Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rusz pod sufit podwieszany

sewi

Recommended Posts

Mam zamiar sam zrobić sufit podwieszany domu parterowego i w pierwszej kolejności zastanawiam się, czy zrobić ruszt pojedynczy czy krzyżowy (jednopoziomowy czy dwupoziomowy). Wydaje się, że oprócz salonu i garażu można by zrobić ruszt pojedynczy, ale chętnie poznam opinie czy warto na tym oszczędzać i jak jest z nakładem pracy i trudnością każdej z opcji? Dodam sufit będzie pod wiązarami drewnianymi (rozstaw pasów dolnych co 1m), pomiędzy pasami dolnymi już mam 15cm wełny na sznurku, a poniżej na ruszcie będzie jeszcze 2 x 10cm wełny, wkładane od dołu.

Wymiary pomieszczeń:

1. pokój 3.26 x 3.50m

2. pokój 3.31 x 3.20m

3. pokój 3.36 x 3.50m

4. salon 4.60 x 6.42m

5. kuchnia 3.36 x 3.92m

6. łazienka 3.31 x 2.28m

7. łazienka 3.36 x 2.14m

8. wiatrołap 2.00 x 3.86m

9. hol 1.25 x 8.82m

10. garaż 6.0 x 6.0m

Dzięki, zrobię więc podwójny ruszt. Ponieważ będę to robił pierwszy raz, to pytanie podstawowe:

Profile są dł. 4m. Większość pomieszczeń mam dł. 3-3.5m, czyli powstałoby wiele docinek. Czy te docinki np. 0.5m potem się wykorzystuje czy traktuje jako odpad?

Mam podobną sytuację i zastosowany ruszt pojedynczy, rozstaw profili co 40 cm.Jak na razie się sprawdza -nic nie popękało.Tak krótkich docinek chyba nie ma co wykorzystywać.Chociaż jeżeli bardzo Ci zależy, to możesz zastosować łącznik wzdłużny.W tym przypadku wstawiasz je naprzemiennie.

Na podstawie materiałów ze strony knauf, wymyśliłem coś takiego:

http://img23.imageshack.us/img23/7849/tdir.png

Czyli byłby jednak w całości krzyżowy ruszt. W większości dwupoziomowy z wyjątkiem salonu, który będzie krzyżowy jednopoziomowy, bo zależy nam na tych 3cm, które zabrałby profil cd60/27. Do tego byłyby płyty G-K 1.2x2.6m. Choć jest też rozmiar dł. 2.0m, ale im większe płyty tym mniej spoin i większa sztywność. Z drugiej strony trudniej będzie manewrować większą płytą. Co o tym myślicie?

Początkowo myślałem nad rozstawami 60cm profile główne i 40cm profile nośne, jednak po analizie stron knaufa i rigipsa wydaje się, aż tak gęsto nie potrzeba. Profile będą z blachy 0,6mm.

Wygląda na to, że zarówno knauf jak i rigips odszedł od rusztu jednokierunkowego, bo nawet w materiałach nie znalazłem specyfikacji jak go zrobić i jakie są maksymalne rozstawy profili głównych i nośnych.

Edytowane przez sewi

Przepraszam, Ty chcesz sufity podwieszane osobiście montować?

na 50% chcę to z pomocnikiem robić sam. Na tym etapie jednak chcę zamówić materiały by móc odzyskać różnicę Vatu. A jeśli sam tego nie będę robić, to będę przygotowany do rozmów z wykonawcami, bo np. z jednym już rozmawiałem i on chciał dawać profile nośne co 35cm - tylko, że ja mam za materiał płacić ;)

• 1 month później...