quzio62 23.06.2015 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Mam prośbę i apel do wszystkich budujących projekt Wiadomo że w trakcie budowy czeka na nas wiele ''zasadzek i min do rozbrojenia'' stąd też sugestia aby podzielić się uwagami i sposobami rozwiązania różnorakich problemów technicznych i nie tylko. Jakie zastosowaliśmy drzwi zewnętrzne (otwory montażowe wielkość) Jakie bramy garażowe (szer. wys) Jakie kominy - systemowe czy też inne rozwiązania. Jakie okna (firma, okucia) Sposoby ogrzewania - kominek, piece, pompy. Elektryka, instalacje co i cwu. Wymieniać można długo, chodzi mi tylko o to że dzięki wielu postom w wątku ''Szum Morza'' można się poczuć pewniej i swobodniej (mieć mniej siwych włosów) jako inwestor naszego wymarzonego domku. Pozdrowienia dla wszystkich którzy podjęli trud. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majtek 24.06.2015 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 Mam prośbę i apel do wszystkich budujących projekt Wiadomo że w trakcie budowy czeka na nas wiele ''zasadzek i min do rozbrojenia'' stąd też sugestia aby podzielić się uwagami i sposobami rozwiązania różnorakich problemów technicznych i nie tylko. 1 Jakie zastosowaliśmy drzwi zewnętrzne (otwory montażowe wielkość) 2 Jakie bramy garażowe (szer. wys) 3 Jakie kominy - systemowe czy też inne rozwiązania. 4 Jakie okna (firma, okucia) 5 Sposoby ogrzewania - kominek, piece, pompy. 6 Elektryka, instalacje co i cwu. Wymieniać można długo, chodzi mi tylko o to że dzięki wielu postom w wątku ''Szum Morza'' można się poczuć pewniej i swobodniej (mieć mniej siwych włosów) jako inwestor naszego wymarzonego domku. Pozdrowienia dla wszystkich którzy podjęli trud. 1 - zdecydowaliśmy się na drzwi drewniane (wypełnione w srodku styropianem epoksydowym) i jak narazie jestem zadowolony, słyszałem opinie od kolegi, który ma metalowe (a metal lubi bo zawodowo spawa ) i stwierdził, że drugi raz już by nie kupił, że potrafią czasem mocno się nagrać i już ciaśniej zamykają się ogólnie jest rozczarowany ale to napewno nie ma co uogulniac bo firma firmie nie równa i ktoś może być zadowolony. Napewno lepiej zamontować po tynkach jak wyschnął tak przed szpachlowaniem bo majstry w miedzy czasie potrafią mocno uszkodzić, a wilgość z tynków jest ogromna i woda się leje po nich (ja niestety zamontowałem przed ale na szczęście nic im się nie stało). 2 - wybrałem Wiśniowskiego zastanawiałem się nad Hermana , ale to chyba podobna półka jest, a wyszło taniej z 600 pln. Na pewno teraz zrobiłbym większy otwór na nie niż jest w projekcie. Nie to że nie mogę wjechać ale jak ja zrobiłem na szerokość 250 cm to ocieplając dom miałem dylemat co do grubość styropianu od obramowania drzwi (od wewnątrz) normalnie na scianach miałem 20 cm graz 15 ale tam musiałem dać twardszy do podłuch i tylko po 5 cm bo już by mi się otwór znacznie zmniejszył jakbym dał po 15 cm z każdej strony 3 - kominy mam systemowe schniedla (dobrą mają renomę) do kominka brałem 20 cm szerokości otworu narazie bez problemów jednak przy głównym kominie gdzie mam kocioł gazowy już bym się zastanowił. Mam podwójny systemowy tez schniedla kosztował dużo bo około 7000 zł odrazu wenylacyjne i teraz zrobiłbym to inaczej. wentylacyjny bym zostawił resztę wymurował z cegły a jakby się dało to kupił sam pustak systemowy i do środka wstawiłby nierdzewkę. Wyszło by to tak samo a było by na pewno taniej. 4 - okna mam z firmy Petecki i ogólnie jestem zadowolony. Profile Veka nie pamiętam nazwy modelu i 3 szyby. Na wcześniejszych stronach wrzucałem zdjęcia. całość z montażem z zakupem w ziemie (było taniej o 5%) kosztowało mnie dokładnie 11 300 zł. Dużo mam nie otwieralnych okien przez co wyszło taniej. Najdroższe było okno przesówne (około 3500 zł) i teraz nie wiem czy bym nie montował podwójnych na zawiasach. Niby wszystko ok jest, ale pewnie wyszło by taniej a nie odczułbym różnicy. Zapomniałem dachowe okna mam drewniane Fakro 3 szybowe, ale trzeba porównywać ceny bo w jednym sklepie gdzie okna zwykle mieli najtansze to te kosztowały 2500 zł (a znalazłem w innym za 1600 zł sztuka). 5 - jak ktoś ma gaz blisko to bym się nawet nie wahał tylko podpinał. Wygoda, wygoda i jeszcze raz wygoda. Wiadomo jak ktos ma tanio drewno czy wegiel bo jakos sobie zalatwia to lepiej miec taki ale nie widze go w kotlowni, ktora jest tak umieszczona w tym projekcie. Pompa ciepła hmmm nie mam to ciężo się wypowiadać dokładnie, ale wiem że koszty instalacji są duzo większe niż gazowego kotła, a wcale nie ma jakiejsc powalającej róznicy. Według różnych testów to z 20% taniej wychodzi ogrzewanie a czy zdąży się zwrócić? Mieszkam od stycznia dobrze docieplony dom, rekuperator i koszty ogrzewania z ciepla wodą 1 styczeń - 30 kwiecień około 1100 zł, natomiast ogrzewanie teraz samej wody to jakies 60 zł na miesiąc 9całych opłat wraz z abonamentem - 2 osoby + małe dziecko). Ja solarów bym nie montował bo nie widzę sensu przy takich kosztach to nie zdąży się to zwrócić. 7 miesięcy w roku będą działąc kosztuje instalacja okol 7000 zł to po 15 latach się zwróci (bo za gaz abonament i tak trzeba placic) Opłaty teraz fajnie się robi rachunek przez internet tak samo przelewy sam podaję co miesiąc stan licznika i płacę za to co zużyję. podłogówka wszedzie prócz góry i sypialni - tam mam grzejniki i osobno pilnuje temperaturę bo wiadomo ze jeden sterownik nie da rady bo inaczej ogrzewa podłogówka i długo oddaje cieplo a inaczej grzejnik (szybciej się wychłodzi). Co do kosztów ogrzewania to kominek z 3 metry drewna wciagnal, rozprowadzenie grawitacyjne nawet naje rade. Góra domu nie ogrzewana ale i tak było z 16 stopni całą zimę (wełna w dachu). Jak ktoś nie chce góry wogóle robic przez najbliższe 10 lat to lepiej docieplić po podłodze na górze dzięki temu nie będziemy dogrzewac całej kubatury domu tylko to gdzie siedzimy. Z cyrkulacji wody prawie nie korzystam bo łazienka jest zaraz obok kotłowni, ale kolega ma ciekawy patent ze jak wlacza swiatlo w lazience to zaczyna działac pompka - fajna sprawa bo dzieki temu dziala wtedy kiedy trzeba i nie wychładza wody. Na pewno każdemu polecam rekuperator. Kazdy teraz buduje cieply dom norma to juz zaczyna sie 15 cm styropianu w nowym domu, okna szczelne i przez to nie ma gdzie ta wilgoc z domu wysc. Kolega budowlaniec ma znajoma co 2 lata temu sie wprowadzila i teraz montuje rekuperator. Po rogach grzyb a w zimie sciany sie pocą że trzeba scierką z podłogi zbierac wode. Wiadomo ze kosztuje duzo i to się nigdy nie zwroci, ale chcąc mieć spokój to jest to potrzebne, chyba ze ktos bedzie codziennie otwieral okna na osciez min 10 minut (chodzi o zime) to nie bedzie problemu. Kominu jak bedziecie murowac to oczywiscie ponad szczyt dachy, wtedy nie ma problemów z ciągiem itp. Ja zrobilem kominy z klinkieru - mialem wachania polecaja pelny ale drogi jest cholernie a dziurkowany 2 razy taniej tylko jak woda sie dostanie to rosadzicn w ziemie moze, ale zaryzykowalem ale zrobilem fuge na równo z klinkierem zeby zminimalizowac nawianie wody w szczeliny. Nie wiem czy bym teraz nie zrobil ze styropianu albo z blachy tez nie ktorzy fachowcy fajnie potrafia okuc. Ogólnie nie podoba mi sie w naszym projekcie wiatrolap, ze nie jest polaczony z garazem yto chyba najwiekszy minus calego projektu. Powodzenia w wyborach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quzio62 25.06.2015 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 majtek fajnie to wszystko opisałeś o to chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michalina2 26.06.2015 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 U nas ściany parteru postawione, a oto ich koszt ( przy poszerzeniu garażu o 1,5m):bloczki beton komórkowy: 8584 złnadproża: 1160 złelementy ścienne do kominka: 1156 złzaprawa do betonu kom.: 555złrobocizna: 8835 złDo tego doszedł jeszcze cement, mieszanka piaskowo-żwirowa : kilkaset złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcz 30.06.2015 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2015 Czy mógłby ktoś z Was wstawić kosztorys do banku?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komkom1 30.06.2015 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2015 Ile musieliście zapłacić za operat szacunkowy?? 700 zł - już pobrali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komkom1 30.06.2015 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2015 Czy mógłby ktoś z Was wstawić kosztorys do banku?? Mogę ci wysłac na maila jak mi podasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz19 30.06.2015 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2015 witamrównież byłbym zainteresowany kosztorysem do banku jak ktoś by mógł przesłaćemail: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komkom1 01.07.2015 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 witam również byłbym zainteresowany kosztorysem do banku jak ktoś by mógł przesłać email: [email protected] Wysłałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komkom1 01.07.2015 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 Mogę ci wysłac na maila jak mi podasz. Wysłany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcz 01.07.2015 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2015 Wysłany Dziękuje za kosztorys:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michalina2 04.07.2015 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2015 Oto kolejne koszty: strop i wieńceStal: 1600 złTeriva: 6241 złstemple 100 sztuk ok. 2,9m : 550 złbeton: 4392 złrobocizna: 8960 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quzio62 06.07.2015 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quzio62 06.07.2015 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 (edytowane) Edytowane 6 Lipca 2015 przez quzio62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quzio62 06.07.2015 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quzio62 06.07.2015 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quzio62 06.07.2015 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quzio62 06.07.2015 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcz 06.07.2015 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 Quzio62 gratuluję postępu:) Zazdroszczę etapu prac. U mnie dopiero stan ZERO.A jak koszty tego etapu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quzio62 06.07.2015 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2015 (edytowane) Quzio62 gratuluję postępu:) Zazdroszczę etapu prac. U mnie dopiero stan ZERO. A jak koszty tego etapu?? Muszę zebrać wszystkie kwity i policzyć na razie resetuję się fizycznie i psychicznie Zalanie stropu (razem z garażem i schodami) beton 24 m³ + opóźniacz + pompa - 5650zł tyle pamiętam. Edytowane 6 Lipca 2015 przez quzio62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts