PRO 13.05.2004 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 Czy na ścianie szczytowej, takiej ukośnej od dachu 2 spadowego nalezy wykonać wieniec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 14.05.2004 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Generalnie powinno sie go zrobić... choć to zalezy od tego jak ma się wysokość sciany szczytowej do jej długości...ja u siebie zrobiłem to tak:http://212.244.189.200/pics/18czerwca/Img_0266.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARJO 14.05.2004 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 PRO.: Miałem wiele "przebojów" ze zbrojeniem i wykonaniem ścian szytowych (również jeżli chodzi o ukośne wieńce). Jeżeli ścinana szczytowa została zaprojektowana i obliczona przez konstruktora i są tam wieńce to tak ją wykonaj nie daj się przekonywać "fachowcom" podstawą jest projekt i kropka (a wiem co mówię bo sam niestety dałem się zwieść "fachowcom") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARJO 14.05.2004 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 PRO.: Miałem wiele "przebojów" ze zbrojeniem i wykonaniem ścian szytowych (również jeżli chodzi o ukośne wieńce). Jeżeli ścinana szczytowa została zaprojektowana i obliczona przez konstruktora i są tam wieńce to tak ją wykonaj nie daj się przekonywać "fachowcom" podstawą jest projekt i kropka (a wiem co mówię bo sam niestety dałem się zwieść "fachowcom") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 14.05.2004 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Chodzi mi o taki fragment muru nad oknami, ja nie mam okien w ścianach szczytowych w związku z czym mam pełną ścianę długości około 7m i wysokości około 2.2m i zastanawiam się czy taka ściana jest na tyle stabilna że nie ma potrzeby wykonywać takiego zakończenia wieńcem.Widziałem że nie wszyscy takie wieńce robią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajzi 14.05.2004 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 maksiu! kto to murował??? mam nadzieję, że nie na zwykłej zaprawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajzi 14.05.2004 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 zazwyczaj wieniec pod murłatą robi się wtedy, gdy wysokość ścianki kolankowej jest większa od metra, ale nie zawsze, czasem można zrobić tylko rdzenie. wieniec spinający trzyma murłaty, które przenoszą obciążenia z dachu na mury. jak wysokość ściany szczytowej jest duża, wtedy robi się wieniec skośny, ale przy wysokości 2.20? przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 14.05.2004 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Jeśli ściana szczytowa, mniej więcej po środku jest od wewnątrz pod kątem prostym powiązana z porządną ścianą wewnętrzną, choćby metrowej długości, to taki wieniec nie jest potrzebny. Można zrobić wieniec łączący murłaty, albo przynajmniej kawałki takiego wieńca wychodzące z murłat pod ścianę szczytową po 2-3m. Ale jak już tutaj napisano wszystko powinno być w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARJO 14.05.2004 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Zabiorę głos jeszcze raz jako, że temat jest mi bliski (a właściwie był..) Musisz zadać sobie pytanie skąd właściwie Twój dylemat: robić wieniec czy też nie. Jeśli myślisz o oszczędnościach w kosztach to nie tędy droga... w całych kosztach domu a nawet tylko "stanu surowego" taki wieniec, choćby i na 4 ścianach szczytowych to ułamek procenta całości...Pewnie wykonawca mówi, że nie trzeba ...bo dla niego to dodatkowa praca....Powtórzę się - jeśli jest w projekcie to jest duże prawdopodobieństwo, że ktoś to zaprojektował i wykonał stosowne wyliczenia więc nie ma o czym mówić trzeba zrobić...Z całym szacunkiem dla wypowiedzi osób na forum z tak zdawkowych informacji jakie podałeś nikt nie odpowie jednoznacznie, jak należy wykonać Twoją ścianę szczytową i pamiętaj, że to Twój dom i Twoje bezpieczeństwo a ściana szczytowa to niezły "żagiel"... Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 14.05.2004 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2004 Z racji że nie chodzi o koszty to go zrobię, ale czy w wylewce kładzie się zbrojenie, w moim projekcie nie ma szczegółów wykonania ścian szczytowych i wieńca, mam w innej technologii i dlatego takie problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts