dorcz 12.10.2015 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Spokojnie zdążycie. Jak ekipa jest w porządku to zdążycie ze wszystkim:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komkom1 18.10.2015 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Mam pytanie do wszystkich budujących ten domek: jakie macie lub planujecie ogrzewanie? W salonie jest mało miejsca na grzejniki więc rozważamy podłogowe lub kanałowe. Macie jakiejś opinie na ten temat? Nie chcemy w salonie płytek tylko panele i nie wiemy jak one się sprawdzają na podłogówce. Ktoś coś poradzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michalina2 22.10.2015 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Uwaga dla tych co się budują- przypilnujcie murarzy żeby zrobili węgarek w oknie wykuszowym w kuchni , bo mamy ten sam problem który opisuje Wesoła na str. 2. Niestety dopiero po zamontowaniu okna spostrzegliśmy że coś jest nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wesola9 23.10.2015 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 (edytowane) Taka jest różnica pomiędzy wykuszem z węgarkiem i bez. sprawdziłem raz jeszcze w projekcie jest narysowane jak byk, tylko fachowcy nie korzystają z dokumentacji i tutaj jest problem. po za tym trzeba się zastanowić czy okna boczne mają być tylko przeszkleniami czy mają się otwierać? ponieważ wg projektu otwierane okno o szerokości 35cm to przeszklenia tam nie wiele będzie. ogólnie wykusze to potencjalne źródło problemów, chodzę po okolicy i nie raz widziałem jak wykonawcy z inwestorami dyskutują czy tak to zrobić czy tak jedni chcą dobrze inni chcą ładnie. ktoś z osób budujących ten projekt "wyrównał" wykusz i była to wg mnie dobra decyzja. pozdr Artur Edytowane 23 Października 2015 przez wesola9 był węglarek a powinno być węgarek. oj tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michalina2 23.10.2015 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Węgarek to właśnie ten wąski fragment muru do którego mocuje się małe okna boczne, dzięki któremu położysz ocieplenie na ścianie. Bez węgarka ocieplenie będzie zasłaniać szybkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Efia 23.10.2015 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 (edytowane) Ja równiez dziekuję za informację, jutro będziemy omawiać to z ekipą... bo węgarka u nas również brak:-x Edit: Nasz bob budowniczy doskonale wiedział że węgarek musi być ufffff Edytowane 24 Października 2015 przez Efia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Efia 25.10.2015 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Tesiulkowo ja również zastanawiam się czy nie zamurować tego dużego okna kuchennego do połowy, bo z jednego całkowicie zrezygnowałam... mam tak jak w tym najnowszym projekcie SzM III.... wszyscy mi doradzają bym tak zrobiła, bo od tej strony mam widok na dom sąsiadów... W kuchni chcę mieć piękną dużą wyspę i pewnie zyskałabym tym więcej miejsca. U nas w tym tygodniu będą przygotowania pod strop... mamy juz ocieplony fundament, bo poprzednia ekipa nam go trochę schrzaniła, delikatnie mówiąc... zdjęcie jest z poprzedniego tygodnia, więc trochę nieaktualne... aaa jeszcze ze zmian, to będziemy mieli 2 dość duże okna w garażu, takie z szybami przeciwwłamaniowymi i taras z tyłu domu .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wesola9 25.10.2015 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Jeszcze w temacie węgarka. Na zdjęciach Teściulkowa widzę że węgarek będzie dostawiony do ściany właściwej. otóż ja też tak miałem i po zamontowaniu okna i wykonaniu tynków łączenie pomiędzy ścianą właściwą (tak nazwę ścianę nośną )zaczęło pękać. Przestało jak powiązałem (skręciłem) te dwa elementy długimi kotwami/kołkami. Cały myk jest w tym jest taki że takie elementy jak węgarki powinny być "przewiązane" ze ścianą tak żeby cała konstrukcja tworzyła całość. Takie przewiązanie jest chyba kłopotliwe dla "fachowca" i często tego nie robią bo łatwiej jest im coś dostawić później dokleić dodatkową ściankę. Często nawet ścianki działowe tak powstają a nawet węgarki do drzwi. Aż strach pomyśleć co będzie jak trzasnę drzwiami. pozdr Artur Z. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcz 27.10.2015 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Tralalalaaaa.. dzisiaj rozrysowaliśmy podział pomieszczeń na poddaszu Chociaż do niego to jeszcze trochę czasu. Wyszły trzy pokoje (w tym jeden gigant na poziomie salonu i kuchni), schowek, wc i suszarnia. Jak macie podzielone poddasze u siebie? Witam, my planujemy na górze zrobić dwie sypialnie, łazienkę i garderobę. natomiast nad garażem na razie nie wiemy co będzie. mniej więcej będzie to tak wyglądało: A jak będzie wyglądała wasza góra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komkom1 27.10.2015 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 (edytowane) Hej, jak ktos lubi się pobawić w aranżacje, to na stronie leroy Merlin jest fajny planer http://www.leroymerlin.pl/planer3d/kazaplan.html#1/122715 Budujemy domek od podstaw, ale nie jest to trudne a fajna zabawa. Edytowane 27 Października 2015 przez komkom1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urszulka1 27.10.2015 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 :DWitam wszystkich Jestem nowa na tym forum, Jestem wlasnie takrze w trakcie budowy tego domu i odrazu chce wszystkim bardzo podziekowac za super rady ktore tutaj uzyskalam .:D:lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urszulka1 27.10.2015 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Tesiulkowo wlasnie ogladalam twoje szkice z gory ja jestem juz na poziomie stan surowy otwarty i gora jest juz umnie skonczona i jak widze twoj szkic to cheba musze cie troszke zmartwic poniewarz gora jest dluza owszem ale nie na tyle pomieszczen co ty sobie zaplanowalas :oops:my zrobilismy sobie dwa pokoje i lazienke musze przyznac sa spore tylko czeba wziasc pod uwage ze jak przyjda wylewki to sie troche zmniejsza poprzez spady;)niechce cie martwic ale moim zdaniem wyjda bardzo male klitki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcz 28.10.2015 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 :my zrobilismy sobie dwa pokoje i lazienke musze przyznac sa spore tylko czeba wziasc pod uwage ze jak przyjda wylewki to sie troche zmniejsza poprzez spady;)niechce cie martwic ale moim zdaniem wyjda bardzo male klitki Jak Wasze rozmieszczenie pokoi na górze wygląda?? Mogłabyś wrzucić schemat ich rozmieszczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcz 28.10.2015 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 A te ściany na górze u Was idą po ścianach nośnych z dołu? Nam majster mówił, że dobrze, jakby szły właśnie tak, ale to pewnie dlatego, że my tam faktycznie ściany wstawiamy, a nie regips. - duży pokój gościnny obejmuje dolny salon i kuchnie; - schowek to na dole wejśce, - nad łazienką mamy wc z suszarnią (przerywaną linią zaznaczyłam ew. ścianę, ale zobaczymy, co zdecydujemy; - dwa pokoje to praktycznie tak samo, jak te na dole Wiem, że odejdą nam powierzchnie skośne dachu z tych pokoi, ale mam nadzieję, że te dwa małe pokoje nie będą zbyt małe. Najwyżej wtedy je połączymy i zrobimy jeden Porysowałam sobie po schemacie oryginalnym, mam nadzieję, że to czytelne [ATTACH=CONFIG]335328[/ATTACH] Jeszcze nie pokazywaliśmy majstrowi naszej propozycji rozmieszczenia pomieszczeń. Także nie wiem jakie będą jego spostrzeżenia na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Gr. 28.10.2015 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 U mnie góra jest podniesiona o 2 pustaki. na górze mamy 3 pokoje i łazienkę . pokoje nawet spore- bo myslałam ,że będą mniejsze , jeszcze ich nie mierzyłam ale myśle , że najmniejszy ma jakieś 11 m.kw., no i łazienka też spora, i korytarz też wyszedł nawet spory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Efia 28.10.2015 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Hej, jak ktos lubi się pobawić w aranżacje, to na stronie leroy Merlin jest fajny planer Budujemy domek od podstaw, ale nie jest to trudne a fajna zabawa. Dzieki właśnie czegos takiego szukałam. ja jestem juz na poziomie stan surowy otwarty i gora jest juz umnie skonczona Witam serdecznie na forum, chetnie zobaczę zdjęcia waszego domku U nas od 2 dni cisza na budowie... wszystko sie przeciąga.... jakiś pech nas prześladuje, nasza ekipa została okradziona z narzędzi, majster załamany, ale organizuje nowy sprzęt i bedzie dalej działac, strop ma być przyszłym tygodniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urszulka1 28.10.2015 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Witam bardzo chetnie bym wrzucila pare zdjec ale niestety niemam pojecia jak mam to zrobic:bash:musze na meza poczekac.prosze o cierpliwosc:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urszulka1 28.10.2015 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komkom1 30.10.2015 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 (edytowane) Widzę, że większość z nas jest na podobnym etapie budowy - ścigamy się z zimą.... U nas od wtorku zacznie się montaż więźby, potem dach, w grudniu chcemy jeszcze wstawić okna, mam nadzieję że nie będzie strasznego mrozu. Na razie wrzucam kilka zdjęć ze stanu obecnego. Koszt do stanu obecnego to 75 tys. Z kosztów, które już znamy to koszt więźby 10,3 tys., okna z roletami zewnętrznymi i bramą garażową to 31,4 tys. zł. Wzięliśmy drzwi rozsuwane HST, to trochę wyszło drożej. Życzę powodzenia w budowie i niech ta zima poczeka do Bożego Narodzenia Edytowane 30 Października 2015 przez komkom1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urszulka1 31.10.2015 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Witam komkom1 widze ze jestescie na etapie gornych scian i okna,ja na gorze tez pierwsze zrobilam otwor okienny z projektu 90×130 jak umiem sobie przypomniec lecz puzniej jak pokryli dach to pokuj wyszedl naprawde spory i to okno od srodka wygladalo naprawde male i dawalo malo swiatla pomimo ze ta strona jest poludniowa,i dlatego poprosilam moich majstrow o wyciecie okna w dol to znaczy (wycieli mi otwor zeby drzwi balkonowe tam pasowaly 100×210) i musze przyznac ze naprawde lepiej to wyglada i oczywiscie jest dluzo wiecej swiatla dziennego8).ja to zrobilam z mysla ze bedzie tam kiedys pokoj mojego syna cheba ze bedzie to na strych wykozystane to spokojnie wystarczy.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts