Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

VIESSMANN POMPA CIEPŁA SPLIT POWIETRZE WODA - Vitocal 200-S 5,6 kW

smart_guy1

Recommended Posts

Witam! Jestem posiadaczem PC Viessmana Powietrze/Woda VITOCAL 200-S 5,6kW. Szukam wymiany doświadczeń eksploatatorów tego modelu pompy ciepła, właśnie tego producenta. Zainteresowanych zapraszam do dyskusji w zakresie:

- Kosztów eksploatacyjnych

- Funkcjonalności

- Optymalizacji ustawień

- Itp, Itd.

• Odpowiedzi 323
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dodam tylko, że urządzenie na potrzeby podgrzewu ciepłej wody eksploatuje od czerwca 2013 a na potrzeby grzewcze od października 2013, także posiadam wstępne szacunkowe koszty zużytej energii elektrycznej.

Posiadaczy pomp ciepła Viessmanna powietrze/woda typu split zapraszam do wymiany doświadczeń.

Tak jak już wspomniałem, wstępnie mogę powiedzieć, że:

1. Zgrzanie C.W.U. do temperatury 50*C w zbiorniku 170l przy dodatniej temperaturze zewnętrznej to jakieś 3kWh do 5kWh.

2. Ogrzanie domu przy pomocy podłogówki 90m2 do temperatury 20*C przy temperaturze zewnętrznej od 0*C do 5*C to jakieś 15kWh.

Czyli na dobę przy jeszcze dodatnich temperaturach zewnętrznych ten model pompy ciepła potrzebuje do C.W.U + C.O. około 20kWh.

Oczywiście nadal jestem na etapie rozgryzania ustawień tego urządzenia, gdzie staram się zoptymalizować jej dobowy cykl pracy no i zapotrzebowanie na energie. Jeśli zatem ktoś posiada ten model pompy ciepła proszę o wymianę doświadczeń.

Panowie, będąc szczerym nie o portfolio dostawców urządzeń grzewczych dostępnych na rynku jest ten temat.

Chciałbym obiektywnie skonfrontować funkcjonowanie mojego układu C.O. i C.W.U z użyciem właśnie tego rozwiązania. Ponadto interesuj mnie zakres doświadczeń innych eksploatatorów tego systemu grzewczego...

• 4 weeks później...

My w firmie użytkujemy pompę powietrzną tylko do CWU. Dla mnie trochę to nieprzemyślana konstrukcja. Po pierwsze moc - 1,54kW mocy grzewczej i 300L zbiornik. Szczerze to nie wiem czy by to wyrobiło w domku jednorodzinnym z rodziną 2+1. W firmie nie daje kompletnie rady i trzeba wspomagać się piecem gazowym i solarami. Sterownik pompy to trochę jakby uczeń technikum na pracę dyplomową robił. Poza zmianą temperatury do jakiej grzać ma pompa, grzałka elektryczna i solary ti za wiele już nie zmienisz. Dla przykładu jak się później okazało za zdecydowanie mniejsze pieniądze mogliśmy nabyć pompę Hewalexa o wydajności 3,8kW. Sterownik zdecydowanie bardziej rozbudowany, możliwości czasowych nastaw tygodniowych itp

Także jeżeli chodzi o mnie to uważam, że za pieniądze jakie Viessmann każe sobie płacić za powietrzne pompy ciepła to oferuje badziew nie konkurujący z dużo tańszymi pompami konkurencji. No ale cóż wszystkie sporty zimowe oklejone są znaczkami V... a to kosztuje i ktoś musi za to zapłacić.

My w firmie użytkujemy pompę powietrzną tylko do CWU. Dla mnie trochę to nieprzemyślana konstrukcja. Po pierwsze moc - 1,54kW mocy grzewczej i 300L zbiornik. Szczerze to nie wiem czy by to wyrobiło w domku jednorodzinnym z rodziną 2+1. W firmie nie daje kompletnie rady i trzeba wspomagać się piecem gazowym i solarami. Sterownik pompy to trochę jakby uczeń technikum na pracę dyplomową robił. Poza zmianą temperatury do jakiej grzać ma pompa, grzałka elektryczna i solary ti za wiele już nie zmienisz. Dla przykładu jak się później okazało za zdecydowanie mniejsze pieniądze mogliśmy nabyć pompę Hewalexa o wydajności 3,8kW. Sterownik zdecydowanie bardziej rozbudowany, możliwości czasowych nastaw tygodniowych itp

Także jeżeli chodzi o mnie to uważam, że za pieniądze jakie Viessmann każe sobie płacić za powietrzne pompy ciepła to oferuje badziew nie konkurujący z dużo tańszymi pompami konkurencji. No ale cóż wszystkie sporty zimowe oklejone są znaczkami V... a to kosztuje i ktoś musi za to zapłacić.

Co to właściwie jest za odpowiedź ? U nas w firmie nie wyrabia .. firma jednoosobowa ? to faktycznie kiepsko. Ale zobacz, nie ustosunkowałeś się do odpowiedzi z tego wątku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?201779-Viessmann-VITOCAL-160-A gdzie jeden z użytkowników napisał: u nas w firmie jest 5 takich sztuk i spisują się rewelacyjnie - to o co tu chodzi ?

Po drugie stwierdzasz, że sterownik zbyt prosty, może masz rację, czyli jakbyś zobaczył sterownik od omawianego splita stwierdziłbyś, że sterownik zbyt skomplikowany i też jest be?

Nikt nikogo nie zmusza i nie narzuca kupowania danego produktu, czy oglądania sportów zimowych z niechcianą wizytówką firmy w tle, tylko zwróć uwagę, że pewne marki nie powstały z dnia na dzień, na swoje dobre imię pracowały kilkadziesiąt i więcej lat. Możliwe, że po latach sponsorem "sportów zimowych" będzie marka pomp Hewalex-a - wtedy też zaczniesz na niej wieszać psy ?

[i...]Za zdecydowanie mniejsze pieniądze mogliśmy nabyć.. [/i] jakieś konkretny, jakie to mniejsze pieniądze ?

Obecnie grzeje przy pomocy tej pompy I sezon. Mogę śmiało powiedzieć, że jej zapotrzebowanie na C.O. do temperatury pomieszczeń 20*C, a C.W.U do temperatury 50*C to jakieś 15 - 20kWh przy ustawieniu krzywej grzewczej o nachyleniu 0,6 i poziomie 0K co daje na zasilaniu około 33*C, przy temperaturach zewnętrznych od -2*C do +4*C

PC pracuje w wyznaczonych jej godzinach dnia, co w ciągu całej doby daje 10godzin. Oczywiście metodami prób i błędów nadal staram się optymalizować zapotrzebowanie na kWh oraz czas pracy urządzenia. Szukam więc na forum porady a jeszcze lepiej doświadczenia innego jej użytkownika...

Co to właściwie jest za odpowiedź ? U nas w firmie nie wyrabia .. firma jednoosobowa ? to faktycznie kiepsko. Ale zobacz, nie ustosunkowałeś się do odpowiedzi z tego wątku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?201779-Viessmann-VITOCAL-160-A gdzie jeden z użytkowników napisał: u nas w firmie jest 5 takich sztuk i spisują się rewelacyjnie - to o co tu chodzi ?

Po drugie stwierdzasz, że sterownik zbyt prosty, może masz rację, czyli jakbyś zobaczył sterownik od omawianego splita stwierdziłbyś, że sterownik zbyt skomplikowany i też jest be?

Nikt nikogo nie zmusza i nie narzuca kupowania danego produktu, czy oglądania sportów zimowych z niechcianą wizytówką firmy w tle, tylko zwróć uwagę, że pewne marki nie powstały z dnia na dzień, na swoje dobre imię pracowały kilkadziesiąt i więcej lat. Możliwe, że po latach sponsorem "sportów zimowych" będzie marka pomp Hewalex-a - wtedy też zaczniesz na niej wieszać psy ?

[i...]Za zdecydowanie mniejsze pieniądze mogliśmy nabyć.. [/i] jakieś konkretny, jakie to mniejsze pieniądze ?

No nikogo nie zmuszam, ale uważam i dzielę się opinią że za cenę Viessmanna można dostać coś zdecydowanie lepszego.

Przykładowy model: PCWU 300K-2,3 kW cena 7000brutto.

Można troszkę poczytać: http://www.hewalex.pl/oferta/pompy-ciepla/podgrzewacz-cwu-z-pompa-ciepla-pcwu-300k-23kw.html

Najważniejsze to większa wydajność, zbiornik ze stali nierdzewnej, lepszy sterownik.

A ile i co oferuje konkurencyjny Vitocal 161-A?

Tak się rzucasz, że tak wspaniały sterownik ma wspomniany przez ciebie split - a ja mam pytanie ile kosztuje ten split?

Obecnie grzeje przy pomocy tej pompy I sezon. Mogę śmiało powiedzieć, że jej zapotrzebowanie na C.O. do temperatury pomieszczeń 20*C, a C.W.U do temperatury 50*C to jakieś 15 - 20kWh przy ustawieniu krzywej grzewczej o nachyleniu 0,6 i poziomie 0K co daje na zasilaniu około 33*C, przy temperaturach zewnętrznych od -2*C do +4*C

PC pracuje w wyznaczonych jej godzinach dnia, co w ciągu całej doby daje 10godzin. Oczywiście metodami prób i błędów nadal staram się optymalizować zapotrzebowanie na kWh oraz czas pracy urządzenia. Szukam więc na forum porady a jeszcze lepiej doświadczenia innego jej użytkownika...

Takie parametry jak podajesz to tylko "belkot". Nic z nich nie wynika. Podaj temperature w domu i zuzycie za dany przedzial czasu na CO oraz zuzyta w tym czasie ilosc CWU.

Konieczne tez jest zrobienie sobie stopki z parametrami grzanego domku. Dopiero wtedy mozesz liczyc na jakies porownania innych uzytkownikow.

troszke po tematach na forum gdzie jest podawane zuzycie dla pomp ciepla. Szybko zalapiesz o co mi chodzi.

:bash:

no tak jedynie słuszny jest tylko jeden sposób pisania ;)

aż strach jak się tacy dogryzą do jakiegoś stołka ;)

może gość jest zadowolony ze swojej niezbyt sprawnej pompy i akurat tak chce pisać a nie inaczej

może nie czuje potrzeby robienia aptekarskich wyliczeń bo akurat takiego skrzywienia nie ma

założył sobie temat o swojej pompie i niech sobie pisze jak chce w SWOIM temacie

Az strach pomyslec, ze sa ludzie nieumiejcy czytac ze zrozumieniem i "zaszufladkowujacy" kazdego. :)

Mam niesmiale wrazenie, ze "watkotworca" wlasnie dazy do porowan i sprawdzenia w ten sposob wydajnosci/sprawnosci swojej instalacji. Nie kazdy (na Twoje nieszczescie jako instalatora) leje na to jak mu jego pompa dziala. Czy to co zapewnial "zlotousty" przed instalacja, nadal jest takim po zaplaceniu kasy przez inwestora - to IMHO bardzo ciekawy "watek" przy tych urzadzeniach (a zwlaszcza PW).