Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 868
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W marcowym wydaniu Muratora 3/2016, polecamy artykuł dotyczący realizacji domu modelowego M141 Szum morza.

W artykule opisano etap stolarki zewnętrznej, czyli zamykanie stanu surowego.

e-wydanie -> http://murator.pl/budowa/zamykanie-stanu-surowego_2874.html

Serdecznie polecamy :)

Tesiulkowo mamy podobną wizję co do zewnętrznego wyglądu domu... masz rację, czarny kolor będzie za cięzki.... :yes:

Zrobię grafitowy bądz antracytowy dach... okna białe, podbitka dachowa też biała, drzwi wejsciowe i brama garażowa będą w kolorze dachu.... reszta jasna, co do rynien, to w ogóle nie zastanawiałam się nad nimi.... ale po Twoich zdjęciach białe biorę pod uwagę :yes:

Tesiulkowo wstawię zdjęcia na pewno, tylko że u nas budowa idze wolniejszym tempem, etapami... na ile finanse pozwolą, na pewno w tym roku nie skończymy całości... nie spieszymy się...

Wyłaz na dach będzie u nas przeszklony, tak jak u większości Szumowiczów...:bye:

Ja równiez wszystkim bardzo dziekuję za dobre rady i zdjęcia, dzięki forum mozna uniknąc niepotrzebnych problemów, takich jak np z tym węgarkiem, czy schodami :yes: itd.....

Pozdrawiam wszystkich Szumowiczów

Edytowane przez Efia

sam projekt płaciłem 2095zł

geodeta mapka sytuacyjna do celów projektowych 600

a później projektant, wspomniany pan Hanuszkiewicz 1100 adaptacja plus 1400 za zmiany w projekcie (połączenie łazienki z kotłownią jako pokój, pokój jako łazienka i wstawienie kotłowni między część mieszkalną a garaż)

sam projekt płaciłem 2095zł

geodeta mapka sytuacyjna do celów projektowych 600

a później projektant, wspomniany pan Hanuszkiewicz 1100 adaptacja plus 1400 za zmiany w projekcie (połączenie łazienki z kotłownią jako pokój, pokój jako łazienka i wstawienie kotłowni między część mieszkalną a garaż)

Dzięki raz jeszcze za namiary. Umówiłem się na spotkanie celem dogrania tematu.

Co tu tak zamarło?

Utwierdźcie mnie proszę w przekonaniu, że podjąłem słuszną decyzję odnośnie budowy Szumu Morza :bash:

Hmm, jak tu cię utwierdzić w przekonaniu, że podjąłeś słuszną decyzję, skoro oprócz założycieli forum, nikt jeszcze nie zamieszkał w swoim Szumie. My na razie jesteśmy zadowoleni z podjętej decyzji, domek wygląda bardzo ładnie. Też zrezygnowaliśmy z bocznych okienek w oknie w kuchni i myślę, że to jest dobra decyzja. Warto zwrócic uwagę, że nie wszystkie firmy robią takie duże okna uchylne. My nie zmniejszaliśmy otworu i wiele firm nam mówiło, że jest za duże żeby zrobic uchylne. Zrobiła nam firma Dako. Okno się nie otwiera tylko uchyla, klamka jest z boku. Jak to sie sprawdzi - zobaczymy w uzytkowaniu. Jest dosyć ciężkie. Teraz kończymy rozprowadzanie elektryki i hydrauliki i pomału przymierzamy się do wylewek. Plan, żeby zamieszkać w grudniu jest aktualny. Pozdrawiam Ania

Co tu tak zamarło?

Utwierdźcie mnie proszę w przekonaniu, że podjąłem słuszną decyzję odnośnie budowy Szumu Morza

Po obejrzeniu wielu projektów wybór padł na Szum Morza, najbardziej spełniał nasze wymagania i wpisywał się w działkę.Ale to wszystko kwestia indywidualna i trzeba samemu się utwierdzać w przekonaniu (my już na tym etapie nie mamy odwrotu).W starym przysłowiu że pierwszy dom buduje się dla wroga, drugi dla przyjaciela a trzeci dla siebie jest sporo racji, ale w naszych realiach ten pierwszy powinien już być w miarę trafioną inwestycją.Forum Muratora przyczynia się do tego znacząco.

W tej chwili jestem w trakcie oczekiwania na okna i drzwi.IMG_20160116_135039.jpg

Witam Wszystkich. Czy ktoś z Was budował może z betonu komórkowego za pomocą zaprawy murarskiej w piance jako spoiwa? czy taka zaprawa nadaje się w ogóle do czegoś innego niż szlifowane pustaki ceramiczne? z góry dziękuję za odpowiedź

P.S.

czy ktoś buduje w okolicach Trójmiasta ? jesteśmy z Żoną zdecydowani na ten projekt, ale nic nie zastąpi realnej wizyty. Wprawdzie Murator buduje dom modelowy gdzieś na Mazowszu i w zasadzie już jest gotowy, ale na razie nie ma informacji o terminie ewentualnego "zwiedzania"