Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba do Pompiarzy w temacie wyboru pompy!

szycha91

Recommended Posts

Witam,

Panie i Panowie,

Przywiało mnie do tematu pompy ciepła. W tym temacie nawet nie jestem zielony, tylko raczej bezbarwny. Na wiosnę ruszam z budową domu parterowego - 80metrów kwadratowych (max 85metrów).

Dach dwuspadowy, ściany styropian 15cm, podłoga 20cm styropianu i strop 30cm wełny.

Planowałem ogrzewanie elektryczne podłogowe + kominek z DGP ( powód prosty - już tej zimy nie było prądu 3 razy po kilkanaście godzin).

Dostałem wycenę na podłogówke z dwóch firm : kable plus termostaty około 9-10tysięcy. Kominek z DGP liczę około 6-7 tysięcy. Wychodzi minimum 15 a max 17tysięcy. Szczerze mówiąc wolałbym dopłacić z 5-6 tysięcy , żeby mieć pompę ciepła. Co proponujecie ?

Tylko bardzo proszę o brak wpisów typu ' poczytaj temat ' itd. Od miesiąca śpię po 5-6godzin głowiąc się nad tym ogrzewaniem. Bo gdyby to był dom 130metrów2 to wziąłbym pellet czy ekogroszek i po problemie. Bardzo proszę o propozycje, ja wtedy wczytam się w tematy o konkretnych pompach i coś zrozumiem.

Liczę na podpowiedzi,

Pozdrawiam

Szycha91

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej,

Do takiego domku chyba poszedłbym w pompę powietrze - powietrze - będzie najtańsza i na pewno sobie poradzi. Powietrze - woda małej mocy też by się pewnie znalazło jeżeli zależy ci na ogrzewaniu podłogowym.

Przeczytaj sobie artykuł - może coś się rozjaśni. http://www.blog.karbon.com.pl/wentylacja/pompa-ciepla-powietrze-powietrze-vs-powietrze-woda/

Co do gruntowych to musiałby się wypowiedzieć ktoś bardziej obeznany w temacie, ale cenowo wyjdzie chyba najdrożej i przy takiej powierzchni do ogrzania pewnie długo by się zwracała.

Pozdrawiam

Co proponujecie ?

Weź pod uwagę, że oprócz ogrzewania będziesz potrzebował cwu, które też trzeba grzać. Kominek, podłogówka, czy pompa powietrze-powietrze Ci tego nie załatwią, a grzałka to pomysł taki sobie. Czasu jeszcze masz dosyć sporo, więc zorientuj się w temacie i poszukaj pompy gruntowej w okolicach 5kW. Kolektor będzie mały, a więc i tani, pc jak dobrze poszukasz i nie będziesz się spieszył, to też tanio kupisz. Niestety budowa to coś takiego, na czym warto się poznać, żeby nie robić głupich błędów, bo nikt poza Tobą nie podejmie za Ciebie decyzji.

Bo gdyby to był dom 130metrów2 to wziąłbym pellet czy ekogroszek i po problemie.

To by byl dopiero poczatek problemow.

Niestety musisz poswiecic troszke czasu na lizniecie tamatu. W tak malym domu nie mozesz miec duzego zapotrzebowania na cieplo (chyba ze jestesci cala rodzina milossnikami dlugich goracych kapieli w wannie).

Ja bym zaczal od nieduzych mocy pomp powietrze-woda. Najbardziej efektywne sa pompy gruntowe (solanka-woda). Natepne to ogrzewanie wodne pedone kotlem z grzalka elektryczna (z perspektywa poniejszego montazu pompu powietrze-woda). Pozniej w kolejce kable grzejne. Tez Cie to finansowo nie zabije, ale na CO+CWU pojdzie minimum 3x wiecej kasy na oplaty za prad niz przy pompie. Pompy powietrze-powietrze bym sobie darowal. Oczywiscie IMHO.

Policz, przekalkuluj i cos wybierz. Bez panicznego pospiechu.

Opini bedzie tu wiele i w wiekszosc diametralnie roznych. ;)

• 3 weeks później...

Tak jak kolega. Dopiero zaczynam się interesować tematem i szperam na forum tu i ówdzie.]

Ja będę miał domek 120m, dokładnie: http://www.horyzont.com/projekty/255-tymek-wersja-a-z-pojedynczym-garazem.html#rzuty!

zrezygnowałem z balkonu i podniosłem jeszcze o 2 bloczki ściankę kolankową. I szczerze mówiąc na izolacje domu nie mam zamiaru zbytnio oszczędzać oczywiście nie będę też przesadzał.

Zacząłem się poważnie zastanawiać nad PC. Nie wiem tylko na jakie parametry konkretnie zwracać uwagę aby moja ewentualna pompa zaopatrzyła mój przyszły dom w wystarczającą ilość ciepła na zimę.

Duże gro ludzi pisze, że dogrzewa swoje domy tez kominkiem. ciekaw jestem czy jest możliwość zakupu pompy (za w miarę niewielkie pieniądze) która dała by rade bez większych problemów zaspokoić potrzeby domu. Jesteście w stanie coś konkretnego polecić?

On ma na www w opisie 131m2 uzytkowej bez podnoszenia scianki kolankowej. Jak Ci wychodzi 120m (jak rozumiem kwadratowych)?

BTW:

Tam jest taka sekcja "Koszty budowy". To co tam wpisali to klasyka literatury s-f. Mam nadzieje, ze zdajesz sobie z tego sprawe. :)

Planowałem ogrzewanie elektryczne podłogowe + kominek z DGP ( powód prosty - już tej zimy nie było prądu 3 razy po kilkanaście godzin).

Dostałem wycenę na podłogówke z dwóch firm : kable plus termostaty około 9-10tysięcy. Kominek z DGP liczę około 6-7 tysięcy. Wychodzi minimum 15 a max 17tysięcy. Szczerze mówiąc wolałbym dopłacić z 5-6 tysięcy , żeby mieć pompę ciepła. Co proponujecie ?

Nie wiem, może źle zrozumiałem Twoją wypowiedź.

Czym różni się grzanie prądem od grzania pompą kiedy nie ma prądu?

Z wypowiedzi wynika, że w przypadku zakupu pompy rezygnujesz z kominka.

Według cen z allegro, musisz zrezygnować z kominka, by zmieścić się w planowanym budżecie na pompę.

Buduję większy dom niż 130 m2 i idę po całości z kablami grzejnymi. Pompy, piece czy kotły tudzież kominek (kominy) nie interesują mnie.

IMO Twój mały domek byłby jeszcze lepszy pod takie rozwiązanie pod warunkiem że nie dasz się namówić na lichą izolację.

Poczytaj wątek "Grzejący prądem wystąp (do około 900 strony jest dość merytorycznie) " lub " Kompletny system grzewczy do 15 tyś "

ja mam o tyle dobrze, że działkę mam swoja więc koszty działki odchodzą. Doprowadzona woda i prąd jest :)

z drugiej strony buduję wyłącznie swoimi rękami i czasem ktoś pomoże z rodziny tak że koszty trochę się zmniejszą.

Wiem, że niektóre pompy mają dodatkową grzałkę aby dogrzewać w chłodniejsze dni. Czy jeżeli pompa będzie miała większą moc to jest możliwość aby grzałka nie musiała być używana? po drugie czy wtedy będzie to tańsze w eksploatacji?

Wracając do pytania.

Macie jakieś pomysły na jaką pompę mogę zwrócić uwagę.