Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

POMPA CIEPŁA POWIETRZNA.

trzeci sezon leci i uważam że nic lepszego na chwilę obecną na rynku nie ma.

obecnie ogrzewam tylko dół i kosztuje mnie to ok 1000PLNów na sezon zimowy (+ ok 2m3 drewna + dla przyjemności),. a nie mam ocieplonego dachu. mam ok 12cm styropianu na stropie. w domu od 22 do 25 stopni C (KTO ZABRONI BIEDNEMU BOGATO ŻYĆ !!!)

urządzenie bezobsługowe jesienią włączam a wiosną wyłączam. czysto (kontra wungiel), bezpiecznie (kontra gaz) i nie zabiera czasu.

grzeje w taniej taryfie.

Nie oszczędzać na ociepleniu 20cm minimum, pod podłogą też 20cm minimum, okna trzy szyby, pomyśleć o mostkach termicznych, ogrzewanie podłogowe niskotemperaturowe, posadzka anchydryt 7CM (gęsto rurek dać) w łazience pomyśleć dodatkowo nad ściennym ogrzewaniem + drabinka duża i śmiać siĘ Z POSIADACZY INNYCH SYSTEMÓW GRZEWCZYCH. ja po trzech sezonach tylko im przytakuje i nie wdaję się w dyskusje. nie zrozumieją.

za jakiś czas uruchomię poddasze ale myślę ( a jestem niemal pewny ) że koszt ogrzewania nie przekroczy 1300PLNów za sezon.

pozdrawiam

Artur

To teraz się pochwal i Cię inwestycja w pompę ciepła kosztowała? Bo jak może mówisz tą kwotę to czy wtedy owi posiadacze innych systemów grzewczych nie śmieją się z Ciebie?

• Odpowiedzi 868
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

POMPA CIEPŁA POWIETRZNA.

trzeci sezon leci i uważam że nic lepszego na chwilę obecną na rynku nie ma.

obecnie ogrzewam tylko dół i kosztuje mnie to ok 1000PLNów na sezon zimowy (+ ok 2m3 drewna + dla przyjemności),. a nie mam ocieplonego dachu. mam ok 12cm styropianu na stropie. w domu od 22 do 25 stopni C (KTO ZABRONI BIEDNEMU BOGATO ŻYĆ !!!)

urządzenie bezobsługowe jesienią włączam a wiosną wyłączam. czysto (kontra wungiel), bezpiecznie (kontra gaz) i nie zabiera czasu.

grzeje w taniej taryfie.

Nie oszczędzać na ociepleniu 20cm minimum, pod podłogą też 20cm minimum, okna trzy szyby, pomyśleć o mostkach termicznych, ogrzewanie podłogowe niskotemperaturowe, posadzka anchydryt 7CM (gęsto rurek dać) w łazience pomyśleć dodatkowo nad ściennym ogrzewaniem + drabinka duża i śmiać siĘ Z POSIADACZY INNYCH SYSTEMÓW GRZEWCZYCH. ja po trzech sezonach tylko im przytakuje i nie wdaję się w dyskusje. nie zrozumieją.

za jakiś czas uruchomię poddasze ale myślę ( a jestem niemal pewny ) że koszt ogrzewania nie przekroczy 1300PLNów za sezon.

pozdrawiam

Artur

Dzięki Artur za wyczerpującą odpowiedź, zaczynam się powoli skłaniać ku takiemu rozwiązaniu. Powiedz mi jeszcze proszę jaki był koszt inwestycji w taką instalację

Pozdrawiam serdecznie

• 2 weeks później...
No to pierwsza część domku gotowa. Jestem bardzo zadowolona jak wyszła:

W jadalni zostało dużo miejsca na stół.

Komkom dzieki za te zdjęcia!!!

też planuje wyspę i teraz wiem, że będzie wyglądała dobrze...

Gratuluję postępów i po cichu zazdroszczę... wygląda to naprawdę ładnie;)

Ktoś niedawno pytał o okna... ja dostałam wycenę z Drutexu za profil Energy na 15 tys...

3 szybowe profil 82mm 7 komorowe.

2 x okna 2600/2300 to są duże tarasowe dzielone na pół, przesuwne.

W kuchnio-jadalni zostało jedno duze nieotwieralne 1390/2300.

Wykuszu i reszta okien bez zmian.

Okna białe z dwóch stron.

Teraz są rabaty, także warto skorzystać.

Mam też wycenę na 3 szybowe Drutex Iglo5.

5 komorowe, profil 70mm

tańsze o 3000 zł.

Pozdrawiam

Dziś dostałem wycenę okna schuco (profil z Niemiec podobno bardzo mocny) ct70 3-szybowe kolor antracyt a w środku białe . Zmieniłem okna na taras zrobiłem 190x2350 x2 sztuki z słupkiem ruchomym zamiast przesuwnych . Wszystko wyszło mnie z montażem już 14.500zl . Bez bramy garażowej. Mam ja chce trochę zmniejszy . Bramę mi wycenili na 3000zl

Niestety nie mam żadnej wizji i planu poddasza, mamy podniesioną ściankę kolankową więc poddasze jest bardzo duże... strop nad garażem mamu drewniany i tam przestrzeń raczej nie będzie wykorzystana. Bramę garażową u nas powiększyliśmy, aby móc swobodnie wjeżdżać samochodem, cena od Wiśniowskiego to 4500 z napędem, ale jeszcze się nad tym zastanawiam...

O schodach szkoda gadać, bo ekipa nam je spier.... są wylane, ale brzydkie i nie po naszej myśli niestety, także zdecydowaliśmy, że będą odcięte i zrobimy w przyszłości drewniane... także proszę pilnować u siebie.... tu na forum ktoś wstawił zdjęcie super schodów zabiegowych, polecam poszukać

• 2 weeks później...