Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze okien...

Recommended Posts

Witam wszystkich

Jestem obecnie w fazie wyboru okien do mojego Kaspiana. Od dobrych kilku dni szukam informacji o oknach, ale im więcej tego czytam tym jest gorzej i sam nie wiem na co się zdecydować. Poniżej podam kilka wycen, które już otrzymałem:

1. VEKA - 5 komorowe, pakiet 2 szybowy k=5

cena brutto razem z montażem na piankę 13 700 zł

2. IGLO 5 CLASSIC - 5 komorowe, szyby: TMP 4 / 12Ar / float 4 /12Ar / TMP 4

cena brutto razem z montażem na piankę 14 800 zł

3. OKBUD okna o profilu VEKA PERFECTLINE thermo-oval, rama 5komorowa z poszerzonym skrzydłem mieszczącym pakiet szer.48mm, szyba 4/18/4/18/4 współczynnik U=0,5

cena brutto razem z montażem na piankę 16 200 zł

4. OKBUD okna o profilu VEKA Alphaline, 6-komorowym, szyba- 4/18/4/18/4 pakiet trzyszybowy szer.48mm, współczynnik U=0,5

cena brutto razem z montażem na piankę 18 500 zł

5. OKNOPLAST PLATINIUM EVOLUTION 1 - 6 komprowy profil, pakiet 2 szybowy

cena brutto razem z montażem na piankę 18 800 zł

6. OKNOPLAST PLATINIUM EVOLUTION 2 - 6 komprowy profil, pakiet 3 szybowy

cena brutto razem z montażem na piankę 21 500 zł

7. BRUEGMANN BLUEVOLUTION 82 MD - 6 komorowe, 3 szybowe

cena brutto razem z montażem na piankę 22 000 zł

8. VEKA ALPHALINE MD - 6-komorowy system o głębokości zabudowy 90 mm, 3 szybowy pakiet

cena brutto razem z montażem na piankę 27 000 zł

Jak widać rozpiętość cenowa jest dosyć duża. Bardzo proszę o porady czy warto pakować pieniądze w opcje 6 komorowe oraz zdecydować się na 2 czy 3 szyby. Zastanawiam się jeszcze nad montażem okien. Może lepiej kupić coś z niższej półki, a większą sumę przeznaczyć właśnie na montaż.

Z wyżej wymienionych opcji mnie najbardziej odpowiadają oferty 3 oraz 4 firmy OKBUD. Może ktoś zamawiał okna z tej firmy i może się wypowiedzieć na ich temat? Dodam, że w domu będzie wentylacja grawitacyjna i planuje ogrzewanie na ekogroszek.