Sharlotka 13.12.2013 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Czy podbitka tynkowana zamiast tradycyjnej drewnianej to taki trudny, niewdzięczny, nieznany a przy tym jakoś okrutnie drogi temat?Pytałam 2 potencjalnych wykonawców elewacji oraz dostawcy materiałów - jeden w ogóle nie słyszał o takich możliwościach, drugi mówi, że słyszał, ale że raczej będzie "drogo i trudno", jedynie trzeci wykonywał i powtarza, że to o wiele wyższe koszty materiałów i robocizny, w porównaniu do drewnianej. Może macie doświadczenie w tym temacie i porównanie kosztów? Za mb podbitki malowanej drewnianej średnia cena w moim rejonie to min. 60 zł netto - czego powinnam się spodziewać, decydując się na tynkowaną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 14.12.2013 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 100 zł/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sharlotka 14.12.2013 16:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Ewbuxxxo, na Ciebie zawsze można liczyć, bardzo dziękuję za informację. A to faktycznie sporo drożej, nawet bardzo sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 16.12.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Podłączę się...na stronie nidy znalazłem rysunek rusztu pod taką podbitkę: http://www.dommodelowy.pl/res/doc/1375/plyta_hydro_rys2.jpg 1. czy ten ruszt z czasem nie zardzewieje? 2. czy to poprawne i pewne mocowanie?3. przy ruszcie z kantówek i długości okapu ~100cm też można montować poziomą kantówkę przez styro jak na zdjęciu powyżej? 4. co z łączeniem elewacja - podbitka: czy taka listwa: http://irris.pl/profile%20pcv/katowy.jpg ma tam zastosowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 16.12.2013 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Podłączę się... na stronie nidy znalazłem rysunek rusztu pod taką podbitkę: http://www.dommodelowy.pl/res/doc/1375/plyta_hydro_rys2.jpg 1. czy ten ruszt z czasem nie zardzewieje? 2. czy to poprawne i pewne mocowanie? 3. przy ruszcie z kantówek i długości okapu ~100cm też można montować poziomą kantówkę przez styro jak na zdjęciu powyżej? 4. co z łączeniem elewacja - podbitka: czy taka listwa: http://irris.pl/profile%20pcv/katowy.jpg ma tam zastosowanie? 1 - nie i reszta 3 razy tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 16.12.2013 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Dzięki ewbuxxxo ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 16.12.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 płyta OSB jako konstrukcja, do niej mechanicznie i na klej (pianka?) przymocowany cienki styropian. Dalej jak w systemie dociepleń. Należy oddylatować podbitkę od elewacji. Proste tylko roboty dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johana 16.12.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Hej a ja mam pytanie czy to cena robota z materiałem? netto czy brutto? Dzięki za odpowiedź też szukam firmy z Łodzi co mi to zrobi niestety jest problem 100 zł/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 16.12.2013 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Dziś dostałem ceny: elewacja 25zl, podbitka 30zł za robociznę 1mb podbitki o szer 90cm. Zakres: konstrukcja z łat mocowana do krokwi (3 pionowe i 2 poziome łaty), mocowanie OSB, styro 2cm, siatka klej. Ode mnie będzie listwa dylatacyjna, którą Pan majster osadzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sharlotka 17.12.2013 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Tosiu,zgadzam się, że to jest najpiękniejsza podbitka, szkoda tylko, że jednak o wiele droższa od drewnianej:( - przy dużym metrażu różnica jest spora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 17.12.2013 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Hej a ja mam pytanie czy to cena robota z materiałem? netto czy brutto? Dzięki za odpowiedź też szukam firmy z Łodzi co mi to zrobi niestety jest problem z materiałem, netto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 17.12.2013 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Jesteśmy w trakcie wykonania, ze względu na to, że robimy to sami metodą prób i błędów nie zdążyliśmy przykleić styro, tzn część się udało nawet zasiatkować, ale trzeba było ściągać. Konstrukcja profile, na to OSB, styro 2 cm. na piankę i talerzyki, Na to siatka, klej, tynk. My robimy dylatację, na budowie był gość od elewacji, stwierdził, że oni siatkę zaciągają na ścianę i jest ok- tak to jest wziąć sobie "fachowców", do zapłaty powinno wytrzymać Nie wiem jak wygląda cena za robociznę, ale same materiały nie są tanie. Zalety- moim zdaniem najładniejsza podbitka. Dom jest pancerny , na otwartej przestrzeni, przy ostatnich wiatrach nawet nie drgnęła, w domu cisza. Dylatacja - jak najbardziej ok. Bez dylatacji - 2 lata temu zrobiliśmy b. łądny dom na Wilanowie bez dylatacji i też jest ok. nic się nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 17.12.2013 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Jeżeli robicie takie rzeczy, czy mogę cię prosić o radę, bo mam spory problem z klejeniem do tego durnego OSB. W dwóch miejscach wyszło tak, że OSB musiało być na równo ze spodem obróbki blacharskiej i nie ma już miejsca na styro. Czy można bezpośrednio na płytę dać siatkę i klej? Czy nic się z tym nie będzie działo i czy klej się utrzyma? Tylko mi nie mów o gruntowaniu płyty, bo po tym badziewiu to już się nic nie chce do niej złapać Wyszlifować, oczyścić, zagruntować klej, siatka. Inne rozwiązania słabo widzę w perspektywie kilku lat. Ewentualnie specjalny klej do OSB - Weber kiedyś miał takie coś.... kosztowało krocie. A nie można przerobić tego OSB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johana 17.12.2013 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Ewbuxxxo dzięi za koszty.Wy się martwicie, żeby nie wystawało poniżej obróbki a ja bym chciała coś takiego. I niech ktoś powie jak to zrobić? żeby chociaż "majstrów" poinstruowaćzałożyłam przyklejenie 5 lub 10cm styro. Wszystko pięknie tylko jak na tym wąskim pasku tynk położyć?http://foto1.m.onet.pl/_m/738298fe5495c8ec8071ffad3d373285,10,19,0.jpghttp://foto0.m.onet.pl/_m/a9deeae1db441d267b8fa2a4cafbee0c,10,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johana 17.12.2013 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 powiem Ci Tosia że z daleka ten dom z białą jakby opaską wyglądał tak pięknie że jakąc autem się zatrzymałam pogadać z właścicielem. Chowając ją na równo nie widać jej na wprost. A co do tego tynku to mi Ci co byli "fachofffffcy" mówili, że się nie da, bo trzebaby rozebrać obróbkę blacharską i na koniec ją naożyć, więc nadal szukam ekipy..... ale lipa w Łodzi, nic nie znalazłamna razie mam takhttp://foto3.m.onet.pl/_m/afd83711e0f9fde58a59da99dc6290e7,10,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 18.12.2013 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 powiem Ci Tosia że z daleka ten dom z białą jakby opaską wyglądał tak pięknie że jakąc autem się zatrzymałam pogadać z właścicielem. Chowając ją na równo nie widać jej na wprost. A co do tego tynku to mi Ci co byli "fachofffffcy" mówili, że się nie da, bo trzebaby rozebrać obróbkę blacharską i na koniec ją naożyć, więc nadal szukam ekipy..... ale lipa w Łodzi, nic nie znalazłam na razie mam tak http://foto3.m.onet.pl/_m/afd83711e0f9fde58a59da99dc6290e7,10,19,0.jpg Rozebrać obróbkę? Bzdura. Da się bez żadnych rozbiórek. Zadzwoń do mnie to Ci wytłumaczę bo juz mi się nie chce dziś nic pisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sharlotka 21.12.2013 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Ewbuxxxxo,a ile kosztuje sama robocizna za podbitkę tynkowaną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 21.12.2013 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Tajemnica firmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 21.12.2013 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Tajemnica firmy Wysłałem na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 28.12.2013 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Johana he he nooo efekt jest WOW! U mnie to troszkę inaczej wygląda problem jest tylko na wykuszach, reszta jest jak najbardziej tak jak chciałam. ..... Co do podbitek tynkowanych...wizualizacja mocno zależy od przysadzistości budynku- ten typ podbitki mocno obniż budynek, mieliśmy pracę na której był bardzo mocny dach niska parterówka i ten typ podbitki jeszcze go wyeksponował, taki niski grzybek wyszedł , ale znowu dla kogoś kto ma wysoką ściankę kolankową -miodzio, idealnie proporcje. W Koczrgach podwarszawskich 5-6 lata temu robiliśmy na płycie osb i dobrym kleju 2cm styropianie. - wisi bez pęknięć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts