Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 868
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 weeks później...
Co to za cisza na forum

Wszystkich pochłonęła budowa.....

u nas na jak na razie razie skończyliśmy ocieplenie ścian (elewacja przesunięta na za rok), jestem w trakcie robienia tarasu:stirthepot::stirthepot: , został pokój dzienny, kuchnia, łazienka, podłogi i jakieś 1.000.000 innych drobnych lub mniej drobnych rzeczy:o:o

......hmm..... po wprowadzeniu jeszcze z 10lat i będzie ready. :D

Zdjęcie0248.jpg

Dlaczego???

Ja też tak zaczynałem.

Ale w moim przypadku to kolega mówił mi (do tej pory tak twierdzi:() że od podłogówki to kurz unosi się dokładnie 50 do 100cm na podłogą, i w sypialni nie powinno się z tego powodu mieć podłogówki, . Ale on sobie chociaż z tego wszystkiego to ścienne ogrzewanie zrobił w sypialni, wie nie jest chyba źle.

pozdr

Artur

Moja sypialnia z grubą, włochatą wykładziną i podłogówką pod nią

P1010002.JPG

Po pięciu latach nie zauważyliśmy żadnych negatywnych stron. Jestem absolutnie pewien, że w każdym moim następnym domu (jeżeli miałbym się kiedyś jeszcze budować) będzie ogrzewanie podłogowe w całym domu.

A kurz to chyba zapierdziela przy grzejnikach a nie przy podłogówce :yes:

Moja sypialnia z grubą, włochatą wykładziną i podłogówką pod nią

P1010002.JPG

Po pięciu latach nie zauważyliśmy żadnych negatywnych stron. Jestem absolutnie pewien, że w każdym moim następnym domu (jeżeli miałbym się kiedyś jeszcze budować) będzie ogrzewanie podłogowe w całym domu.

A kurz to chyba zapierdziela przy grzejnikach a nie przy podłogówce :yes:

Teraz już mogę stwierdzić że rodzaj materiału na podłodze nie ma wg.mnie dużego znaczenia czy będzie to płytka, czy panel czy też może wykładzina. (zaznaczam dużego, bo jakieś tam pewnie ma)

Ja będę miał prawie wszędzie płytki, kupiłem je już, czekają na strychu na swoją kolej. Jest to chyba (a nawet na pewno) efekt nie dokładnego zaznajomienia się z tematem, przez co uległem marketingowi jaki prowadzili sprzedawcy/instalatorzy pomp ciepła. Jedni twierdzili że tylko drewno na podłogę i podawali namiary na wykonawców, inni że tylko gres itp i podawali namiary na wykonawców/sprzedawców.

do tego większość (chyba 90%) osób mających ogrzewanie podłogowe ma na podłodze płytki, więc trudno o obiektywne opinie w takie sytuacji.

reasumując:

.................."wolność Tomku w swoim domku"..................., byle było porządnie:cool:.

i że nie było to dorzucę zdjęcia podłogi, przed zalaniem.

PICT0759.jpgPICT0760.jpgPICT0793.jpgPICT0797.jpg

Dlaczego???
nie chodziło o żaden kurz czy też rodzaj posadzki, po prostu wydaje mi się, że ogrzewaniem z grzejników można szybciej manipulować (w nocy wolę mieć troszkę chłodniej w sypialni więc przykręcam grzejnik, a podłogówka po zmniejszeniu temperatury jeszcze długo byłaby nagrzana)

nie chodziło o żaden kurz czy też rodzaj posadzki, po prostu wydaje mi się, że ogrzewaniem z grzejników można szybciej manipulować (w nocy wolę mieć troszkę chłodniej w sypialni więc przykręcam grzejnik, a podłogówka po zmniejszeniu temperatury jeszcze długo byłaby nagrzana)

Wiesz, ja mam w sypialni zawsze obniżoną temperaturę w stosunku do innych pomieszczeń. W dodatku system grzeje w ten sposób, że najwyższą temperaturę w domu, a więc i w sypialni mam rano kiedy trzeba wstać a wieczorem chłodniej. Ale to są wahania rzędu 0,5-1 stopnia.

Niemal całe życie spałem w sypialni z grzejnikami, teraz z podłogówką. Wybieram podłogówkę.

• 2 weeks później...
Witam,obecnie jestem na etapie adaptacji tego projektu.Jeśli zdecyduję się na pompę ciepła gruntową czy wymaga to dodatkowych zmian w projekcie?

czy konieczne jest dołączenie projektu takiej instalacji do starostwa aby uzyskać zgodę na budowę? Dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Przy powietrznej to zgłosiłem tylko do starostwa że: mam taki zamiar, jaka pompa, jaka moc, gdzie będzie jednostka zewnętrzna, jakiś szkic na kolanie. i tyle. Powiedzieli że jak w ciągu dwóch tygodni nie przyjdzie odp. negatywna to mogę zakładać. przyszła odpowiedź że ich to w zasadzie nie interesuje (tak w skrócie;))

Co zaś się tyczy gruntowej to trzeba zgłosić przed odwiertami że będą takowe (tak coś zapamietałem), no i najlepiej to już na etapie adaptacji przewidzieć którędy, przewody będą prowadzone, no gdzie będą odwierty no chyba że kolektor poziomy wchodzi w grę (ale to też trzeba wiedzieć gdzie:rolleyes:). dobrze z instalatorem pogadać, i to nie jednym, bo z pewnością rozwiązań będzie kilka.

Przed złożeniem dokumentu, pytałem w gminie czy będą robić problem przy odbiorze jak się zdecyduje na pompę ciepła to dostałem info że nie, bo to ekologia, i nigdy nikomu nie robili problemów, itd itd.

Myślę że przy adaptacji przed złożeniem dokumentów o pozwolenie na budowę dobrze użyć takiego magicznego synonimu "LUB",

My tak wpisaliśmy odnośnie ścieków " przewidywane jest szambo "LUB" przydomowa oczyszczalnia ścieków"

w odpowiedzi było że można to lub to.

Może warto tak zrobić również z ogrzewaniem bo potem się człowiekowi coś odwidzi, i znowu się będzie zastanawiał czy zgłosić czy może nie.

Reasumując:

W projekcie adaptowanym było paliwo stałe, a przy pompie ciepła nikt nie robił żadnych problemów (nikt tzn starostwo/gmina), a zgłosić wolałem tak dla zasady.

pozdr

Artur