Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z pompą obiegową HEP PLUS firmy HALM

ek0n0m

Recommended Posts

Witam Serdecznie,

Nie wiem na dobrym forum to piszę ale zaryzykuję :) Jestem w tym zupełnie zielony więc z góry przepraszam :)

Mam problem ze swoją pompą HEP PLUS firmy HALM. Pompa mi załącza się w zależności do osiągniętej temperatury na sterowniku CS-07. Problem jest następujący.

Jak sterownik złapie temp to pompa się uruchamia i pompuje z mocą 50

Po jakimś czasie (niezależnie od temperatury) pompa przestaje pompować i na wyświetlaczu, który wskazuje moc z jaką pracuje pokazuje się 4 i woda praktycznie stoi w obiegu (grzejniki i podłoga zimna, rurki niedaleko pompy gorące, ale dalej zimne), jak w miarę szybko to zauważę i wyłączę i włączę sterownik to pompa ruszy i działa z mocą 50 ale po jakimś czasie znowu to samo. Najgorsze w tym wszystim jest to że jak tego niezauważę to rośnie mi temp. - nie idzie w CO i jak złapie temp ok. 90 st. to puszcza zawór bezpieczeństwa i zalewa mi kotłownię, potem nie pomaga resetowanie sterownika, muszę wyczyscić piec i jak spadnie temp do ok. 40 st to pompa się załącza.

Wczoraj hydraulicy byli dwa razy, za pierwszym razem powiedzieli że powietrze, odpowietrzyli i pojechali ale nie minęło 2-3 godziny to samo (nie dopilnowałem i w ostatniej chwili 80 st. - wygarniałem piec - reset nie pomagał). Przyjechali ponownie i poczuli spaleniznę stwierdzili, że pompa się spaliła - wymienili na nową. Pełen entuzjazmu myślałem, że była fabrycznie uszkodzona i teraz będzie OK. Rozpaliłem w piecu i gdzies od 18 pompa chodziła na 50 W (hydrualicy przełączyli na manual, żeby sprawdzić jak działa, na automacie pobór mocy sam spada po jakimś czasie) i około godziny 20:30 zaszedłem do kotłowni i moim oczom znowu pojawiła się cyfra 4 na wyświetlaczu na pompie :( zreesetowałem sterownik i ruszyła, wróciłem około godziny 23 znowu 4 - na noc już całkiem wyłączyłem pompę.

Boję się, że się może znowu nowa pompa spalić, instalace elektryczna jest OK - gdyby robiło się jakies zwarcie bezpieczniki by padały i sterownik teżby pewnie wariował, pompa bierze zasilanie od sterownika.

Nie chce mi się wierzyć że to wina pompy (drugi taki sam przypadek uszkodzenia fabyrcznego ?). Błagam pomóżcie, za chwile powiedzą, że to z mojej winy i będę musiał płacić za tą nową lub jeszcze kolejną.

• 3 months później...

Witam

Mam podobny problem z tym, że u mnie jest cały czas 4 i nic nie pomaga... ani odpowietrzanie, ani nowy zawór zwrotny itd. Po przełączeniu pompy pod bojler działa na centralnym pokazuje 4. Czy udało się Panu rozwiązać problem i czy może się Pan podzielić uwagami?

Pompa wydaje się być ok bo przekręciłem ją pod bojler i działa z zadaną mocą. Z tym zaworkiem racja... tak jest. Tak czy tak działało a nie działa. We wtorek ma być hydraulik który to robił niech się głowi w końcu za to wziął pieniądze. Chciałem temat rozgryźć przed nim ale chyba mi się nie uda...

• 7 months później...
Witam, czy problem sie udało rozwiązać? Posiadam dwie w.w. pompki. Niestety z obydwoma mam problem (wcześniej chodziły dobrze) pomki podczas pracy nie uzyskują mocy, na wyświetlaczu widnieje tylko 4W czasem dojdzie do 5-6. Co jakis czas słychać, że pompka przestaje działać, co zgrywa sie z dwukrotnym szybkim kliknięciem diody na pokrętle. Po dłuższej pracy mimo braku wydajności, obudowa pomp staje sie gaorąca. Bardzo proszę o pomoc.