Zbyszko125 10.12.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Jak w temacie. Mam instalację CO dość "sporą" ok 300m2 ( 120 m2 mieszkanie 180m2 warsztat) Niektórzy mogą stwierdzić sądząc po rysunku że ta instalacja jest źle zrobiona, możliwe- ale działa ( od 10 lat) Jest to moja pierwsza instalacja jaką zrobiłem, uczyłem się na niej. Ostatnio sporo się "krzyczy" o temperaturze powrotu czyli nie mniej jak 45-50 stopni u mnie oscyluje na granicy 38-40 stopni na piecu mam ok 50-55 stopni. Często gdy nie ma dużych mrozów nawet poniżej 50. Właśnie pomyślałem czy wstawić zaworu 3D aby podnieść temperaturę na powrocie. Od razu wyjaśniam kwestię naczynia wyrównawczego, jest podłączone od jednej z "nitek" biegnącej do grzejnika. Układ otwarty. Zagotowanie wody niemożliwe ( chyba że się pomylę i na sterowniku ustawię 100 stopni ale to też niemożliwe bo sterownik nie da się tak ustawić). Kocioł Moderator 35KW z podajnikiem paliwa ( zrębki drzewne- najtańsze paliwo dla mnie ) Jakiś pomysł jak wstawić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 11.12.2013 00:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 twoja temperatura powrotu jest OK, zresztą sam możesz sprawdzić - jak nie masz mokro pod kotłem to jest OK. do podnoszenia temp. powrotu stosuje się na ogół 4D nie 3D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszko125 11.12.2013 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Fakt mam sucho pod kotłem. Czyli ten krzyk o 50stopni na powrocie to tak troche na wyrost Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 11.12.2013 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Fakt mam sucho pod kotłem. Czyli ten krzyk o 50stopni na powrocie to tak troche na wyrost nie wiem gdzie i kto tak krzyczy. To ile wtedy na zasilaniu? 75stC? już nie projektuje sie tak instalacji - nawet pod ekogrochy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts