Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba do Pompiarzy w temacie wyboru pompy!

szycha91

Recommended Posts

Wiem, że niektóre pompy mają dodatkową grzałkę aby dogrzewać w chłodniejsze dni. Czy jeżeli pompa będzie miała większą moc to jest możliwość aby grzałka nie musiała być używana? po drugie czy wtedy będzie to tańsze w eksploatacji?

Większa moc nie tylko będzie oznaczała, że pompa nie będzie musiała używać grzałki ale również to, że będzie mogła pracować (po odpowiednim wysterowaniu) w przeważającej części doby w godzinach taniego prądu a to oznacza, że będzie dużo tańsza w eksploatacji (np. mój zysk z kosztu prądu zużytego przez PCi rozliczony w G12w względem G11 może wynieść w sezonie grzewczym nawet 300-600 zł. Po zakończeniu tego sezonu podam dokładny wynik) Wiekszej mocy PCi to tylko troszeczkę wyższy koszt rzędu 1-3 tys. zł PS. Lepiej wybrać wiekszą PCi bez grzałki niż mniejszą z grzałką :rolleyes:

Wracając do pytania.

Macie jakieś pomysły na jaką pompę mogę zwrócić uwagę.

Uwaga, zaraz się zacznie "atak" forum. Takie pytaie to czerwona płachta na byka.:p

Edytowane przez rafikW

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Same konkrety .

Troszkę większa ,później załączy grzałki.

A ciekawe dla jakiej temperatury dobrana została cała instalacja.

Instalację projektuje się na -20C .

Zawsze można dobrać PC na -25 albo i -30 C tyko w jakim celu

Oczywiście klient może sobie zażyczyć jego kasa.

Tak naprawdę to grzałka załączająca się przy -8 C -10 C .Będzie pracowała tydzień .Oczywiście nie w sposób ciągły. To kwestia mocy grzałki.

Warto przekalkulować.

z drugiej strony buduję wyłącznie swoimi rękami...Macie jakieś pomysły na jaką pompę mogę zwrócić uwagę.

Nie spiesz się i poczytaj forum, może zainteresuje Cię wątek "pompa ciepła tymi ręcami". Oszacuj ozc, to będziesz wiedział czego mniej więcej potrzebujesz. Wybierz pompę prostą, bez bajerów, ale na markowych komponentach chłodniczych (sprężarka Copeland, wymienniki płytowe i osprzęt chłodniczy jakiejś znanej firmy).

Troszkę większa ,później załączy grzałki....Warto przekalkulować.

Albo wybrać pompę bez grzałek. Wtedy sprawa jest czysta i nie ma problemu ;-)

Przepraszam ale zabieracie sie do tego od dupy strony. Najpierw policz zapotrzebowanie domu na ciepło. Potem zobacz czy niewielkim kosztem możesz je obniżyć. Potem zobacz o co się bijesz. Bo moze sie okazać że koszt ogrzewania tego domu czystym pradem wyniesie 1500 zł a PC 750 zł za rok. I tak kosztem 15.000 zł zawalczysz o 750 zł rocznie by już po 20 latach cieszyć się oszczędnością.

Jak nie umiesz tego policzyć to zleć to komuś kumatemu - to będzie najlepiej zainwestowane 500 zł budowie.

Bo moze sie okazać że koszt ogrzewania tego domu czystym pradem wyniesie 1500 zł a PC 750 zł za rok. I tak kosztem 15.000 zł zawalczysz o 750 zł rocznie by już po 20 latach cieszyć się oszczędnością.

Tajemnica dla mnie jest, dleczego nie bierzesz pod uwage przygotowania CWU, co w energoozczednym domu moze znacznie przewyzszyc zapotrzebowanie na cele CO, a za darmo niestety nie jest.

PS.

Przyjmowanie do obliczec SPF=2 nawet dla pompy PW jest naprawde pesymistyczne. Jak pradem ma byc 1500zl to pompa bedzie w okolicach 500 zl. :)

Edytowane przez Pyxis

Dlatego napisałem "być może" i namawiam do policzenia a nie gdybania. Łącznie z kosztami CWU które można też wyliczyć. I mając konkretne wyniki np takie że do ogrzania potrzebuje 3000 kwh a do CWU 2800 kwh/rok można zacząć rozważania na temat jakie źródło ciepła ma W TYM KONKRETNYM przypadku sens. Oczywiście porównanie powinno obejmować koszt inwestycji + 20 lat eksploatacji instalacji. Jeśli budowa jest z kredytu to do kosztu inwestycji należy doliczyć odsetki za liczony okres. Dopiero porównanie tych kwot na koniec da jednoznaczną odpowiedź. W innym przypadku jest to gdybanie i zaklinanie rzeczywistości.

Dlatego napisałem "być może" i namawiam do policzenia a nie gdybania. Łącznie z kosztami CWU które można też wyliczyć. I mając konkretne wyniki np takie że do ogrzania potrzebuje 3000 kwh a do CWU 2800 kwh/rok można zacząć rozważania.

Ale chociaz w miare realne cyferki podawaj.

Domek 150m2 dobrze docieplony to 6000kWh na CO i przy 4 osobach jakies 4000-5000kWh na CWU. Jesli domownicy preferuja wanne, to jeszcze wiecej (chyba, ze liczysz kawalera na 80m2).

Delikatnie ręce mi opadły. To był PRZYKŁAD. I to jak najbardziej realny dla domu 80m2 o którym jest mowa na początku tematu. Jaśniej juz nie umiem.

Realna cyfra:

Zużycie całkowite prądu (wszytko na prąd) od 1 września 2010 do 1 września 2011 roku 10444kwh, W tym na ogrzewanie 4844kwh. Reszta to CWU + prąd bytowy. Dodatkowo 3 mp drewna w kominku. Przy czym wtedy zima zaczęła się w październiku. Dom 160 m2 po podłodze, 3 dorosłe osoby + dziecko.

Delikatnie ręce mi opadły. To był PRZYKŁAD. I to jak najbardziej realny dla domu 80m2 o którym jest mowa na początku tematu. Jaśniej juz nie umiem.

Realna cyfra:

Zużycie całkowite prądu (wszytko na prąd) od 1 września 2010 do 1 września 2011 roku 10444kwh, W tym na ogrzewanie 4844kwh. Reszta to CWU + prąd bytowy. Dodatkowo 3 mp drewna w kominku. Przy czym wtedy zima zaczęła się w październiku. Dom 160 m2 po podłodze, 3 dorosłe osoby + dziecko.

Widziales projekt. Tam jest niminalnie 130m2 a gosciu jeszcze kolankowa podnosi.

Czyli realna cyfra z tymi 3 mp drewna jeszzce wyzsza od mojej z przykladu.

no i co w związku z tym? Bo nie rozumiem. Gość jest na takim etapie że może wybudować sobie wszytko: od durszlaka z 10 cm styropianu (i tam pompa lub śmieciuch będą konieczne bo inaczej pójdzie z torbami) do normalnego energooszczędnego domu który może grzać czym mu się podoba bez obawy o stan portfela zarówno na etapie inwestycji jak i rachunków. Warunek jak wyżej - siąść i policzyć różne warianty.

Realna cyfra:

PODOBA SIE MI TEN POST

cwu przemilczane i zgrabnie zamataczone w bytowym

lubię hasła po podłodze m2 -no ale wiadomo na m2 pięknie wygląda kwh

i HASŁO ROKU

dodatkowo 3 m2 drewna -taki subtelny dodatek 1,5-1,7 t drewna

zdecyduj się czym grzejesz dom drewnem czy prądem?

cwu - nie mam podlicznika to nie wiem. Na ogrzewanie mam więc podaje. Taki ze mnie spryciarz.

Kominek rozpalam bo mam taki kaprys - dlatego 3m drewna a nie 15. Dlatego nie wybudowałem tez pasywnego - kominek w moim domu musi być nie ze względów oszczędnościowych.

projekt P 160 od Lipińskich - sam sobie policz ile jest faktycznej powierzchni do grzania i podaj wynik którego się nie będziesz czepiał. Nie zapominaj o antresoli - to że nie ma tam podłogi to nie znaczy że nie jest to kubatura ogrzewana.

od durszlaka z 10 cm styropianu (i tam pompa lub śmieciuch będą konieczne bo inaczej pójdzie z torbami) do normalnego energooszczędnego domu który może grzać czym mu się podoba

Nooo, niech da 20cm styro to bedzie dom "energooszczedny", a jak zaszaleje i da 25cm koniecznie grafitowego, to bedzie "pasywniak". Wtedy hulaj-dusza i 3mp drewna. :D

widzisz są dwie szkoły. Jedna to taka że masz dziurawy garnek i zastanawisz się skąd wziąć tanią wodę do jego napełnienia. Druga to taka że mając dziurawy garnek zastanawiasz się jak go uszczelnić. Każdy może wyznawać filozofię jaką chce.

Jak dla mnie EOT.

widzisz są dwie szkoły. Jedna to taka że masz dziurawy garnek i zastanawisz się skąd wziąć tanią wodę do jego napełnienia. Druga to taka że mając dziurawy garnek zastanawiasz się jak go uszczelnić. Każdy może wyznawać filozofię jaką chce.

Jak dla mnie EOT.

Dla mnie jest jedna szkola - niskie rachunki za CO. Takie chcialem miec i takie mam. Reszta to pierdzeleni jest. :)

Przepraszam ale zabieracie sie do tego od dupy strony. Najpierw policz zapotrzebowanie domu na ciepło. Potem zobacz czy niewielkim kosztem możesz je obniżyć. Potem zobacz o co się bijesz. Bo moze sie okazać że koszt ogrzewania tego domu czystym pradem wyniesie 1500 zł a PC 750 zł za rok. I tak kosztem 15.000 zł zawalczysz o 750 zł rocznie by już po 20 latach cieszyć się oszczędnością.

Jak nie umiesz tego policzyć to zleć to komuś kumatemu - to będzie najlepiej zainwestowane 500 zł budowie.

wszystko ładnie i pęknie ALE... Ja tego domu jeszcze nie mam dla tego chcę sie czegoś dowiedzieć więcej.

Swoją drogą mieszkam teraz w takim starym poniemieckim domu w którym nie ma mowy o jakiej kolwiek oszczednosci - kupiłem 5 ton węgla i juz 1/3 spaliłem (a jeszcze nie ma zimy).

Dla tego abstrakcją jest dla mnie ogrzanie domu w okresie zimowym kwotą 1500 zł. na prawde DA SIĘ? :)

w sumie to jestem skłonny wrzucić tam porządny styropian.

Dla tego abstrakcją jest dla mnie ogrzanie domu w okresie zimowym kwotą 1500 zł. na prawde DA SIĘ? :)

Da się. Ja mam 200m2, więc niezbyt mały dom, a mieszczę się z ogrzewaniem (bez cwu) w okolicach 1200zł za sezon. Zerknij do arkusza ze zużyciem prądu w mojej stopce. Jeśli nie wierzysz, to zerknij na wykresy ze strony w stopce, a tam na temperaturę w domu i stan licznika (grzeję tylko w taniej taryfie, więc łatwo jest policzyć ile wyszło). Teraz jesteś na idealnym etapie, żeby dom wybudować dobrze. Pobaw się liczeniem ozc, poczytaj forum, dużo pytaj.

Edytowane przez rwxw