jasiu226 11.12.2013 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Witam, mam takie pytanie. Bede budowal domek 5x7m i mój budowniczy chce wykopać rowy pod fundament na 80 cm i wlac w to beton z gruszki bez zbrojenia. prosto w ziemie. Czy przy tym metrazu to bedzie ok ? jak sie na to zapatrujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 12.12.2013 00:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Taki domek powinien miec projekt i jego należy sie trzymać. Zbrojenie ławy jest zabezpieczeniem sie przed pękaniem ławy ściany w przypadku róznego osiadania budynku. Wielkość nie ma znaczenia. Policzmy ile oszczedzasz 4 pręty fi 10 po obwodzie. 5+5+7+7=24 ==>26mb x4=104mb *0,617=~65kg stali x~3000zł/tona =195zł strzemiona ~90szt L=90cm fi6, L=81mb x 0,222=18kg *3000=54zł Montaż zbrojenia pewnie ze 100zł. masz 300zl w kieszeni lub spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondziu87r 12.12.2013 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 nawet niech to kosztuje 500zł, ale masz spokój, jak chcesz oszczędzać to kup tańsze płytki, ale konstrukcję budynku zrób solidnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 12.12.2013 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Witam, mam takie pytanie. Bede budowal domek 5x7m i mój budowniczy chce wykopać rowy pod fundament na 80 cm i wlac w to beton z gruszki bez zbrojenia. prosto w ziemie. Czy przy tym metrazu to bedzie ok ? jak sie na to zapatrujecie? 1. Z szacunku dla innych forumowiczów naucz się używać klawisza ALT. 2. Czego oczekujesz na forum ? Ogólnej aklamacji dla wyczynów twojego "budowniczego", przez ciebie akceptowanych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiu226 12.12.2013 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Dziękuję za porady. Nie oczekuje aklamacji wyczynów budowniczego tylko dobrych rad, chyba od tego jest to forum, no chyba, że się mylę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 12.12.2013 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 To posłuchaj dobrych rad i daj zbrojenie. I tyle w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 13.12.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 1. Z szacunku dla innych forumowiczów naucz się używać klawisza ALT. 2. Czego oczekujesz na forum ? Ogólnej aklamacji dla wyczynów twojego "budowniczego", przez ciebie akceptowanych ? Ciebie-piszemy z wielkiej litery......z szacunku dla innych formulowiczow:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 14.12.2013 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Ciebie-piszemy z wielkiej litery......z szacunku dla innych formulowiczow:yes: Zauważ teko że z szacunku dla innych forumowiczów należy pisać chociaż trochę coś na temat. Ty tylko zaatakowałeś innego forumowicza, zupełnie offtopic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 14.12.2013 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Zauważ teko że z szacunku dla innych forumowiczów należy pisać chociaż trochę coś na temat. Ty tylko zaatakowałeś innego forumowicza, zupełnie offtopic on ma 5postow ,jest tu nowy,nie musi wiedziec wszystkiego direct.o co chodzi na forum,Ty masz ich 4tysie,wiec wiesz o co "kaman".nie chcesz mu pomoc nie pomagaj,tez nie odpychaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maggs1 14.12.2013 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 (edytowane) Witam, mam takie pytanie. Bede budowal domek 5x7m i mój budowniczy chce wykopać rowy pod fundament na 80 cm i wlac w to beton z gruszki bez zbrojenia. prosto w ziemie. Czy przy tym metrazu to bedzie ok ? jak sie na to zapatrujecie? Witam, jest projekt? Pewnie jest, jeżeli nie ma zbrojenia w projekcie, albo w trakcie adaptacji wyszło, że nie ma konieczności zbrojenia to po co 500zł tracić, dodatkowo budowniczy pewnie z doświadczeniem w budowaniu w Twoim rejonie. Ostateczna decyzja należy do Ciebie, oczywiście za zgodą kierownika budowy. Pozdrawiam i życzę trafnych wyborów Osobiście sam zrobiłbym zbrojenie i spał spokojnie Edytowane 14 Grudnia 2013 przez maggs1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiu226 16.12.2013 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 (edytowane) Sprawa wygląda następująco. Domek jest na rodzinnym ogrodzie działkowym tzw. ROD, na których można stawiać "altany" do 35m2 po obrysie ścian bez zezwolenia i 5m wysokości. Ma to wyglądać podobnie do tego; http://img1.sprzedajemy.pl/540x405_domek-na-rod-gorzkie-pole-5609841.jpg Nie mam projektu szczegółowego jak w domach jednorodzinnych. Budynek ma mieć taki wymiar i nie więcej. Wracając do fundamentu ma to wyglądać tak jak na moim pseudo-rysunku poniżej. http://iv.pl/images/89642486776688363721.png Facet, który ma mi to budować postawił na tym ogrodzie działkowym kilka takich domków - w tym swój, tam to już jest naprawdę osiedle Co o tym myślicie? Bo może niektórzy mnie nie zrozumieli, a ja fachowcem nie jestem. P.S. Tak wygląda ten "ogród" wg google z satelity, stare fotki, teraz na płd części jest tego więcej. http://iv.pl/images/35979401253990064118.png Edytowane 16 Grudnia 2013 przez jasiu226 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkkk-kp 17.12.2013 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Nie mam projektu szczegółowego jak w domach jednorodzinnych. To tym bardziej pilnuj się tego, żeby wykonać go zgodnie ze sztuką budowlaną. I naucz się tego na pamięć : Zbrojenie ławy jest zabezpieczeniem sie przed pękaniem ławy ściany w przypadku róznego osiadania budynku. j Uprzedzę Twoje następne pytanie............ wieniec też zbroimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin.nowak.67 27.12.2013 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Tak. Zbrojenie obowiązkowo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 26.01.2014 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Nie tak dawno bo jeszce w latach 60-70 malo kto dawal zbrojenie w lawach fundametowych. Te domy do dzis stoja i z wiekszoscia z nich nic sie nie stalo a przeciez grunty sie nie zmienily.Generalnie jednak lepiej raczej dac te zbrojenie bo wiele sie nie oszczedzi a jak przyjdzie klopot tojuz tak latwo nie bedzie go mozna naprawic (a na pewno nie tak tanio) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 30.01.2014 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Rodzinny ogród działkowy i budowa czegoś co udaje domek całoroczny to mi się kojarzy z kłopotami.Jeśli nie masz możliwości uzyskania pozwolenia na budowę domu, to nie przywiązuj się do tego co zbudujesz bo może się zdarzyć, że będzie trzeba rozbierać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts