ad_mar 13.12.2013 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Witam serdecznie i proszę o pomoc bo sam już zgłupiałem. Złożyłem wniosek o pozwolenie na budowę dla domu jednorodzinnego ( 4 egz PAB + PZT, do tego IDBIOZ i opinia geotechnicza) wraz ze wszystkimi opiniami dostawców mediów i opinią gminnego zarządu dróg o możliwości połączenia działki z drogą publiczną oraz pozytywne uzgodnienie lokalizacji zjazdu. Moja działka graniczy z działką gminną, na której jest z kolei droga wewnętrzna. Starostwo Powiatowe wezwało mnie do uzupełnienia i złożenia kompletnego PAB również dla zjazdu indywidualnego. Zaznaczę, że we wniosku i całej dokumentacji nie ma mowy o budowie domu wraz ze zjazdem w ramach jednego pozwolenia na budowę, jest szczegółowo rozpisane że zarówno zjazd indywidualny jak też wszystkie media będą realizowane w ramach odrębnych decyzji administracyjnych w dalszym etapie inwestycji. Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją i jakoś przez nią przebrnął? Zgodnie z prawem budowlanym, paragraf 33 pkt. 1: "Pozwolenie na budowę dotyczy całego zamierzenia budowlanego. W przypadku zamierzenia budowlanego obejmującego więcej niż jeden obiekt, pozwolenie na budowę może, na wniosek inwestora, dotyczyć wybranych obiektów lub zespołu obiektów, mogących samodzielnie funkcjonować zgodnie z przeznaczeniem. Jeżeli pozwolenie na budowę dotyczy wybranych obiektów lub zespołu obiektów, inwestor jest obowiązany przedstawić projekt zagospodarowania działki lub terenu, o którym mowa w art. 34 ust. 3 pkt 1, dla całego zamierzenia budowlane go." Dodam, że projekt zagospodarowania terenu zawiera układ docelowy, zgodnie z zapisami prawa budowlanego, czyli zawiera budynek, przyłącza i zjazd. Z tego co rozumiem, budynek mieszkalny może samodzielnie funkcjonować (budować się) zgodnie z przeznaczeniem, bez konieczności jednoczesnej budowy zjazdu i przyłączy. Rozumiem też, że przed ostatecznym odbiorem domu trzeba mieć przyłącza i zjazd skończony i one też muszą zostać odebrane, ale żeby zjazd był wymagany na etapie budowy domu? Z tym się jeszcze nie spotkałem. Żadnych innych uwag do projektu nie ma. Ponadto, za prawem budowlanym: W razie spełnienia wymagań określonych w ust. 1 oraz w art. 32 ust. 4, właściwy organ nie może odmówić wydania decyzji o pozwoleniu na budowę. Czyli takie wezwanie do uzupełnienia jest moim zdanie bezprawne i nieuzasadnione. Organ nie może wezwać do przedstawienia projektu budowlanego dla obiektu (w tym przypadku zjazdu), który nie jest objęty wnioskiem pozwolenia na budowę. Bo do inwestora należy podział inwestycji, pod warunkiem zapewnienia "samodzielnego funkcjonowania obiektu". Czy to jest dobry tok myślenia? Z góry dziękuję za pomoc może komuś się taki temat przyda w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 14.12.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 My oddzielnie składaliśmy wnioski o wydanie pozwolenia na budowę domu i na budowę zjazdu. We wniosku zawarto tą samą formułkę, co u Ciebie, że pozwolenie na zjazd będzie realizowane w oddzielnym postępowaniu, ale z tego co pamiętam, z zarządu dróg powiatowych mieliśmy w tym względzie zaświadczenie (w tym momencie nie sprawdzę dokładnie, nie mam przy sobie papierów, ale chodzi o to, co Ty masz z gminy). Ogólnie pozwolenie na dom dostaliśmy pół roku przed pozwoleniem na zjazd, nie było z tym żadnych problemów. Ja się z Twoim tokiem myślenia zgadzam, moje starostwo też by się zgodziło, niestety Tobie termin do uzupełnienia braków mija. Ewentualnie możesz napisać to, co tu napisałeś, w skardze/zażaleniu. W wezwaniu do uzupełnienia braków też powinno być o tym pouczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.12.2013 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Z tego co rozumiem, budynek mieszkalny może samodzielnie funkcjonować (budować się) zgodnie z przeznaczeniem, bez konieczności jednoczesnej budowy zjazdu i przyłączy. Funkcjonowanie budynku to nie budowanie. W czasie budowy budynek nie funkcjonuje. Zjazd i przyłacza + budynek daje mu niezleżne funkcjonowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ad_mar 15.12.2013 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Funkcjonowanie budynku to nie budowanie. W czasie budowy budynek nie funkcjonuje. Zjazd i przyłacza + budynek daje mu niezleżne funkcjonowanie. Tu się zgodzę, z funkcjonowaniem źle to ująłem. Chodzi mi o funkcjonowanie zgodnie z przeznaczeniem a z definicji PB art 3 pkt 2a: "budynku mieszkalnym jednorodzinnym – należy przez to rozumieć budynek wolno stojący albo budynek w zabudowie bliźniaczej, szeregowej lub grupowej, służący zaspokajaniu potrzeb mieszkaniowych, stanowiący konstrukcyjnie samodzielną całość, (...) " Nigdzie nie ma mowy, że stanowi całość razem ze zjazdem czy przyłączami. I tak to w takim razie będę musiał argumentować w piśmie uzupełniającym. innego wyjścia nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.12.2013 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Nie znam Twojeje dokładnej sytuacji ale jeżeli na chwile obecną nie masz zjazdu na swoją działkę to jak dowieziesz materiały ? - idąc tym tokiem urząd może oczekiwać uzgodnionego projektu zjazdu. Jeżeli np korzystasz z jakiegos innego zjazdu na okres budowy powinieneś to im wskazać. Przyłacza teraz są na zgłoszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ad_mar 15.12.2013 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 (edytowane) No właśnie chodzi mi o samą postawę prawną wymagania dodatkowego uzgodnionego projektu zjazdu jako osobnego obiektu nie objętego wnioskiem. Zgodnie z PB wystarczające są oświadczenia o dostawach energii wody itp oraz dostępie do dróg publicznych a takie zostały złożone. Mam oświadczenie o możliwości dostępu do dróg publicznych oraz samą decyzję uzgadniającą lokalizację zjazdu. Idąc tym tokiem to powinienem też przedstawić uzgodnione projekty przyłączy bo nie ma takich na działce mimo że można je zrobić osobno na zgłoszenie.Co do dostarczania materiału - jakie to ma znaczenie skoro mam decyzję i oświadczenia zarządu dróg o lokalizacji zjazdu więc działka będzie mieć dostęp do sieci dróg publicznych - a same materiały i sprzęt mogę dostarczać nawet helikopterem (żart) - to w takim przypadku powinienem też dostarczyć zgodę na zajmowanie przestrzeni powietrznej oraz uzgodniony projekt przelotu? Chyba trochę to chore. Nie powinno być tak, że każdy urząd ma swoje "widzimisię" i decyduje co inwestor ma dostarczyć, nie przedstawiając jednoznacznie podstawy prawnej.Jedno starostwo wyda pozwolenia na budowę tego samego domu a inne zażyczy sobie jeszcze wszystkie poboczne projekty "bo tak". Edytowane 15 Grudnia 2013 przez ad_mar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ad_mar 15.12.2013 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 (edytowane) Na jedną rzecz jeszcze chciałem zwrócić uwagę, zgodnie z art 34 pkt 3.3) b:projekt budowlany powinien zawierać:"oświadczenie właściwego zarządcy drogi o możliwości połączenia działki z drogą publiczną zgodnie z przepisami o drogach publicznych;"czyli nie o posiadanym przez działkę dostępie do drogi publicznej w chwili składania wniosku tylko o możliwości połączenia takiej działki. A to dwie osobne sprawy. Edytowane 15 Grudnia 2013 przez ad_mar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 16.12.2013 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Ja sprawdziłam swój projekt i pozwolenie na budowę, projekt zjazdu mam dosłownie "wg odrębnego opracowania", wręcz nasz projektant nam to polecił, bo chcieliśmy przyspieszyć wydanie pozwolenia na budowę domu, żeby załapać się na RnS. Dopiero później wnioskowaliśmy o wydanie pozwolenia na budowę zjazdu. Nasz zjazd jest zlokalizowany przy drodze powiatowej, więc myśleliśmy, że dużo załatwiania z tym będzie, ale wyszło wszystko ok. Nikt nie robił problemów, że działka nie ma zjazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MON123 26.05.2014 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Witam wszystkich, mam ten sam problem starostwo żąda już wydanego pozwolenia na przebudowę zjazdu z krajówki, bez tego nie dostaniemy pozwolenia na budowę mieszkalnego budynku. Dom budujemy obok już istniejącego domu rodziców zjazd jest już istniejący, działka leży przy krajówce i projekt zjazdu już 3 razy był zwracany, zawsze po dokładnie miesiącu od złożenia (dziwne). Czy nikt się nie odwoływał ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 29.11.2015 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 Podbiję temat, bo również i ja jestem w dziwnej sytuacji. Mianowicie od drogi gminnej biegnie już droga utwardzona do 2 sąsiadów, w tym właściciela od którego kupiłem działkę. Ja mam działkę pomiędzy nimi. Oni budowali się wcześniej, więc musieli przechodzić przez projekt zjazdu z drogi gminnej. Co w takim razie ja teraz powinienem zrobić? Czy mam obowiązek zrobić kolejny projekt tego samego zjazdu, czy jakoś inaczej to opisywać/dokumentować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts