Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 868
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

i jeszcze mam pytanie odnośnie mediów na działce. czy jak się już uzyska pozwolenie na budowę to nie trzeba mieć skrzynki??? chodzi mi o to czy skrzynkę mogę na jakimś etapie budowy zainstalować???

Nie trzeba. Można prowadzić budowę bez prądu (np. agregat - ja tak robię). Do pozwolenia na budowę wystarczą warunki techniczne wykonania przyłącza.

Witam, czy robicie ten projekt z piwnicą??? Bo ja się nad tym zastanawiam tylko nie wiem ile więcej mnie to wyjdzie

Piwnica znacznie zwiększa koszty budowy domu. Przed podjęciem decyzji związanej z budową piwnicy warto sprawdzić warunki geotechniczne gruntu. Kilku moich znajomych zdecydowało się na piwnice i w rezultacie przy opadach deszczu albo mają wodę po kostki albo muszą stosować skomplikowane systemy odprowadzania wody (dość kosztowna sprawa). W moim przypadku wykonywałem badania jakości gruntu(zwykłe badanie geotechniczne - koszt około 900 zł) i wyszło bardzo dobrze, natomiast w rezultacie dałem sobie spokój z tematem piwnicy :).

Nie trzeba. Można prowadzić budowę bez prądu (np. agregat - ja tak robię). Do pozwolenia na budowę wystarczą warunki techniczne wykonania przyłącza.

Nom. my też na agregacie postawiliśmy większość, ale jak już dach się zaczynał, zrobiliśmy przyłącze (prąd budowlany), a tymczasową skrzynkę umieściliśmy już w miejscu docelowym (na ścianie w garażu). Jak robiliśmy instalację elektryczną to elektryk podmienił skrzynkę i jest jak należy. Warto wcześniej przez fundament przeciągnąć peszel przez który można potem kabel zasilający wsunąć do domu, bez dodatkowego kopania i kucia. Z wodą podobnie, w środku w miejscu gdzie ma być licznik niech wystaje z 1 m, a reszta metrów na zewnątrz zakopana w ziemi. Dzięki temu zaoszczędziliśmy parę zł podczas wykonywania przyłącza.

Pozdr

Artur

Mam jeszcze pytanie odnośnie adaptacji projektu. Ile za to płaciliście dodatkowo???

U nas adaptacja wyszła trochę więcej bo 2 800 zł :rolleyes:, ale to dlatego, że mięliśmy pewne zmiany. Wiadomo każdy projektant inaczej się ceni, jednak nie ukrywajmy spore koszty musimy posieść przed wbiciem łopaty w ziemię

Mam jeszcze pytanie odnośnie wniosku o przyłączenie energetyczne. Chce złożyć wniosek tylko że mam problem z wnioskiem. Nie wiem jaka mam wpisać wartość mocy przyłączenia i jaką wartość napięcia znamionowej instalacji. Aaa i jeszcze z wyborem właściwego wniosku bo jest wniosek o przyłącze docelowe i wniosek o przyłączenie tymczasowe dla placu budowy. Proszę o pomoc

A jak robiliście adaptację projektu to od razu projektant projektował poddasze??? Macie też wykorzystane pomieszczenie nad garażem??

My na razie nie ruszamy poddasza, z tego co mi się kojarzy to wesoła9, robi poddasze i wykorzystuje pomieszczenie nad garażem, jako pomieszczenie strychowe z wejściem z połowy schodów

Mam jeszcze pytanie odnośnie wniosku o przyłączenie energetyczne. Chce złożyć wniosek tylko że mam problem z wnioskiem. Nie wiem jaka mam wpisać wartość mocy przyłączenia i jaką wartość napięcia znamionowej instalacji. Aaa i jeszcze z wyborem właściwego wniosku bo jest wniosek o przyłącze docelowe i wniosek o przyłączenie tymczasowe dla placu budowy. Proszę o pomoc

co do wniosku o przyłącze energetyczne to hmmm... pomógł nam je wypełnić znajomy (niestety nie pamiętam jakie wartości były tam wpisane:no:) i wypisaliśmy wniosek o przyłącze docelowe, ponieważ prąd na czas budowy będziemy ciągnąć od sąsiada, zdecydowaliśmy się w ten sposób ponieważ prąd na czas budowy jest sporo droższy

Polecam wypełnić wniosek o przyłącze docelowe (jeśli nie masz linii energetycznej w pobliżu działki to jedno i drugie to podobny termin realizacji). Jeśli przy działce jest linia napowietrzna to przyłącze budowlane zostanie wykonane zdecydowanie szybciej. Jeśli chodzi o moc przyłączeniową to na dom jednorodzinny średnio przyjmuje się 11 kW (bezpiecznik 20A). Powyżej 13 kW jest już stosowany bezpiecznik 25 A. Ja u siebie wnioskowałem o moc 14 kW. Moc wylicza się zgodnie ze wzorem stosując współczynnik jednoczesności (czyli założenie, że nie wszystkie urządzenia pracują jednocześnie). Współczynnik jednoczesności przyjmuje się zazwyczaj w granicach 0,5-0,6. Wyliczenie mocy przyłącza to zwyczajnie suma pobieranej mocy wszystkich urządzeń w domu pomnożona przez podany współczynnik. Jeśli nie masz elektrycznych podgrzewaczy wody i ogrzewania elektrycznego to moc w okolicach 11-15 kW dla domu jednorodzinnego powinna wystarczyć.

P.S. aktualnie w umowie na wykonanie przyłącza jest pododawany termin 18 miesięcy (może być szybciej ale nie musi :( )