Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ze schodami na poddasze chyba niema dużego pola manewru. Po wybudowaniu kotłownia nie wygląda mi na strasznie małą, przynajmniej dopóki niema ścianki z drzwiami przy schodach. Hydraulik stwierdził, że się zmieści wszystko, szczególnie że hydrofor wstawiliśmy na zewnątrz do studni.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 868
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, mam pytanie odnośnie prądu.

Czy ktoś z was budował ten dom z na prąd budowlany??? Jeśli tak to proszę powiedzieć jak to wygląda cenowo?? Czy są opłaty stałe które niezależnie od tego czy się zużywa prąd czy nie trzeba płacić i jaka jest stawka ???

zastanawiam się teraz czy nie założyć prądu budowlanego bo mój majster powiedział mi że paliwo do agregatu wyjdzie jakieś 2000zł

Jeżeli jest możliwość mieć prąd na budowie nie z agregatu, to zawsze warto, szczególnie że jest potrzebny tez na 380.

U nas było trochę nietypowo z prądem, bo mając słup na działce, musieliśmy sami wykonać przyłącze od słupa do licznika. Więc za jednym zamachem pociągneliśmy przewód od licznika do budynku, zakopując końcówkę z gniazdkami (które rok póżniej zostały zamontowane w garażu) "po drodze" w blaszaku budowlanym.

,My mamy prąd budowlany już trzeci sezon. Nie studiowałem taryf, ale nie są to jakieś duże kwoty w stosunku do kosztów budowy.

Pozdrawiam

Mam prośbę i apel do wszystkich budujących projekt :yes:

Wiadomo że w trakcie budowy czeka na nas wiele ''zasadzek i min do rozbrojenia'' stąd też sugestia aby podzielić się uwagami i sposobami rozwiązania różnorakich problemów technicznych i nie tylko.

Jakie zastosowaliśmy drzwi zewnętrzne (otwory montażowe wielkość)

Jakie bramy garażowe (szer. wys)

Jakie kominy - systemowe czy też inne rozwiązania.

Jakie okna (firma, okucia)

Sposoby ogrzewania - kominek, piece, pompy.

Elektryka, instalacje co i cwu.

Wymieniać można długo, chodzi mi tylko o to że dzięki wielu postom w wątku ''Szum Morza'' można się poczuć pewniej i swobodniej (mieć mniej siwych włosów) jako inwestor naszego wymarzonego domku.

Pozdrowienia dla wszystkich którzy podjęli trud.

Witam.

U nas jest trochę jest nietypowo, bo

- budujemy ranczo w głuszy - lubelskie. Dostępność i ceny materiałów - temat rzeka.

- jako "warszowsioki" przeniesiemy się na stałe raczej za kilkanaście lat (o ile nowy Prezydent nie obniży radykalnie wieku emerytalnego).

Zmiany w projekcie - rezygnacja z nowojorskich okien i podniesienie ścianki kolankowej ( z tego powodu poszerzenie okapów - to jest akurat super, bo w ostatni weekend przy plus 34 na zewnątrz klima naturalna - i podwyższenie kominów. To drugie już gorzej, ale o tym ciut póżniej)

Uwagi na etapie fundamentów.

- na pewno poszerzyć o co najmniej 5 cm wykusz - nie trzeba będzie wystawiać okna poza cegłę.

- rozważyć taras z kostki lub drewna. Mogą być i płytki, ale wtedy klej a szczególnie fuga - z absolutnie górnej półki.

- jeżeli jest wiercenie studni na działce - dzisiaj zrobił bym to przed fundamentami w garażu.

Brama - wysokość ok, szerokość po dodaniu 4 cm styroduru na ocieplenie nie powala. Wzieliśmy bramę Normstahl-a z jakąś "zabudowaną sprężyną".

Okna - napewno zrobić stałe duże w wykuszu, bo do uchylenia potrzeba koszykarza. My wzieliśmy Brickman-a. Ale jeżeli ktoś chce mieć drzwi przesuwne, to trzeba zacząć od tego i pojechać po kilku wystawach żeby się pobawić w oddźwiernego, bo to wcale nie chodzi na 1 paluszek, a będzie ogromne. My wzieliśmy pakiet 3-szybowy, dlatego przesuwne ważyły by chyba ze 150 kg, i nawet handlowiec nie przekonywał, ze dziecko mi samo zamknie łatwo.

Ogrzewanie - temat-rzeka, i tu nikt nie pomoże. U nas odpadał np. ekogroszek. Wstawimy gaz z butli + podłączenie do kominka.

Kominy - chyba najczęściej systemowe. Ale jeżeli ktoś podnosi je wyżej i nie muruje tuż przed dachem - zmusić murarza, by je zaparł drewnem, bo to wygląda jak duży żagiel ponad stropem. My robiliśmy dach 10 tygodni później, i niestety szerszy komin nie wytrzymał wichury. Na szczęście spadł na kupę desek, nie uszkadzając stropu. Jak się przyjrzałem temu "systemowi", to za głowę się schwyciłem. Otwór na zbrojenie 25 mm, co po włożeniu drutu 16 przy dość gęstej zaprawie powoduje, że zbrojenie z bloczkiem jest związane tylko na fugach.

Jeszcze jedna rada praktyczna - nie ocieplać stropu przed zamknięciem podbitki, chyba że ktoś lubi kuny. Na zdjęciach wygląda na fajne zwierzątko, ale nie wiedzieć czemu lubi wełnę mineralną, chociaż na działce jest jeszcze stara szopa z mnóstwem słomy.

Jeszcze jedna uwaga praktyczna - nie da się budować nie siwiejąc. Ponoć jest zawsze przyjemniej popełniać własne błędy niż się uczyć na cudzych.

Jeżeli ktoś z tym się nie zgadza i moje uwagi mu pomogą - ciesze się.

Pozdrawiam

Mam pytanie do edi.r odnośnie podwyższenia ścianki kolankowej (u mnie ma być 3 bloczki betonu komórkowego plus murłata) o ile dłuższe krokwie zamawiać aby nie stracić na długości okapów? W projekcie (więźba) są podane z 30 cm zapasem ile do tego dołożyć aby nie stracić proporcji dachu i długości okapów.

Jeszcze jedna rada praktyczna - nie ocieplać stropu przed zamknięciem podbitki, chyba że ktoś lubi kuny. Na zdjęciach wygląda na fajne zwierzątko, ale nie wiedzieć czemu lubi wełnę mineralną, chociaż na działce jest jeszcze stara szopa z mnóstwem słomy.

Mnie majster namawia do położenia na stropie 15cm styro (10cm i 5 na zakładkę) + folia + siatka rozprężna i zalania tego betonem za jednym podejściem razem z wylewaniem wieńca.

Poddasze będzie nieużytkowe (tak mi się wydaje na ten czas)

Mnie majster namawia do położenia na stropie 15cm styro (10cm i 5 na zakładkę) + folia + siatka rozprężna i zalania tego betonem za jednym podejściem razem z wylewaniem wieńca.

Poddasze będzie nieużytkowe (tak mi się wydaje na ten czas)

Ja trochę się przejęzyczyłem, pisząc o ociepleniu - chodziło mi o ocieplenie dachu, nie stropu.

Dałem akustyczny, który jest miękki, dlatego nie chciałem go pogrubiać. Dodatkowo jeżeli schody będą lane, to trzeba sprawdzić wysokości, żeby górny stopień nie wyszedł inny od pozostałych.

Odnośnie zalewania z wieńcem lub osobno - to chyba lepiej skonsultować z kierownikiem budowy, bo on to podpisuje. Nie bardzo tylko rozumiem tego zalewania razem - na wieniec jest beton z gruszki, na styropian - z mixokreta.

Jeżeli chcemy podnosić kolanko - tym bardziej uzgodnić. Bo domurowanie czegoś po stropie oznacza wylanie później drugiego wieńca przed dachem.

Pozdrawiam

Mam pytanie do edi.r odnośnie podwyższenia ścianki kolankowej (u mnie ma być 3 bloczki betonu komórkowego plus murłata) o ile dłuższe krokwie zamawiać aby nie stracić na długości okapów? W projekcie (więźba) są podane z 30 cm zapasem ile do tego dołożyć aby nie stracić proporcji dachu i długości okapów.

Generalnie podnosząc kolanko, trzeba wydłużyć nieco dach, żeby zachować proporcję dachu do wysokości budynku i linii okien.

My podnieśliśmy chyba o ok. 40 cm, wydłużając krokwie o ok. 25 cm (czyli poszerzając podbitkę o ok. 16 cm - wyszło 120) z różnicą 2 pełnych dachówek na linii wydłużonego dachu od wykuszu do wejscia . Do długości z projektu dodałem te 25 i starczyło z zapasem na przycięcie(drewno impregnowane daje dobre ciepło w kominku. T.zn. - na razie w kozie).

Rada praktyczna odnośnie drewna - przeliczyć to z dekarzem i sprawdzić z długością dachówki, żeby górna dachówka wypadała rozsądnie.

Rada praktyczna odnośnie dachu - z kilkoma dekarzami porozmawiać o konstrukcji dachu. Bo mi większość stwierdziła, że przy dachówce i dachu typu szopa same szczęki nie wystarczą, a wydłużając dach trzeba zastosować podpórki na zewnątrz. Jak przeliczyłem wagę tej suchej gliny nad głową, to od razu się z nimi zgodziłem.

Dachówka - może być każda, byle pod nią była solidna membrana, o ile niema pełnego deskowania.

Ławy kominiarskie - są przydatne. Stopnie pojedyńcze - mogą służyć tylko jako uchwyt do podtrzymania ręką. Chodzić po tym się nie da nawet na trzeźwo.

A podnosząc kolanko - radzę jednak to uzgodnić z kierownikiem budowy, bo jak chcemy podnieść o kilka bloczków betonu komórkowego, to powinien moim zdaniem być drugi wieniec.

Mam nadzieję że pomogłem coś.

A podnosząc kolanko - radzę jednak to uzgodnić z kierownikiem budowy, bo jak chcemy podnieść o kilka bloczków betonu komórkowego, to powinien moim zdaniem być drugi wieniec.

Mam nadzieję że pomogłem coś.

Dzięki za podpowiedzi, jasne że pomogłeś.:yes: Może dodasz jakieś zdjęcia?

W projekcie jest napisane o możliwości podniesienia o dwa bloczki.Wysokość jednego bloczka BK 24 cm ''zje'' w praktyce ocieplenie i szlichta.

Edytowane przez quzio62

W projekcie jest napisane o możliwości podniesienia o dwa bloczki.Wysokość jednego bloczka BK 24 cm ''zje'' w praktyce ocieplenie i szlichta.

Chyba jestem lepszy z udzielania rad praktycznych, niż z dołączania zdjęć do postów.

Jeżeli chcesz, mogę coś wrzucić na majla.

2015-05-02 19.17.12.jpg

A jednak zdjęcie się doloudło.

Myślę, że powinno być widoczne, szczególnie jak porównasz z przekrojem budynku. Bo w planie wieniec jest chyba o 30 cm powyżej poziomu docelowej szlichty piętra i na to murłata, tu jest o jakieś 10 cm + 2 pustaki + drugi wieniec o 1 pustak. Czyli całkowite podniesienie o jakieś 2 pustaki.

jeszcze nie wiem jak dodać zdjęcia na forum a uwierzcie mam ich multum prosze o info jak je dodać. jestem na etapie surowy otwarty.

w okienku gdzie piszesz posty szukasz ikonki dodaj zdjęcie (drzewko obok taśmy filmowej).Klikasz otwiera się nowe okno w prawym dolnym rogu klikasz na basic otwiera się kolejne okno dodaj zdjęcie z komputera klikasz wybiesz plik, wybierasz fotkę ze swojego kompa dodajesz i po sprawie.

Mam nadzieję że nie zagmatwałem.:popcorn:

Kolejne koszty: za niezużyte pustaki do stropu zwrot 340 zł.

Sciany poddasza: bloczki: 2886 zł, nadproża: 80 zł, zaprawa: 125 zł, stal: 105 zł, robocizna: 2 000 zł.

Więżba: drewno: 14 000 zł bez vatu, drewnochron 20 litr.: 340 zł, podkładki i wkręty ciesielskie: 432 zł, robocizna: ok. 6 000 zł

Komin od kominka: materiały ok. 1000zł, w kotłowni nie robiliśmy komina bo będzie pompa ciepła, przez co zaoszczędziliśmy ok. 2350zł ( tylko :-( )

Izolacja fundamentów: papa Icopal: 1820zł, dysperbit 10 kg: 23zł, folia kubełkowa: 226zł, styropian: 1411zł, klej do styropianu: 65 zł, koparka do zasypania

fundamentów z zewnątrz: 300zł.

Teraz robią pokrycie, wkrótce wrzucę zdjęcia.