kotła, ale później też wpada w taktowanie. Ustawiłem ręczne opóźnienie zapłonu z 3 na 7 minut (maksymalne ustawienie) i teraz taktuje co 7 minut a nie 3 i tylko taki z tego pożytek. Chciałbym aby kocioł podgrzewał wodę do osiągnięcia danej temperatury, a potem wyłączył się i ponownie włączył dopiero jak temperatura opadnie i pracował w sposób ciągły bez wyłączania się po 20 sekundach. Jak to zrobić? W czym jest problem? na jakim biegu jest pompa obiegowa ...? jak dla mnie to za wolno krąży woda w układzie ... może filtr zasyfiony ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 11.12.2013 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Nie piszesz jak sterujesz ogrzewaniem?Jest główny termostat, czy też tylko piec, grzejniki i głowice termostatyczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartolomeo_ 11.12.2013 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 na jakim biegu jest pompa obiegowa ...? jak dla mnie to za wolno krąży woda w układzie ... może filtr zasyfiony ... biegu? kocioł ma wbudowaną pompę i ustawienie fabryczny lub automatyczne Nie piszesz jak sterujesz ogrzewaniem? Jest główny termostat, czy też tylko piec, grzejniki i głowice termostatyczne? Mam komputerek Euro-termostat, ale na razie jest tak ustawiony aby nie przeszkadzał w pracy kotła. Teraz pracuje kocioł + grzejniki z głowicami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.12.2013 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 biegu? kocioł ma wbudowaną pompę i ustawienie fabryczny lub automatyczne nooo... jak ma ustawienia automatyczne to czekaj aż się sam naprawi i wyreguluje ... ( sorki..., tak mi się wyrwało ...) skoro cały czas taktuje to znaczy że nie ma co z ciepłem robić... grzejniki przy takich "pykaniach" to całe gorące są czy tylko na górze ...? powrót z instalacji ciepły, czy chłodny ...? czy kocioł działa w trybie automatycznym ( zewnętrzna sonda...) ...? pytania może i banalne ale dzięki odpowiedziom na nie będzie bardziej przejrzysty obraz i łatwiej będzie coś doradzić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 11.12.2013 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Włącz główny termostat. Bo inaczej kocioł będzie usiłował utrzymywać zadaną temperaturę wody co przy rozgrzanych grzejnikach skutkuje właśnie taktowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasje 11.12.2013 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 co mogą oznaczać w połowie gorące grzejniki w tej sytuacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartolomeo_ 13.12.2013 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 @jasiek71 - grzejniki u góry gorące na dole trochę chłodniejsze, ale nie zimne- powrót chłodniejszy, różnica jest wyczuwalna- nie ma zewnętrznej sondy @orko w tym modelu chyba nie można wyłączyć, w menu nie widzę takiej opcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 13.12.2013 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Miałem na myśli zewnętrzny termostat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek555 15.12.2013 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 witamposiadam kocioł class b premium z zasobinikiem 40 l, zasila bezpośrednio podłogówkę- 1100 m rury; początkowo po ustawieniu przez serwis miałem podobny problem z taktowaniem. Po sezonie prób otrzymałem jakąś równowagę pomiędzy jak najdłuższą pracą kotła na min, a taktowaniem; ograniczyłem moc użyt grzania - parametr chyba 220do 30 proc, opóźnienie zapłonu-manualnie i 0, powolne zapalanie na 45 proc. kocioł sterowany jest poprzez krzywą grzewczą i wewnętrzny modulowany termostat aristona; krzywa dobrana doświadczalnie- przy temp na zewn 0, temp wody w c.o. 30 st, trochę za dużo, ale jest termostat wewnętzny, aby wyłączył płomień, pompa co włączona non stop. oczywiście dla utrzymania temp wew. następują zapłony, ale kocioł pracuje nie kilka sekund,a kilka minut, potem kwadrans (choć to wygląda różnie) spokoju i znowu włącza się płomień na kilka minut.pozdrawiampozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartolomeo_ 15.12.2013 15:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Maciek dzięki za porady. Przetestuję te ustawienia. Ustawienie zapłonu zmieniałem wcześniej na manualne i 0, ale wtedy taktował od razu czyli włączał się i wyłączał, od razu włączał się i wyłączał i tak w kółko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek555 15.12.2013 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 trochę cierpliwości, zgadza się, że na 0 załącza od razu; ale po upływie czasu coraz rzadziej, gdyż woda osiągnie zadaną temp; dobrze jednak jak jest czujnik zewnętrzny i clima manager Aristona lub modulowany termostat; a co ustawiłeś na 421(chyba dobrze pamiętam?)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartolomeo_ 15.12.2013 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 421 - w tej części nic nie zmieniałem, ustawienie jest domyślnie 1 czyli termostat On/Offpisałeś wcześniej "moc użyt grzania - parametr chyba 220do 30 proc" 220 to jest powolne zapalanienie znalazłem tej mocy użytkowej grzania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek555 16.12.2013 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 witamparametr ograniczający uzyt moc orzewania to 231-przepraszam za błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartolomeo_ 28.12.2013 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Mam pytanie mówi się, że taktowanie jest niedobre bo wpływa na większe zużycie gazu i elementów kotła. Zastanawia mnie jednak jedna rzecz, w kotle mam przepływowy podgrzewacz wody użytkowej i jeśli odkręcam ciepłą wodę to kocioł się odpala. Często odkręca się kran z ciepłą wodą a więc kocioł często się odpala. Czy inne elementy kotła biorą udział w ogrzewaniu wody użytkowej czy te same co przy podgrzewaniu CO? Jeśli te same to częste używanie ciepłej wody podobne jest do taktowania pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts