Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taktowanie kocioł kondensacyjny Ariston Clas Premium Evo System 24 FF

Bartolomeo_

Recommended Posts

Nowy kocioł + grzejniki aluminiowe (6-10 grzejników z głowicami termostatycznymi). Działa dobrze gdy rusza rano z ogrzewaniem. Jednak gdy temperatura podskoczy w pokojach (ale jeszcze za niska aby głowice odcięły dopływ) kocioł zaczyna taktować. Włącza się co trzy minuty, popracuje 20 sekund i to samo w kółko.

Poodkręcałem wszystkie głowice termostatyczne na max (gdyby to głowice blokowały) – nic nie dało.

Podwyższenie temperatury na kotle do np. 55 wydłuża czas pracy kotła, ale później też wpada w taktowanie.

Ustawiłem ręczne opóźnienie zapłonu z 3 na 7 minut (maksymalne ustawienie) i teraz taktuje co 7 minut a nie 3 i tylko taki z tego pożytek.

Chciałbym aby kocioł podgrzewał wodę do osiągnięcia danej temperatury, a potem wyłączył się i ponownie włączył dopiero jak temperatura opadnie i pracował w sposób ciągły bez wyłączania się po 20 sekundach. Jak to zrobić? W czym jest problem?

Nowy kocioł + grzejniki aluminiowe (6-10 grzejników z głowicami termostatycznymi). Działa dobrze gdy rusza rano z ogrzewaniem. Jednak gdy temperatura podskoczy w pokojach (ale jeszcze za niska aby głowice odcięły dopływ) kocioł zaczyna taktować. Włącza się co trzy minuty, popracuje 20 sekund i to samo w kółko.

Poodkręcałem wszystkie głowice termostatyczne na max (gdyby to głowice blokowały) – nic nie dało.

Podwyższenie temperatury na kotle do np. 55 wydłuża czas pracy kotła, ale później też wpada w taktowanie.

Ustawiłem ręczne opóźnienie zapłonu z 3 na 7 minut (maksymalne ustawienie) i teraz taktuje co 7 minut a nie 3 i tylko taki z tego pożytek.

Chciałbym aby kocioł podgrzewał wodę do osiągnięcia danej temperatury, a potem wyłączył się i ponownie włączył dopiero jak temperatura opadnie i pracował w sposób ciągły bez wyłączania się po 20 sekundach. Jak to zrobić? W czym jest problem?

na jakim biegu jest pompa obiegowa ...?

jak dla mnie to za wolno krąży woda w układzie ...:yes:

może filtr zasyfiony ...:D

na jakim biegu jest pompa obiegowa ...?

jak dla mnie to za wolno krąży woda w układzie ...:yes:

może filtr zasyfiony ...:D

biegu? kocioł ma wbudowaną pompę i ustawienie fabryczny lub automatyczne

Nie piszesz jak sterujesz ogrzewaniem?

Jest główny termostat, czy też tylko piec, grzejniki i głowice termostatyczne?

Mam komputerek Euro-termostat, ale na razie jest tak ustawiony aby nie przeszkadzał w pracy kotła.

Teraz pracuje kocioł + grzejniki z głowicami.

biegu? kocioł ma wbudowaną pompę i ustawienie fabryczny lub automatyczne

nooo... jak ma ustawienia automatyczne to czekaj aż się sam naprawi i wyreguluje ...:D

( sorki..., tak mi się wyrwało ...:D)

skoro cały czas taktuje to znaczy że nie ma co z ciepłem robić...

grzejniki przy takich "pykaniach" to całe gorące są czy tylko na górze ...?

powrót z instalacji ciepły, czy chłodny ...?

czy kocioł działa w trybie automatycznym ( zewnętrzna sonda...) ...?

pytania może i banalne ale dzięki odpowiedziom na nie będzie bardziej przejrzysty obraz i łatwiej będzie coś doradzić ...:yes:

witam

posiadam kocioł class b premium z zasobinikiem 40 l, zasila bezpośrednio podłogówkę- 1100 m rury; początkowo po ustawieniu przez serwis miałem podobny problem z taktowaniem. Po sezonie prób otrzymałem jakąś równowagę pomiędzy jak najdłuższą pracą kotła na min, a taktowaniem; ograniczyłem moc użyt grzania - parametr chyba 220do 30 proc, opóźnienie zapłonu-manualnie i 0, powolne zapalanie na 45 proc. kocioł sterowany jest poprzez krzywą grzewczą i wewnętrzny modulowany termostat aristona; krzywa dobrana doświadczalnie- przy temp na zewn 0, temp wody w c.o. 30 st, trochę za dużo, ale jest termostat wewnętzny, aby wyłączył płomień, pompa co włączona non stop. oczywiście dla utrzymania temp wew. następują zapłony, ale kocioł pracuje nie kilka sekund,a kilka minut, potem kwadrans (choć to wygląda różnie) spokoju i znowu włącza się płomień na kilka minut.

pozdrawiam

pozdrawiam

• 2 weeks później...
Mam pytanie mówi się, że taktowanie jest niedobre bo wpływa na większe zużycie gazu i elementów kotła. Zastanawia mnie jednak jedna rzecz, w kotle mam przepływowy podgrzewacz wody użytkowej i jeśli odkręcam ciepłą wodę to kocioł się odpala. Często odkręca się kran z ciepłą wodą a więc kocioł często się odpala. Czy inne elementy kotła biorą udział w ogrzewaniu wody użytkowej czy te same co przy podgrzewaniu CO? Jeśli te same to częste używanie ciepłej wody podobne jest do taktowania pieca.