lukasza 11.12.2013 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 (edytowane) Witam,czy są na forum osoby mające problemy iż fugi po położeniu są zbyt jasne? Kupiłem fugi 2 firm, Kerakoll (porcelanową) i Kreisel (zwykła). Na zakup pojechałem z próbkami płytek. Fugi niemal identycznie pasowały do koloru płytki. Po położeniu Kerakoll wyglada jak próbka w sklepie i pasuje do koloru płytki. Zaś Kreisel to dokładnie jakby wsypali do opakowania fugę o odcień jaśniszą. Czarny to niemal ciemny grafit. Grafit to już zupełnie kolor szary (jak szary Kerakoll bo obok leżą) zaś szary to prawie biały lub jakiś siwo- srebrzysty. Aaa mam tez biały kolor cementowy z Atlasa, zwykła fuga i jest biała jak należy. Sprzedawca towar mi sprzedał w kwietniu, płytki położyłam w czerwcu a fugowalem we wrześniu. Fugi stały w domu w zamkniętych opakowaniach. Sprzedawca na " dzień dobry" chciał mi wcisnąć ze klej pod płytkami nie wysechł ale sie zdziwił bo myślał ze fugowalem kilka dni po położeniu płytek. Wilgoć z posadzki czy tynków? No ale posadzki mam z 2010 a tynk z 2011. Czy majster ma takie rolki do wiadra i gąbki do fug. Ma to od lat (pewnie za 100 zł co kosztuje dużo mniej niż dobra tarcza do ciecia gresu 90cm w maszynie). Powiedzial mi ze majster na pewno przelał wody. Majster twierdzi ze po 15 latach w zawodzie ma miarę w oczach i zna instrukcje na pamięć i przy mnie wku.... zrobił 3 próbki fugi: za sucha, w sam raz, za mokra. Po wyschnięciu różniły sie ciuuuut odcieniem koloru ale tego samego, nie z próbnika koloru (oczywiście grafit był szary a szary prawie biały). Także dużo wody zmienia ciut odcień ale nie zmienia aż tak całego koloru. Gdzie problem może być? Bo miałem dać z tym tematem spokój, ale gu.... zabawa z koloryzowaniem fug i przy okazji brudzeniem dobrych fug mnie zaczyna wk.... Cóż to za fugi z Kraisla co wychodzą zupełnie inaczej niż na próbce a Atlas daje radę, o Kerakollu nie wspomnę. Cóż to za rygory nie dochowalem, mierzenia wilgoci jak przy kładzenie parkietu jest potrzebę czy co? Pisze bo może odpowiecie mi o jakiejś tajnej normie producenta z kosmosu zanim ja ściągnę do siebie producenta. To mi zaoszczedzicie czas i nerwy na shoowroming. Edytowane 11 Grudnia 2013 przez lukasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 02.09.2014 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Mam ten sam problem, z fugą tej samej firmy (Kreisel nanotech 730) Fuga rozrabiana i wykonywana zgodnie z zaleceniami producenta (precyzyjnie odmierzana ilość wody oraz fugi, dokładne podwójne mieszanie, przecieranie mocno wyciśniętą gąbką itp.) Ściany fugowane po ponad tygodniu od położenia, podłogi po kilku dniach. Na obu powierzchniach 2 różne kolory wyszły spoooro jaśniejsze niż na wzorniku. Po kilku dniach od fugowania widzę, że te na ścianie ciut ciemnieją ale wątpię żeby doszły do wzornikowego odcienia Ktoś wie o co może chodzić? Może autor tematu tu zajrzy i podzieli się informacją czy fugi po czasie samoistnie się zmieniły aż do pożądanych kolorów? Przeraża mnie wizja ich wydrapywania i kładzenia od nowa, ale szczerze to te niepasujące kolory zepsuły mi cały wygląd płytek? :bash:Swoją drogą różne fugi już sami kładliśmy, ale z takim czymś spotykam się pierwszy raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts