justysia87171 12.08.2014 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 hey wesola jakies zdjęcia z domu? jakie schody macie? mam pytanko jaki macie kolor dachu i do tego jakie kolor drzwi i bramy??? my się zastanawiamy nad dachowka i mamy problem nie możemy się zdecydować a tu już czas kupic bo ekipa zamowiona:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wesola9 12.08.2014 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 nie mam aktualnego zdjęcia,drzwi i brama antracyt,dachówka nelskamp DS 5 czerń angoba chyba jakoś tak.jak zrobie zdjęcia to wstawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilu_84 14.08.2014 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 Witam mam pytanie kto buduje w/w projekt woj. Opolskie, slaskie, dolnoslaskie celem malej wizytacji zeby ocenic projekt na zywo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilu_84 07.09.2014 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Co to za cisza na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.09.2014 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 na całości prawie ogrzewanie podłogowe prócz sypialni... Dlaczego??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wesola9 08.09.2014 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Co to za cisza na forum Wszystkich pochłonęła budowa..... u nas na jak na razie razie skończyliśmy ocieplenie ścian (elewacja przesunięta na za rok), jestem w trakcie robienia tarasu:stirthepot: , został pokój dzienny, kuchnia, łazienka, podłogi i jakieś 1.000.000 innych drobnych lub mniej drobnych rzeczy:o:o ......hmm..... po wprowadzeniu jeszcze z 10lat i będzie ready. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wesola9 08.09.2014 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Dlaczego??? Ja też tak zaczynałem. Ale w moim przypadku to kolega mówił mi (do tej pory tak twierdzi:() że od podłogówki to kurz unosi się dokładnie 50 do 100cm na podłogą, i w sypialni nie powinno się z tego powodu mieć podłogówki, . Ale on sobie chociaż z tego wszystkiego to ścienne ogrzewanie zrobił w sypialni, wie nie jest chyba źle. pozdr Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.09.2014 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Moja sypialnia z grubą, włochatą wykładziną i podłogówką pod nią Po pięciu latach nie zauważyliśmy żadnych negatywnych stron. Jestem absolutnie pewien, że w każdym moim następnym domu (jeżeli miałbym się kiedyś jeszcze budować) będzie ogrzewanie podłogowe w całym domu. A kurz to chyba zapierdziela przy grzejnikach a nie przy podłogówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wesola9 08.09.2014 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Moja sypialnia z grubą, włochatą wykładziną i podłogówką pod nią Po pięciu latach nie zauważyliśmy żadnych negatywnych stron. Jestem absolutnie pewien, że w każdym moim następnym domu (jeżeli miałbym się kiedyś jeszcze budować) będzie ogrzewanie podłogowe w całym domu. A kurz to chyba zapierdziela przy grzejnikach a nie przy podłogówce Teraz już mogę stwierdzić że rodzaj materiału na podłodze nie ma wg.mnie dużego znaczenia czy będzie to płytka, czy panel czy też może wykładzina. (zaznaczam dużego, bo jakieś tam pewnie ma) Ja będę miał prawie wszędzie płytki, kupiłem je już, czekają na strychu na swoją kolej. Jest to chyba (a nawet na pewno) efekt nie dokładnego zaznajomienia się z tematem, przez co uległem marketingowi jaki prowadzili sprzedawcy/instalatorzy pomp ciepła. Jedni twierdzili że tylko drewno na podłogę i podawali namiary na wykonawców, inni że tylko gres itp i podawali namiary na wykonawców/sprzedawców. do tego większość (chyba 90%) osób mających ogrzewanie podłogowe ma na podłodze płytki, więc trudno o obiektywne opinie w takie sytuacji. reasumując: .................."wolność Tomku w swoim domku"..................., byle było porządnie:cool:. i że nie było to dorzucę zdjęcia podłogi, przed zalaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.09.2014 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Teraz już mogę stwierdzić że rodzaj materiału na podłodze nie ma wg.mnie dużego znaczenia czy będzie to płytka, czy panel czy też może wykładzina. (zaznaczam dużego, bo jakieś tam pewnie ma) Mam podobne zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcz 16.09.2014 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Witam, WESOŁA czy możesz napisać jak macie zaadaptowane poddasze??? no i może czy macie zdjęcia??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wesola9 16.09.2014 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 niestety ale poddasze zostaje na razie bez adaptacji ,po prostu strych..mega duży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcz 16.09.2014 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 wesoła a ile wydaliście na budowę do tego stanu co macie teraz??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majtek 17.09.2014 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Dlaczego??? nie chodziło o żaden kurz czy też rodzaj posadzki, po prostu wydaje mi się, że ogrzewaniem z grzejników można szybciej manipulować (w nocy wolę mieć troszkę chłodniej w sypialni więc przykręcam grzejnik, a podłogówka po zmniejszeniu temperatury jeszcze długo byłaby nagrzana) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 17.09.2014 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 nie chodziło o żaden kurz czy też rodzaj posadzki, po prostu wydaje mi się, że ogrzewaniem z grzejników można szybciej manipulować (w nocy wolę mieć troszkę chłodniej w sypialni więc przykręcam grzejnik, a podłogówka po zmniejszeniu temperatury jeszcze długo byłaby nagrzana) Wiesz, ja mam w sypialni zawsze obniżoną temperaturę w stosunku do innych pomieszczeń. W dodatku system grzeje w ten sposób, że najwyższą temperaturę w domu, a więc i w sypialni mam rano kiedy trzeba wstać a wieczorem chłodniej. Ale to są wahania rzędu 0,5-1 stopnia. Niemal całe życie spałem w sypialni z grzejnikami, teraz z podłogówką. Wybieram podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marczyk 19.09.2014 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 Witam,Mam pytanko co to rodzaju tej pompy. Czy ja dobrze rozumiem, że pracuje ona w systemie powietrze-woda?pozdr.Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.09.2014 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 Witam, Mam pytanko co to rodzaju tej pompy. Czy ja dobrze rozumiem, że pracuje ona w systemie powietrze-woda? pozdr. Marek Czyja, moja? Grunt-woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justysia87171 02.10.2014 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 witam! powiedzcie miprosze jaki jest kolor stolarki (okna drzwi podbitka) w projekcie??? mamy ceglany dach i chcemy podobnie jak w projekcie zrobić jest tylko problem co ze stolarka i podbitka. proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michalina2 07.10.2014 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Witam,obecnie jestem na etapie adaptacji tego projektu.Jeśli zdecyduję się na pompę ciepła gruntową czy wymaga to dodatkowych zmian w projekcie?czy konieczne jest dołączenie projektu takiej instalacji do starostwa aby uzyskać zgodę na budowę? Dziękuję za wszelkie podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wesola9 07.10.2014 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Witam,obecnie jestem na etapie adaptacji tego projektu.Jeśli zdecyduję się na pompę ciepła gruntową czy wymaga to dodatkowych zmian w projekcie? czy konieczne jest dołączenie projektu takiej instalacji do starostwa aby uzyskać zgodę na budowę? Dziękuję za wszelkie podpowiedzi. Przy powietrznej to zgłosiłem tylko do starostwa że: mam taki zamiar, jaka pompa, jaka moc, gdzie będzie jednostka zewnętrzna, jakiś szkic na kolanie. i tyle. Powiedzieli że jak w ciągu dwóch tygodni nie przyjdzie odp. negatywna to mogę zakładać. przyszła odpowiedź że ich to w zasadzie nie interesuje (tak w skrócie;)) Co zaś się tyczy gruntowej to trzeba zgłosić przed odwiertami że będą takowe (tak coś zapamietałem), no i najlepiej to już na etapie adaptacji przewidzieć którędy, przewody będą prowadzone, no gdzie będą odwierty no chyba że kolektor poziomy wchodzi w grę (ale to też trzeba wiedzieć gdzie:rolleyes:). dobrze z instalatorem pogadać, i to nie jednym, bo z pewnością rozwiązań będzie kilka. Przed złożeniem dokumentu, pytałem w gminie czy będą robić problem przy odbiorze jak się zdecyduje na pompę ciepła to dostałem info że nie, bo to ekologia, i nigdy nikomu nie robili problemów, itd itd. Myślę że przy adaptacji przed złożeniem dokumentów o pozwolenie na budowę dobrze użyć takiego magicznego synonimu "LUB", My tak wpisaliśmy odnośnie ścieków " przewidywane jest szambo "LUB" przydomowa oczyszczalnia ścieków" w odpowiedzi było że można to lub to. Może warto tak zrobić również z ogrzewaniem bo potem się człowiekowi coś odwidzi, i znowu się będzie zastanawiał czy zgłosić czy może nie. Reasumując: W projekcie adaptowanym było paliwo stałe, a przy pompie ciepła nikt nie robił żadnych problemów (nikt tzn starostwo/gmina), a zgłosić wolałem tak dla zasady. pozdr Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts