jacek24swid 13.12.2013 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 (edytowane) Witam, Prośba o opinie czy mam dobrze złożony rozdzielacz Grzać grzeje ale totalnie nie mam o tym pojęcia. Jak dla mnie dziwne jest że na powrocie mam wyższą temperaturę niż na zasilaniu. Jakby w momencie odpalenia pompy na rozdzielaczu woda płynęła od powrotu do zasilania bo najpierw nagrzewają się rurki od powrotu. Rozumiem że zasilanie i powrót to na wejściu rozdzielacza a w rurkach w podłodze jest już odwrotnie ? Kolejna rzecz jak sterować piecem żeby miało to sens. Ponoć bardziej ekonomiczne jest grzanie ciągłe niż wychładzanie podłogi. Obecnie mam regulator pokojowy na którym mam zadaną temperaturę w dzień 21,5 a w nocy 21 stopni. Efekt jest taki że piec załącza się 2-3 razy dziennie a w nocy stoi ... więc rano ma co robić. Pytanie czy w takim wypadku nie ma większego zużycia gazu niż przy ciągłym trzymaniu temperatury w podłogówce bez jej wychładzania ? Edytowane 13 Grudnia 2013 przez jacek24swid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 13.12.2013 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 (edytowane) Kolejna rzecz jak sterować piecem żeby miało to sens. Ponoć bardziej ekonomiczne jest grzanie ciągłe niż wychładzanie podłogi. Tak, ale dotyczy to tylko sytuacji kiedy trzeba grzać (bo jest zimno). Przykładowo od grzania w ciągu 6 godzin, 6 razy po 30 minut i przerwa 30 minut, korzystniej będzie ustawić tak kocioł (kondensacyjny), żeby grzał przez pełne 6 godzin. Jeszcze bardziej ekonomiczne jest obniżanie temperatury (np. nocą). Edytowane 13 Grudnia 2013 przez teres Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek24swid 13.12.2013 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Nie wiem niestety co instalator miał na myśli, nie potrafię niestety tego ocenić bo się nie znam ... dlatego teraz może mi to ktoś pomoże ocenić Co do obniżenia temperatury nocą ... tak dokładnie mam ustawione ale w sensie temperatury w pomieszczeniu z regulatorem. W dzień 21,5 w nocy 21 stopni .... pół stopnia niby mało ale z tego co widzę regulator też ma jakąś tolerancję. Woda w podłogówce w czasie pracy ma na wyjściu 30 stopni ... w nocy spada przy obecnych temperaturach do około 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 13.12.2013 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Nie wiem niestety co instalator miał na myśli, nie potrafię niestety tego ocenić bo się nie znam ... dlatego teraz może mi to ktoś pomoże ocenić Co do obniżenia temperatury nocą ... tak dokładnie mam ustawione ale w sensie temperatury w pomieszczeniu z regulatorem. W dzień 21,5 w nocy 21 stopni .... pół stopnia niby mało ale z tego co widzę regulator też ma jakąś tolerancję. Woda w podłogówce w czasie pracy ma na wyjściu 30 stopni ... w nocy spada przy obecnych temperaturach do około 18 Podsyłałem w innym wątku zasadę działania takiego mieszacza, podaję jeszcze raz: Mieszacz jest podłączony poprawnie. Zamienione są tylko termometry. Jedna uwaga. Ten tym mieszacza działa poprawnie dla układów wysokotemperaturowych. Przy niskiej temperaturze zasilania, działa byle jak, albo wcale. Jaką masz temperaturę zasilenia? Bardziej 30-50C czy 60-75C? Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek24swid 13.12.2013 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Na piecu mam ustawione 55 stopni (choć pokazuje 47), na termometrach rozdzielacza mam góra 30, dół 40 stopni. Grzać to grzeje pytanie czy tak jak powinno ... chodzi mi tylko o to żeby stwierdzić czy zrobiłem co mogłem żeby mieć optymalne zużycie gazu. W obiegu jest jeszcze góra domu na grzejnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 13.12.2013 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Na piecu mam ustawione 55 stopni (choć pokazuje 47), na termometrach rozdzielacza mam góra 30, dół 40 stopni. Grzać to grzeje pytanie czy tak jak powinno ... chodzi mi tylko o to żeby stwierdzić czy zrobiłem co mogłem żeby mieć optymalne zużycie gazu. W obiegu jest jeszcze góra domu na grzejnikach. Zawsze można coś poprawić... Kilka pytań pomocniczych: - jaki kocioł - jaki regulator - czy jest kilka obiegów grzewczych - czy jest pogodówka Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek24swid 13.12.2013 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 (edytowane) - piec duval isofat 21, - góra 6 pomieszczeń 140 m podłogi - grzejniki aluminiowe na rurkach miedzianych, - dół około 100 m podłogówka na rozdzielaczu - 8 obwodów- regulator exacontrol 7 RC- pompę rozdzielacza mam sterowana z regulatora który włącza ją kiedy przed rozdzielaczem jest temperatura powyżej 25 stopni ... czyli teoretycznie kiedy włączy się piec i wyłącza kiedy spadnie poniżej tych 25 stopni, dodatkowo opcja włączania pompy co kilka dni w celu rozruchu. Nie mam ale się zastanawiam nad czujnikiem temperatury zewnętrznej do automatyki pogodowej. Budynek z gazobetonu 36,5 ocieplony styropianem 12 cm oraz 15 cm pod posadzką, okna 2 szyby, dach docieplony wełną 20 cm zwykłej + 5 cm cieplejszej, z charakterystyki energetycznej wyszło zapotrzebowanie 109 kWh/m2 rok ... generalnie pierwszy sezon grzewczy dlatego pytania jak ustawić żeby było dobrze Edytowane 13 Grudnia 2013 przez jacek24swid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 13.12.2013 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 (edytowane) Czy miałeś jakiś plan robiąc układ mieszany i instalując kocioł kondensacyjny bez pogodówki i mieszacz od czapy? Ile możesz poświęcić teraz kasy aby zoptymalizować ten układ? Wersja droższa (zalecana)Automatyka EXAMASTER + moduł Z11 do 2 obiegów o różnych temperaturach + czujnik pogodowy. Wersja tańsza (dobra)- regulator pokojowy na górę i tam zdjąć przynajmniej jedną głowicą termostatyczną (w pomieszczeniu reprezentatywnym)- mieszacz przerobić na zawór 3D termostatyczny i wywalić regulator włączania pompy- na dole dokupić termostat pokojowy, który będzie sterował pompą mieszacza PozdrawiamGREGOR Edytowane 13 Grudnia 2013 przez xmsg 3D termostatyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek24swid 13.12.2013 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 (edytowane) Ale podłogówka jest na tym rozdzielaczu o którym pisałem ... Woda wychodzi z pieca i rozchodzi się po miedzi na grzejniki oraz na podłogówkę która jest na rozdzielaczu z pompą. Nie mój wymysł tylko majstra który to robił ... rodzina żony to nie dyskutowałem bo ponoć wiedział co robi. Edytowane 13 Grudnia 2013 przez jacek24swid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 13.12.2013 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Ale podłogówka jest na tym rozdzielaczu o którym pisałem ... Woda wychodzi z pieca i rozchodzi się po miedzi na grzejniki oraz na podłogówkę która jest na rozdzielaczu z pompą. Nie mój wymysł tylko majstra który to robił ... rodzina żony to nie dyskutowałem bo ponoć wiedział co robi. Gdybyś miał kocioł atmosferyczny, to by było "prawie" idealnie. Skoro zakupiłeś kocioł kondensacyjny to zrobił się mix i jak chcesz coś oszczędzić na gazie, to trzeba to poprawić. Co do mieszacza, to nie nadaje się on do kondensata pracującego z pogodówką na krzywej grzewczej. Licz i kombinuj czy opłaca się przerabiać to co już masz. Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek24swid 13.12.2013 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 (edytowane) To może zamiast głowicy z kapilarą głowica sterowalna do ograniczenia wejścia na rozdzielacz podłogówki ... a ten pokojowy który mam sterujący piecem na górę do pomieszczenia reprezentatywnego. ... w perspektywie czasu to chyba zawsze opłaca się przerobić. Edytowane 13 Grudnia 2013 przez jacek24swid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 13.12.2013 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 To może zamiast głowicy z kapilarą głowica sterowalna do ograniczenia wejścia na rozdzielacz podłogówki ... a ten pokojowy który mam sterujący piecem na górę do pomieszczenia reprezentatywnego. ... w perspektywie czasu to chyba zawsze opłaca się przerobić. Nie dopisałem w mieszaczu "zawór termostatyczny 3D" http://www.instalacjebudowlane.pl/4887-23-53-zawory-mieszajace-w-ogrzewaniu-podlogowym.html Jak masz zamiar spiąć to w przyszłości z kotłem, to może lepiej wstawić w mieszacz zawór 3D z siłownikiem. Oczywiście trzeba wtedy dać regulator pokojowy, który takim zaworem będzie umiał sensownie sterować. Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek24swid 13.12.2013 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 OK, dziękuję za podpowiedzi. Postaram się to jakoś poskładać w całość i przemyśleć. Póki co góry nie użytkuje, fakt na górze jest zimno kiedy na dole mam jeszcze całkiem odpowiednią temperaturę ... tyle że jeśli góra jest niedogrzana to pewnie i z dołu ciepło szybciej ucieka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts