Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Halogeny ledowe czy led + efekt zmieniających się kolorów światła ?

Recommended Posts

Cześć,

Konkretnie: jest 20m2 salon, nad dwoma ścianami po "L" jest podwieszony sufit i w nim trzeba zrobić oświetlenie. Ma być zarówno dekoracyjne i robić klimacik, gdy trzeba, ale przede wszystkim także "dawać rade" zamiast światła górnego. W salonie poza tym na pozostałej części sufitu (już niepodwieszanego) będą 4 punkty świetlne w formie opraw natynkowych, ale chcę by oświetlenie na podwieszanym mimo to było w stanie spełnić dwie w/w funkcje. Dodatkowo chciałabym, by była mozliwość zmiany kolorów świateł (pilotem lub przełącznikiem) tak jak to jest możliwe przy paskach LED. Do wszystkich świateł mają być zamontowane ściemniacze.

Wszystkie światła mają być jak najbardziej zblizone do naturalnego.

Słyszałam o halogenach led, ale nie wiem czy moga miec "efekt" zmiany kolorów oraz czy można do nich zamontować ściemniacz? Same ledy nie dadzą rady spełniać roli jedynego światła, będą co najwyżej dekoracyjne, czyż nie ? Prosze kogoś kto zna się na oświetleniu by wsparł mnie jakąś propozycją. Co wg Was byłoby w takim wypadku najlepsze (i na światła w suficie podwieszanym, i na te pozostałe - "główne")?

Żałuję, ale jeszcze na światłach się nie znam tak jak bym chciała.

Dziękuję :)