h3atb3at 12.12.2013 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Byłem dzisiaj w sklepie zapytać o wiszący kocioł gazowy turbo(chcę taki kupić w miejsce ELKI) i sprzedawca powiedział mi: 1. Ariston, Ferroli - raczej awaryjne, często psuje się elektronika. 2. Beretta - słaby serwis w małopolsce(faktycznie nie znalazłem serwisu w Krakowie). Radiant tak samo. 3. Vaillant, Viessman, De Dietrich - drogo w zakupie, bardzo drogo w razie awarii. 4. Buderus, Wolf, ACV - zbyt drogie na to co oferują. 5. Junkers Ceraclass - najgorsze kotły na rynku. 6. Rozsądnym wyborem wg sprzedawcy jest Immergas(EOLO star), Termet, Saunier Duval(Thema Classic). 7. Kupować kocioł 2F bo różnica w cenie żadna, a kiedyś może podłącze CWU. Na chwilę obecną CWU mam na prąd(bojler). 8. Kocioł gazowy będzie podłączony przez wymiennik(mam instalację otwartą grawitacyjną z kotłem węglowym) - więc wymiennik powinienem przewymiarować o conajmniej 50% w stosunku do mocy kotła. Prawdę mówiąc to trochę mnie gość sponiewierał ilością danych i wygadany był ponad miarę. Ale czy mówił mądrze? Poproszę o pomoc, bo wiem mniej niż przed wizytą w sklepie. Niestety w chwili obcnej na kocioł mogę wydać ledwie 2 tysie z lekkim haczykiem(bo pewnie ponad tysiąc będzie kosztował montaż i reszta części, a muszę jeszcze wymiennik kupić). A może ktoś poleci jakiś kociołek turbo do średnio ocieplonego domu z prawie nowymi oknami o powierzchni 150m2(wychodzi mi że potrzebuję około 20kW)? Proste TAK/NIE mi wystarczy. Za więcej będę wdzięczny niewymownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts