replo 13.12.2013 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Witam, Posiadam dzialke i chcialbym na niej postawic dom "dom przy modrzewiowej 14". Zrezygnowalbym z okien od strony garazu. Gabaryty tego domu to 17.55 x 9.1. Dluzszy bok domu chcialbym postawic przy krotszym boku dzialki. Wg moich wyliczen szerokosc dzialki powinna byc w takim razie 17.55m (szerokosc domu) + 4m (odleglosc sciany z oknami do granicy) + 3m (odleglosc sciany bez okien do granicy) = 24.55m. Problem jest taki ze dzialka ma 24.3m. Z jednej strony (z oknami 4 metry do granicy) jest droga dojazdowa do kilku dzialek (kilkunastu wlascicieli). Droga ma szerokosc 3-4 metrow. Po drugiej stronie drogi jest dzialka budowlana (bez zadnych budynkow). Z drugiej strony (bez okien - 3 m do granicy) jest dzialka budowlana na ktorej nie ma zadnego budynku. Wydaje mi sie ze wlascicielka wyrazilaby zgode na przesuniecie domu o te 30 cm w jej strone. Moje pytanie brzmi nastepujaco - czy sa jakies odstepstwa od ogolnych warunkow zabudowy ktore umozliwia mi przesuniecie budynko o 30 cm blizej granicy. Dodam ze projekt domu idealnie pasuje do naszych planow bez przerobek i jezeli byloby to mozliwe to chcielibysmy wybudowac taki dom bez zmian. Pozdrawiam i dziekuje za wszelka pomocAndrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gti11 13.12.2013 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Zacznij od Miejscowego Planu Zagospodarowania Przestrzennego lub uzyskaj decyzje o warunkach zabudowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 14.12.2013 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Witam, Moje pytanie brzmi nastepujaco - czy sa jakies odstepstwa od ogolnych warunkow zabudowy Andrzej Prawo budowlane w art.9 umożliwia odstępstwa - nie jest to jednak proste, bo do ministra wnioskuje starostwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luntrusk 14.12.2013 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Replo działka, która ma 24,3 metra szerokości daje bardzo dużo możliwości. Nikt nie zastosuje u ciebie odstępstw bo masz wystarczającą szerokość działki by postawić normalny dom. Ja radzę wziąć projekt indywidualny i skroić go na miarę do działki. Lub wziąć inny projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
replo 17.12.2013 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Witam, Na pewno pojde do gminy i poprosze o decyzje o warunkach zabudowy jak bede w przyszlym tygodniu. Prosze mi powiedziec czy moge zrobic cos takiego. Zbudowac taki dom jak w pierwszym poscie ale z boku go nieocieplac (odejdzie po 15 cm z kazdej strony). Dopiero po odbiorze go ocieplic (dodac styropian)? Czy w takim przypadku bede musial uzyskac jakies pozwolenie na docieplenie? Wiem ze jest to rzezbienie ale naprawde podoba nam sie ten projekt? Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy_001 17.12.2013 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Rzeźbienie, po wybudowaniu musisz mieć inwentaryzację powykonawczą do zgłoszenia zakończenia budowy, rozbieżność między projektem a inwentarką będzie prawdopodobnie podstawą sprzeciwu urzędu. Jak już rzeźbić to w projekcie przed złożeniem papierów do pozwolenia na bud. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gti11 17.12.2013 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Myślałeś o projekcie indywidualnym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
replo 17.12.2013 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 siwy_001 - zadzwonie do architekta i zapytam co moze zmienic. gti11 - myslalem ale roznica w cenie miedzy projektem indywidualnym a standartowym jest znaczaca no i na taki luksus w tej chwili mnie nie stac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy_001 17.12.2013 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Zrezygnuj z wykusza (80 cm) i już ci się zmieści, można ewentualnie dodatkowo poszerzyć dom od strony jadalni o 50 cm co zrekompensuje brak wykusza w jadalni. Zmiana nieduża, nie będzie to kosztowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts