Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundament bez zbrojenia - co wy na to ?

jasiu226

Recommended Posts

Taki domek powinien miec projekt i jego należy sie trzymać.

Zbrojenie ławy jest zabezpieczeniem sie przed pękaniem ławy ściany w przypadku róznego osiadania budynku. Wielkość nie ma znaczenia.

Policzmy ile oszczedzasz 4 pręty fi 10 po obwodzie. 5+5+7+7=24 ==>26mb x4=104mb *0,617=~65kg stali x~3000zł/tona =195zł

strzemiona ~90szt L=90cm fi6, L=81mb x 0,222=18kg *3000=54zł

Montaż zbrojenia pewnie ze 100zł.

masz 300zl w kieszeni lub spokój

Witam, mam takie pytanie. Bede budowal domek 5x7m i mój budowniczy chce wykopać rowy pod fundament na 80 cm i wlac w to beton z gruszki bez zbrojenia. prosto w ziemie. Czy przy tym metrazu to bedzie ok ? jak sie na to zapatrujecie?

1. Z szacunku dla innych forumowiczów naucz się używać klawisza ALT.

2. Czego oczekujesz na forum ?

Ogólnej aklamacji dla wyczynów twojego "budowniczego", przez ciebie akceptowanych ?

Zauważ teko że z szacunku dla innych forumowiczów należy pisać chociaż trochę coś na temat.

Ty tylko zaatakowałeś innego forumowicza, zupełnie offtopic :popcorn:

on ma 5postow ,jest tu nowy,nie musi wiedziec wszystkiego direct.o co chodzi na forum,Ty masz ich 4tysie,wiec wiesz o co "kaman".nie chcesz mu pomoc nie pomagaj,tez nie odpychaj

Witam, mam takie pytanie. Bede budowal domek 5x7m i mój budowniczy chce wykopać rowy pod fundament na 80 cm i wlac w to beton z gruszki bez zbrojenia. prosto w ziemie. Czy przy tym metrazu to bedzie ok ? jak sie na to zapatrujecie?

Witam, jest projekt? Pewnie jest, jeżeli nie ma zbrojenia w projekcie, albo w trakcie adaptacji wyszło, że nie ma konieczności zbrojenia to po co 500zł tracić, dodatkowo budowniczy pewnie z doświadczeniem w budowaniu w Twoim rejonie. Ostateczna decyzja należy do Ciebie, oczywiście za zgodą kierownika budowy. Pozdrawiam i życzę trafnych wyborów :)

Osobiście sam zrobiłbym zbrojenie i spał spokojnie :)

Edytowane przez maggs1

Sprawa wygląda następująco. Domek jest na rodzinnym ogrodzie działkowym tzw. ROD, na których można stawiać "altany" do 35m2 po obrysie ścian bez zezwolenia i 5m wysokości. Ma to wyglądać podobnie do tego;

http://img1.sprzedajemy.pl/540x405_domek-na-rod-gorzkie-pole-5609841.jpg

Nie mam projektu szczegółowego jak w domach jednorodzinnych. Budynek ma mieć taki wymiar i nie więcej. Wracając do fundamentu ma to wyglądać tak jak na moim pseudo-rysunku poniżej.

http://iv.pl/images/89642486776688363721.png

Facet, który ma mi to budować postawił na tym ogrodzie działkowym kilka takich domków - w tym swój, tam to już jest naprawdę osiedle ;) Co o tym myślicie? Bo może niektórzy mnie nie zrozumieli, a ja fachowcem nie jestem.

P.S. Tak wygląda ten "ogród" wg google z satelity, stare fotki, teraz na płd części jest tego więcej.

http://iv.pl/images/35979401253990064118.png

540x405_domek-na-rod-gorzkie-pole-5609841.jpg

Edytowane przez jasiu226

Nie mam projektu szczegółowego jak w domach jednorodzinnych.

To tym bardziej pilnuj się tego, żeby wykonać go zgodnie ze sztuką budowlaną.

I naucz się tego na pamięć :) :

Zbrojenie ławy jest zabezpieczeniem sie przed pękaniem ławy ściany w przypadku róznego osiadania budynku.

j

Uprzedzę Twoje następne pytanie............ wieniec też zbroimy. :)

• 2 weeks później...
  • 5 weeks później...

Nie tak dawno bo jeszce w latach 60-70 malo kto dawal zbrojenie w lawach fundametowych. Te domy do dzis stoja i z wiekszoscia z nich nic sie nie stalo a przeciez grunty sie nie zmienily.

Generalnie jednak lepiej raczej dac te zbrojenie bo wiele sie nie oszczedzi a jak przyjdzie klopot tojuz tak latwo nie bedzie go mozna naprawic (a na pewno nie tak tanio)