Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ekonomiczne spalanie gazu

bagirek

Recommended Posts

Dzień dobry,

chcielibyśmy się dowiedzieć jak ogrzewać dom gazem najekonomiczniej.

Tzn, czy lepiej jest odkręcić wszystkie kaloryfery maksymalnie i regulować temperaturę piecem (tj. pokrętłem na nim)?

Lub piec ustawić raz i zostawić, a regulować temperatury osobno na samych kaloryferach?

Albo połączenie obu - ustawić na piecach proporcje które pomieszczenia w domu mają się ogólnie bardziej grzać, a które mniej (na stałe niektóre kaloryfery odkręcić maksymalnie, a niektóre np. na połowę) i regulować cały dom piecem?

Z góry dzięki za pomoc :)

Edytowane przez bagirek

• 2 years później...
Dzień dobry,

chcielibyśmy się dowiedzieć jak ogrzewać dom gazem najekonomiczniej.

Tzn, czy lepiej jest odkręcić wszystkie kaloryfery maksymalnie i regulować temperaturę piecem (tj. pokrętłem na nim)?

Lub piec ustawić raz i zostawić, a regulować temperatury osobno na samych kaloryferach?

Albo połączenie obu - ustawić na piecach proporcje które pomieszczenia w domu mają się ogólnie bardziej grzać, a które mniej (na stałe niektóre kaloryfery odkręcić maksymalnie, a niektóre np. na połowę) i regulować cały dom piecem?

Z góry dzięki za pomoc :)

WITAM

Ekonomiczne spalanie gazu w moim przypadku to takie ustawienia kotła zeby nie taktował czyli chodził jak najdłużej z zapalonym palnikiem

moje ustawienia to takie modulacja jest ustawiona zablokowana w jak najnizej zeby kocioł nie umiał nagrzac a w domu było ciepło przy załączonej pompie na 2 czy 3 biegu bo na pierwszym sie szybko nagrzewał i taktował

Histereza tak ustawiona żeby troszkę czasu upłynęło do ponownego zapalania

Mam piec junkers smart budynek 160 całkowita 140 uzytkowa przy -10 na dworze w dzien i -14 w nocy spalanie 10 m3 gazu 2 pomieszczenia nie ogrzewam ok 25 m tam temperatura 18 a w domu 22,5 cały czas budynek porotherm 25 styropian 20 lepszy dach 30 dobra wełna i pełne deskowanie

piec 22kw moc od 7 do 22 kw wystarczł by 14 kw rozchodzi sie o modulacje od 3,5 kw nie tak jak mam od 7kw

Sterowanie pogodowe orginalne rw 120 czujnik na zew domu wpływ na pomieszczenia 100 procent max temp zasilania 53 stopnie temp projektowa 50

niewiem czy sterownik jest potrzebny orginalny byc moze ze zwykły by starczył na kotle jest możliwość wpięcia zwykłego i ustwienia temperatury mocy jaka jest potrzbna

Przy orginalnym sterowaniu pompa co chodzi non stop jak jest ustawiona na sterowniku minimalna temperatura zew przerobiłem to zmiana wtyków pomy jest rysunek w instrukcji tylko histereza moze wyłaczyc ją jak nie spadnie temp wody w zadanym czasie to zablokuje piec wiec ja tzreba tak ustawic zeby piec w tym czasie sie załaczył czyli restart i opcja 3c ja mam na 15 stopni czyli jak woda na 50 to palnik 35 stopni sie załaczy jak nie spadnie to pompa sie wyłaczy i piec stoi do zejscia do tej temp zmiejszyc histereze wtedy